خرداد ماه از آن جهت که بهترین بنده خدا سیر آفاق نُمود و به ملکوت اعلی پیوست، آنقدر دلگیر است که معمولاً آدم دستش به کار نمی آید.هر بار که خرداد فرا می رسد انگار که غم 34 سال پیش در دل تازه می شود. اما با همه غمی که بر دل است، وقتی به وصایای امام عزیز رجوع می کنیم در می یابیم باید از خرداد و ماه اندوه و غم به قله رفیعی رسید که امام( ره ) بر آن تأکید و آرزوی آن را داشتند؛ همانگونه که امام (ره) از 15 خرداد 1342، بهمن 1357 را آفریدند.امام راحل همواره یکی از تأکیداتی که به کارگزاران سیاست خارجی داشتند توجه به وحدت امت اسلامی بود. ایشان وحدت بین مسلمانان و مستضعفان و سایر دول اسلامی را چاره ساز گرفتاری ها می دانستند و از سران کشورهای اسلامی می خواستتند تا در برابر دشمن خارجی، توحید کلمه داشته باشند:« هان ای مسلمانان جهان و مستضعفان تحت سلطه ستم گران، به پاخیزید و دست اتحاد به هم دهید و از اسلام و مقدرات خود دفاع کنید و از هیاهوی قدرت مندان نهراسید... .»سیاست خارجی امام(ره) را اصولی تشکیل می داد که به هیچ وجه قابل خدشه نبود. اصل تولی و تبری، اصل تفکیک دارالاسلام از دار الکفر و حفظ مصلحت دولت اسلامی آن اصولی بود که امام تا آخرین لحظات عمر با برکتشان بر آن تاکید داشتند.آنقدر در ارتباط با کشورهای اسلامی حساس بودند که با وجود آن جنایت هولناک در کشتار حجاج در سال 1366 و تعطیلی حج و آن پیام سنگین خطاب به آل سعود ، یک سال پس از آن در واپسین روزهای حیاتشان ، وزیر خارجه را فرا خواندند و تاکید کردند برای ارتباط با عربستان و باز گشایی مسیر ارتباط گفتگو کرده تا مشکلات گذشته مرتفع گردد.
طبیعی است امامی که چنین نگاهی در ارتباط با کشورهای دارالاسلام دارند و تفکیکی بین این کشور ها با دارالکفر را قائلند، هر گونه تحرک دولت ها در این زمینه از آنجایی که خواسته ایشان بوده، موجب خرسندی حضرتش خواهد شد. لذا دیپلماسی دولت سیزدهم از ملاقات با مقامات پاکستان در نقطه مرزی این دو کشور تا سفرآیت الله رئیسی به اندونزی به عنوان یک کشور مسلمان دارای نفوذ در جهان اسلام تا استقبال از سلطان قابوس پادشاه عمان تا سفررئیس جمهور ترکمنستان که در هفته گذشته صورت گرفت و اقدامات و رایزنی هایی که هر روز برای تعامل با جهان اسلام صورت می گیرد را باید در راستای درک تاکید حضرت امام(ره) در ازتباط با کشورهای اسلامی به عنوان دارالاسلام دانست. در این میان تلاش های دولت برای آزادی اسدالله اسدی دیپلمات در بند بلژیک که سرانجام به آزادی او از دارالکفر انجامید نیز برگ زرین دیگری از اقدامات این روزهای دولت سیزدهم است.
تقویت دیپلماسی با همسایگان را می توان یکی از نقاط قوت دولت سیزدهم دانست که این روزها آثار و نشانه های آن در عرصه سیاست خارجی کشور آشکار و عملاً راهبرد غرب برای ایران هراسی و انزوای ایران را به شکست کشانده است. رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار روز دوشنبه هشتم خرداد باسلطان عمان با اشاره به روابط دیرینه، ریشهدار و خوب ایران و عمان ،درخصوص اظهار خرسندی سلطان عمان از آغاز روابط مجدد ایران و عربستان گفتند: «این موضوعات نتیجه سیاست خوب دولت جناب آقای رئیسی برای گسترش و تقویت روابط با همسایگان و کشورهای منطقه است».معظم له با اشاره به اظهارات سلطان عمان مبنی بر تمایل مصر برای از سرگیری روابط با جمهوری اسلامی ایران، تاکید کردند: «ما از این موضع استقبال میکنیم و مشکلی در این زمینه نداریم». ایشان در پایان اظهار امیدواری کردند با گسترش ارتباطات دولتها، امت اسلامی شوکت و عظمت خود را بازیابد و درکنار هم قرارگرفتن ظرفیتها و امکانات کشورهای اسلامی، به نفع همه ملتها، کشورها و دولتهای اسلامی باشد. این سیاست همان سیاستی است که امام راحل بر آن تاکید می کردند و امروز توسط خلف شایسته او رهبر حکیم انقلاب با مدیریت اجرایی دولت سیزدهم دنبال می شود.
با نگاهی به کارنامه دوساله دولت سیزدهم به نظر میرسد حوزهای که این دولت توانسته است موفق ظاهر شود به همین مقوله سیاست خارجی منطقهای و ارتقای روابط با همسایگان باز میگردد. این دولت روابط میان همسایگان بهخصوص کشورهای حاشیه خلیج فارس را دوباره احیا کرد تا جایی که علاوه بربهبود روابط با عربستان وامارات، اردن و مصر نیز خواهان احیای روابط با جمهوری اسلامی هستند و کویت هم در پی تقویت مناسبات با ایران است . اینها علاوه بر آن است که دیگر کشورهای فراتر از حوزه خلیج فارس و بیرون از منطقه خاورمیانه مانند تاجیکستان،ترکمنستان و... هم که روابط سردی را با ایران در دوران گذشته تجربه کرده بودند، در دولت سیزدهم، ارتقای روابط، آن هم در سطح سران را با جمهوری اسلامی از سر گرفتند.
در این دوران تلألو سیاست منطقه ای ایران و ارتباط با کشورهای اسلامی باید خرداد ماه را سرآمد همه ماه ها تاکنون - که هنوز ده روزی از آن سپری شده است - دانست و امید است این روند ادامه یافته و شاهد دستاوردهای سیاسی، اقتصادی این ارتباط تا پایان دولت سیزدهم باشیم.
ارسال نظرات