اخیرا آمار تورم ماهانه توسط مرکز آمار ایران منتشر شد. طبق این آمار، تورم ماهانه مهر ماه 2.3 درصد بوده که نسبت به تورم 2 درصدی شهریور ماه 0.3 درصد افزایش داشته است. همچنین در مرداد ماه سال جاری تورم ماهانه 2.4 درصد و این شاخص برای تیر ماه حدود 2 درصد بود.
بررسی اعداد تورم ماهانه به خوبی نشان می دهد که از خرداد ماه سال 1401، تورم ماهانه هیچگاه اعدادی پایین تر از 2 درصد را به خود ندیده است و به نظر می رسد کف 2 درصدی تورم ماهانه به عوان هسته ی اصلی تورم حتی با کنترل انتظارات تورمی نیز کم نخواهد شد.
همانطور که در نمودار بالا مشخص است تقریبا از اردیبهشت ماه سال گذشته هسته ی اصلی تورم در 2 درصد ثابت شده است و اقدامات مختلف بانک مرکزی هر چند در کنترل تورم موفق عمل کرده است اما به هیچ وجه قادر به کاهش تورم ماهانه به اعدادی پایین تر از 2 درصد نبوده است.
حذف ارز ترجیحی و تثبیت هسته اصلی تورم ماهانه در 2 درصد
لازم به ذکر است به نظر می رسد بعد از حذف ارز 4200 و شوک یکباره حاصل از آن به اقتصاد، تورم ماهانه حتی با تخلیه شوک مذکور و کنترل انتظارات تورمی توسط سیاست های تثبیتی بانک مرکزی، هرگز نتوانست اعدادی زیر 2 درصد را ببیند.
گفتنی است تا قبل از سال 1401 و حذف ارز 4200 تومانی، اقدامات ضد تورمی بانک مرکزی که با کنترل انتظارات همراه بود توانست تورم ماهانه را به زیر 2 درصد کاهش دهد. اما به نظر می رسد از اردیبهشت سال گذشته تا امروز و با اجرای سیاست مردمی سازی یارانه ها دیگر تورم ماهانه به زیر 2 دردص نزول پیدا نخواهد کرد.
جمع تورم ماهانه به زیر 20 درصد می آید؟
بنابر این اگر بانک مرکزی بخواهد جمع تورم های ماهانه را به زیر 20 درصد برساند به نظر می رسد باید اقداماتی فراتر از اقدامات فعلی انجام دهد. همچنین در شرایطی که دسترسی بانک مرکزی به منابع ارزی بیشتر از گذشته شده است انتظار می رود تا بانک مرکزی به اقادامات ضد تورمی جدی تری را در دستور کار قرار دهد تا بتواند تورم ماهانه را به زیر 2 درصد کاهش دهد.
ارسال نظرات