روزهای اولیه پاییز خبراز رقابت گرم انتخابات اسفندماه می دهد. روایت قرابت یاران و جدایی نزدیکان جدیتر از گذشته شده است و می توان پاییز را بهار رقابت سیاسی آتی تلقی کرد. یاران سیاسی علی لاریجانی خبر از قرابت سیاسی وی با جریان دولت دوازدهم می دهند و بروز آن را در رقابت بهارستان با لیست مشترک قلمداد می کنند. از سوی دیگر در جبهه اصولگرایان نیز خبرها گویای تعداد لیستهای انتخاباتی بیشتر، قرین به صحت باشد هرچند برای گمانه زنی قطعی زودهنگام است. از سوی دیگر در جبهه اصلاحات وضعیت به شدت غیرطبیعی است. آنان که در دوران پیشین به شدت همگرا بودند، در شرایط کنونی بر سر رهبری جبهه اصلاحات با یکدیگر درگیر هستند و از سوی دیگر شکاف جدی تحریم یا حضور در بدنه تشکیلاتی آنان وجود دارد.
خبر شورای وحدت از ائتلاف جدید
محمدرضا باهنر از زعمای اصولگرایی سنتی است؛ او در گفتوگویی که اخیرا داشته است، گفته است: «اعتدالگرایانی چون آقای نوبخت نیز در انتخابات ثبتنام کردهاند و در حال فعالیت سیاسی هستند؛ اما حالا اینکه بخواهند ذیل آقای روحانی یا آقای لاریجانی فهرست مشترکی بدهند، من اطلاع ندارم. اطراف آقای لاریجانی نیز یکسری از نمایندگان ادوار در حال فعالیت هستند؛ اما خودِ آقای لاریجانی هیچگاه این مسئله که دنبال ایجاد یک جریان مستقل است را تأیید نکرده است.» باهنر در پاسخ به این سوال که در ارتباط با آقای لاریجانی و جریان نزدیک به آقای روحانی چطور؟ آیا پیشبینی میکنید آنها هم یک لیست واحد برای انتخابات ارائه کنند؟ گفته بود: «شاید آنها هم بتوانند یک لیست واحد ۳۰ نفره برای انتخابات تهران داشته باشند؛ اما تحت این عنوان که پدرخوانده آنها آقای لاریجانی یا آقای روحانی باشد را نمیتوانم از الان بگویم. مثلا آقای روحانی به شکل رسمی عضو حزب اعتدال و توسعه نیست؛ اما همه میدانند که ایشان پدرخوانده این حزب به حساب میآید؛ اما آقای لاریجانی برخلاف آقای روحانی، پدرخوانده هیچ حزب یا تشکلی نیست.»
شورای وحدت و لیست مجزا
خبر جدید در جرگه اصولگرایان نوید لیست جدید می دهد. منوچهر متکی، سخنگوی شورای وحدت که افراد حاضر در آن را اصولگرایان سنتی با محوریت جامعه روحانیت مبارز و حضور احزاب باسابقه اصولگرایی همچون جبهه پیروان خط امام و رهبری و حزب مؤتلفه اسلامی تشکیل میدهند، گفته است: «این شورا با تمام توان وارد انتخابات میشود. به نظر میرسد شورای وحدت اصولگرایان در انتخابات اسفندماه جدیتر از انتخاباتهای پارلمانهای ملی و محلی (مجلس شورای اسلامی و شوراهای اسلامی شهر و روستا) سالهای 98 و 1400 بر لیست واحد خود در تهران و دیگر استانهای کشور تأکید دارد».
کرباسچی همچنان علیه آذر منصوری و اصلاحات
غلامحسین کرباسچی همچنان از انتخاب آذر منصوری به عنوان رئیس جبهه اصلاحات ناراضی است و عبور از نبوی و جایگزینی یک خانم را خسران برای جبهه اصلاحات میداند و آذر منصوری را فردی مینامد که اسمش به تازگی در مسائل سیاسی مطرح شده و سابقهای ندارد. ابایی هم ندارد که این نارضایتی را بگوید و حتی در انتقاد و گلایه خود، برای اشاره به آذر منصوری، از عبارت «یک خانم» استفاده کند و موضوع را رنگ و بوی جنسیتی بدهد. او البته پیش از این، صراحتاً عباراتی را گفته بود که نشان میداد انتخاب آذر منصوری مرتبط با زن بودن و جنسیت او بوده است: «حتماً نیروهای سیاسیتر، با سابقهتر و توانمندتر در جبهه اصلاحات حضور دارند، اما شاید ملاحظاتی برای انتخاب خانم منصوری وجود داشته است. احتمالاً با توجه به جریانات اخیری که در کشور اتفاق افتاد، جبهه اصلاحات تصمیم گرفت به خانمها جایگاهی دهد تا در افکار عمومی هم اثر مثبتی گذاشته شود...»
بنابراین، وقتی اصل انتخاب منصوری مبتنی بر جنسیت بوده، شاید به کرباسچی هم حرجی نباشد که انتقاد از انتخاب آذر منصوری به عنوان رئیس جبهه اصلاحات و جایگزین بهزاد نبوی را با مفاهیم جنسیتی بیان کند. کرباسچی حالا باز هم در گفتوگویی، به انتخاب آذر منصوری انتقاد کرده و تأثیر جنسیت بر این انتخاب را «کار سطحی» دانسته که «خیلی پخته» نیست. کرباسچی میگوید: «آقای بهزاد نبوی یک انسان پخته و با تجربه ۶۰ سال سابقه سیاسی و مبارزاتی است و یک فرصت مغتنمی برای این جبهه بوده است و اینکه اصلاحات از نبوی عبور کرد و یک خانم را در این مقام از حزب اتحاد گذاشت، یک خسران برای جبهه اصلاحات است.... جبهه اصلاحات شخصیتی مانند آقای نبوی را رها کرده و کسی را که تازه اسمش مطرح شده انتخاب کند، یک کار سطحی است، زیرا این دو شخصیت برای نمایندگی از یک مجموعه سیاسی و ارتباطات مورد نیاز آن قابل مقایسه نیستند. فرض کنید از جبهه اصلاحات برای جایی نمایندهای بخواهند حالا آقای نبوی با این سابقه برود و نمایندگی کند یا کسی که اسمش به تازگی در مسائل سیاسی مطرح شده است؟ حالا چه ساز و کار و استدلالی در زمان انتخابات بوده است و، چون حالا گفتند زن، زندگی، آزادی، یک زن باید نماینده بشود، بهنظر من کار خیلی سطحی است و خیلی کار پختهای نیست.»
جالب آنکه کرباسچی در خصوص کل جبهه اصلاحات هم با بیمیلی صحبت میکند و معتقد است آنها نمیتوانند نقش مهمی در جامعه ایفا کنند و در مورد جزئیات انتخاب منصوری میگوید: «خیلی در اینباره اطلاعی ندارم و دنبال نمیکنم، چون فکر نمیکنم بتوانند نقش مهمی در جامعه ایفا کنند.» کرباسچی حضور چند نفری بانوان در جبهه اصلاحات را هم مربوط به زن، زندگی، آزادی میداند و اضافه میکند که «حالا اگر کسی بخواهد به مجموعه بانوان اهمیتی بدهد، در این خصوص دولت آقای احمدی نژاد میتواند سرش را از این جهت بالا بگیرد و بیاید و بگوید من به هر شکلی که بود توانستم یک خانم را وزیر کنم.»
صحنه پیش روی انتخابات
در ساخت رقابت سیاسی انتخابات اسفند 1402 ما شاهد بروز رفتارهای سیاسی در دو جبهه اصلی سیاسی کشور یعنی اصول گرایان و اصلاح طلبان هستیم. در جریان اصولگرایان شرایط بهتر از رقیب سنتیاش است و آنان در تکاپو برای حل مشکل واگرایی هستند تا لیست مشترک بدهند و پیروزی را قطعی کنند اما در صحنه رقابت سیاسی اصلاح طلبان، آنها در وضعیت عجیبی قرار دارند. جریان احزاب منحله مشارکت و مجاهدین انقلاب اسلامی که در قالب گزینه «تحریم» علیه گروه مشارکتجو مانند کارگزاران سازندگی قیام کردند، خواهان حذف نیروهای سیاسی ناهمسو هستند. با این شرایط اصلاح طلبان در مرحله پیشا رقابت سیاسی هستند و به مرحله تعیین راهبرد لیست ورود نداشتند. مریم مجد
ارسال نظرات