به عقیده کارشناسان اقتصادی، در کشور مشکلاتی از قبیل ناعدالتی در اخذ مالیات، عدم شفافیت در حوزه جریان کالا، پایین بودن درآمدهای مالیاتی کشور نسبت به تولید ناخالص ملی و در نتیجه کسری عملیاتی بودجه مشاهده میشود.
به عقیده برخی از کارشناسان، در حال حاضر افرادی که درآمدهای بالایی دارند، اما دولت به اطلاعات آنها دسترسی ندارد، به روشهای مختلف از پرداخت مالیات طفره میروند، در عوض افرادی با درآمدهای معمولی مانند کارمندان و تولیدکنندگان خرد مالیاتهای سنگین میپردازند.
در راستای حل این مشکل، مجلس شورای اسلامی، قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان را مصوب کرد و دولت نیز عزم جدی خود را در راستای اجرای این قانون نشان داده است.
در همین رابطه محمدرضا جعفریان، مشاور مالیاتی اتاق اصناف تهران، در گفتوگو با میزان گفت: قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان که در سال ۱۳۹۸ تصویب شد، یکی از ابزارهای مهم و غیرقابل تشکیک برای عملیاتیکردن مالیات بر ارزش افزوده است.
به گفته وی، تمامی اشخاص حقوقی، کسبه و افرادی که به نحوی در کشور کسب درآمد میکنند باید در سامانه مودیان ثبت نام کنند و اطلاعاتشان در این سامانه قابل دسترس باشد.
جعفریان، افزود: راهاندازی کامل سامانه مودیان مزیتهای زیادی برای کشور دارد، از جمله اینکه امکان فرار مالیاتی را کم میکند و بستری برای مالیاتستانی هوشمند و عادلانه را در کشور به وجود میآورد.
مشاور مالیاتی اتاق اصناف تهران، تاکید کرد: اطلاعات مربوط به تمامی فعالیتهای اقتصادی که در کشور صورت میگیرد، در سامانه مودیان در دسترس است، این اطلاعات میتواند به ما کمک کند که براساس اطلاعات دقیق به مالیاتستانی مبادرت کنیم.
این کارشناس اقتصادی و مالیاتی با تاکید بر اینکه فرار مالیاتی در تمامی کشورها وجود دارد، اظهار کرد: مقابله با این پدیده به توانمندی سازمان امور مالیاتی کشورها به لحاظ نیروی انسانی، بسترهای الکترونیک و موارد دیگر ارتباط دارد، باید تلاش خود را در راستای به حداقل رساندن فرار مالیاتی در کشور به کار بگیریم و تا حد ممکن عدالت را در این حوزه برقرار کنیم.
وی با تاکید بر اینکه در زمینه اصلاح نظام مالیاتی کشور قدمهای خوبی برداشته شده است، گفت: همین که توانستهایم بستری به نام سامانه مودیان راهاندازی کنیم و به آن رسمیت ببخشیم یعنی گام اول را به درستی برداشتهایم، امیدوار هستیم با راهاندازی کامل این سامانه و پیوستن تمامی اشخاص حقوقی و حقیقی به اهداف مورد نظر برسیم.
جعفریان با اشاره به اینکه اطلاعات سامانه مودیان در افزایش شفافیت جریان کالایی کشور نیز اهمیت دارد، تصریح کرد: در این سامانه میتوانیم مسیر حرکت کالاها را تشخیص دهیم و براساس این اطلاعات اقدام به سیاستگذاری کنیم، وقتی مسیر جریان کالایی کشور مشخص باشد، قبل از اینکه قیمتها ما را در مورد کمبود کالایی راهنمایی کنند، بر اساس موجودی کالا در انبارها میتوانیم کمبود یا اضافه موجودی را تشخیص دهیم و سیاستگذاریهای متناسب با این واقعیات را اعمال کنیم.
وی در پایان گفت: اطلاعات مربوط به کالاهایی که از مبادی قانونی و گمرک وارد کشور میشوند، در سامانه مودیان ثبت میشود و همین امر امکان رصد جریان کالایی را در کشور به وجود میآورد.
ارسال نظرات