در حالی که مسلمانان در سراسر جهان در تعطیلات عید سعید قربان و حال و هوای حج ابراهیمی به سر میبرند اقدام شرمآور و غیرانسانی هتک حرمت به قرآن کریم در کشور سوئد کام امت اسلامی را تلخ و صدها میلیون مسلمان را به خشم آورده است.
روز چهارشنبه فردی عراقی الاصل به نام سلوان مومیکا"، با برپایی تجمعی با مجوز پلیس سوئد در محل مسجد مرکزی شهر استکهلم و مصادف با نخستین روز تعطیلات عید قربان نسخه ای از قرآن کریم را پاره کرده و به آتش کشید.
موج محکومیت این اقدام شنیع به سرعت در حال گسترش است و انتظار میرود طی روزهای آینده نیز ادامهدار باشد و حتی اعتراضات به قلب اروپا نیز کشبده شود و مطمینا دولت سوئد در کانون خشم مسلمانان خواهد بود.
در حال حاضر کشورهای متعددی به سوزاندن قران واکنش نشان داده اند واحضار سفرای سوئد در سطحی گسترده همراه شد و برگزاری تجمعات اعتراضی در کشورهای اسلامی در محکومیت این اهانت را در پی داشته است.
با وجود اصالت عراقی فرد هتاک سوئدی تبار عراق شاهد واکنش گسترده ای به اقدام قران سوزی در سوئد بود.
احمد الصحاف، سخنگوی وزارت خارجه عراق در بیانیهای اعلام کرد: وزارت خارجه عراق سفیر سوئد را احضار کرد و مراتب اعتراض شدید خود را علیه اقدام دولت سوئد در دادن مجوز به افراد تندرو جهت آتش زدن نسخهای از قرآن کریم در استکهلم ابلاغ کرد.
همچنین وزارت خارجه عراق از دولت سوئد خواست تا اقدامات لازم را به منظور متوقف ساختن اهانتهای مکرر به قرآن کریم اتخاذ کند؛ چراکه به هیچوجه صدور مجوزهای قانونی و مقوله آزادی بیان؛ توهین به مقدسات دینی را توجیه نمیکند.
سخنگوی وزارت خارجه عراق عنوان داشت: فرد موهن به قرآن کریم، دارای تابعیت عراقی است، به همین منظور از مسئولان سوئدی میخواهیم وی را به دولت عراق تحویل دهند تا ما بر اساس قوانین کشور اقدام به محاکمه وی کنیم.
دفتر آیت الله العظمی سید علی سیستانی، مرجع عالیقدر شیعیان عراق درنامه ای به دبیرکل سازمان ملل اعلام کرد: رسانهها گزارش دادند که یک فرد در سوئد با هدف اهانت به دین حنیف اسلام، به نسخهای از قرآن کریم توهین کرده و تعدادی از برگههای آن را سوزانده است.
در این نامه آمده است: مرجعیت عالیقدر دینی ضمن محکوم و تقبیح کردن این اقدام، از سازمان ملل میخواهد گامهای کارآمدی را به منظور جلوگیری از تکرار امثال چنین رخدادهایی اتخاذ کند و کشورها را به بازنگری در قوانینی سوق دهد که اجازه وقوع چنین اقداماتی را میدهد.
در کنار موج محکومیتها مردم عراق هم در بغداد تجمع اعتراضی برگزار کردند.
مقتدی صدر، رهبر جریان صدر عراق در بیانیه ای خواستار تشکیل چنین اعتراضاتی شد. وی در صفحه رسمی خود در توییتر به اقدام قرآن سوزی اخیر واکنش نشان داد و نوشت: اگر آزادی بیان در سطح جهانی و در عراق تضمین شده است، مومنان باید از طریق تظاهرات گسترده خشم در برابر سفارت سوئد در عراق نظرات و عقاید خود را درباره آتش زدن قرآن در مقابل مساجد و سفارتخانه ها اعلام کنند.
وی گفت، باید تظاهراتی با درخواست اخراج سفیر سوئد و قطع روابط با این کشور در برابر سفارت سوئد در بغداد برگزار شود.
در پی این فراخوان صدها تن از حامیان مقتدی صدر، رهبر جریان صدر عراق عصر روز پنجشنبه به ساختمان سفارت سوئد در منطقه صالحیه در مرکز بغداد یورش بردند.
از طرف دیگر دستگاه قضایی عراق هم به ماجرا ورود کرد و خواستار تحویل فرد هتاک عراقی از سوی دولت سوئد به دادگاه عراق شد. فائق زیدان، رئیس شورای عالی قضایی عراق مجوز داده است تا به موجب احکام ماده ۱۴ قانون تحریمهای عراق اقدامات قانونی علیه فردی که اقدام به قرآن سوزی نموده اتخاذ شود.
وی همچنین به ریاست دادستانی کل دستور داد که با هماهنگی دادسرای یکم بازپرسی کرخ اقدامات قانونی را برای ارائه درخواست بازگرداندن این فرد و محاکمه وی طبق قانون انجام دهند.
در همین راستا، شورای همکاری خلیج فارس متشکل از عربستان، امارات، قطر، کویت، بحرین و عمان در بیانیهای این اقدام را محکوم کردند و آن را بیانگر کینه توزی، نفرت و افراطگرایی دانستند. آنها خواستار اقدام فوری مقامات سوئد برای توقف فوری چنین اقداماتی شدند.
اما موج محکومیتها به سران کشورهای اسلامی محدود نماند و برخی دیگر از دولتهای غیراسلامی نیز به این رویداد واکنش نشان دادند.
در مهمترین آنها ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه طی سخنانی تاکید کرد که بی احترامی به قرآن در روسیه برخلاف برخی از کشورها جرم حساب میشود.
به گزارش روسیا الیوم، پوتین که پیشتر عید قربان را به مسلمانان جهان تبریک گفته بود گفت: روسیه برای قرآن و احساسات دینی مسلمانان احترام زیادی قائل است و عدم احترام به این کتاب آسمانی در روسیه جرم است.
وی خاطرنشان کرد که این امر در همه کشورها رایج نیست.
پوتین افزود: "قرآن برای مسلمانان و دیگران مقدس است. ما می دانیم که کشورهای دیگر به صورت متفاوت عمل میکنند. آنها به احساسات دینی مردم احترام نمی گذارند و همچنین میگویند که این جرم نیست."
در میان موج واکنشها این مسئله حائز اهمیت بود که تکرار توهین به مهمترین مقدسات اسلامی بار دیگر تحت عنوان دفاع از آزادی بیان با توجیح مقامات دولت سوئد مواجه شده که این امر بر خشم و عصبانیت کشورهای اسلامی افزوده است.
حزب الله لبنان با صدور بیانیه ای«پاره کردن و سوزاندن نسخهای از قرآن کریم در مقابل یکی از مساجد استکهلم» را محکوم کرد و گفت، مقامات رسمی سوئد در این جنایت شریک و همدست هستند؛ زیرا به معترضان در حالی که از قبل از نیت آنها برای انجام این اقدام خطرناک مطلع بودند مجوز دادند.
حزب الله لبنان گفت: نمیتوان در برابر تکرار تعرض و اهانت به قرآن کریم در این کشور و سایر کشورها سکوت پیشه کرد. دولت سوئد باید بجای پنهان شدن در پشت عبارت آزادی بیان و سایر شعارهای بیهوده این روند نزولی را متوقف کند.
وزارت خارجه سوریه نیز امروز(پنجشنبه) "اقدام شنیع" اهانت به قرآن هزمان با عید قربان را که به منزله عید مذهبی مسلمانان است محکوم کرد.
مراکش کشور عربی دیگری بود که به سواستفاده غرب از مفهوم آزادی بیان اعتراض کرد. وزارت خارجه مراکش اعلام کرد که این کشور کاردار سوئد را برای ابراز محکومیت شدید خود نسبت به هتک حرمت قرآن در این کشور احضار کرده است.
یکی دیگر از واکنشهای مهم مربوط به ترکیه بود که در بیش از یکسال گذشته بر سر عضویت سوئد در ناتو با دیگر اعضا این سازمان به مخالفت برخواسته است و انتظار میرود سکوت و همراهی استکهلم با اقدامات تروریسم فرهنگی تحت پوشش شعار آزادی بیان به گره مضاعفی در پرونده عضویت این کشور در ناتو تبدیل شود.
هاکان فیدان وزیر خارجه ترکیه اقدام پلیس سوئد در صدور مجوز برگزاری تجمعات برای آتش زدن قرآن کریم در روز اول عید قربان را محکوم کرد.
وی در شبکههای اجتماعی نوشت: صدور مجوز اینگونه اقدامات ضد اسلامی به بهانه آزادی بیان غیر قابل قبول است.
همین مسئله و تاثیرات احتمالی قران سوزی اخیر بر وضعیت عضویت سوئد در ناتو موجب شد تا دبیرکل این سازمان نیز مجبور به واکنش شود بخواهد از تنش احتمالی میان آنکارا و استکلهم جلوگیری کند.
به نقل از خبرگزاری راشاتودی، ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو در واکنش به هتک حرمت قرآن کریم در مقابل بزرگترین مسجد استکهلم، پایتخت سوئد گفت: متوجه احساسات و عواطف عمیقی که این اقدام برانگیخته است، میشوم. آتش زدن قرآن توهینآمیز و ناشایست است؛ اما لزوماً غیرقانونی نیست.
او در ادامه همسو با استدلال مقامات سوئدی مسئله را به «آزادی بیان» ربط داد و با اشاره به تظاهرات اخیر ضدناتو در سوئد گفت: از وجود این تظاهرات خوشحال نیستم، اما به حق مخالفت دیگران احترام میگذارم.
اما نگرانی از افزایش موج واکنشها و تبعات آن موجب شد تا دولت سوئد نیز سکوت خود را بشکند ونخست وزیر سوئد در اولین واکنش خود به هتک حرمت قرآن کریم بدون محکوم کردن این هتک حرمت صرفا خواستار حفظ آرامش شد و حمله به سفارت کشورش در بغداد را غیرقابل قبول دانست.
چراغ سبز مقامات سوئدی به این تظاهرات تحریک آمیز دو هفته بعد از آن داده شد که دادگاه استیناف سوئد تصمیم پلیس این کشور برای مخالفت با مجوز دادن به دو تظاهرات همراه با هتک حرمت قرآن در شهر استکهلم را رد کرد.
ارسال نظرات