نقش اتاق عملیات مشترک پس از ترور سه تن از رهبران جهاد اسلامی و شهادت دهها نفر در جریان تجاوز جنگندههای صهیونیستی به نوار غزه و متعاقب آن پاسخ موشکی مقاومت به دشمنان بیشتر آشکار شد. از روز چهارشنبه (۲۰ اردیبهشت) اتاق عملیات مشترک رهبری جنگ با اسرائیل را برعهده گرفت و عملیات «انتقام آزادگان» را با شلیک صدها موشک به سرزمینهای اشغالی کلید زد.
اتاق عملیات مشترک، فعالیت نظامی خود را در نبرد «سیف القدس»، در می ۲۰۲۱ آغاز کرد و توانست پس از ۱۱ روز و تحمیل تلفات سنگین به رژیم صهیونیستی، مقامات تلآویو را به تسلیم وادارد و اکنون در ابعاد گستردهای عملیات خود علیه اشغالگران را شروع کرده است که زیر نظر حماس و جهاد اسلامی فعالیت میکنند.
تاسیس اتاق عملیات مسترک
اینکه گروههای مقاومت فلسطینی به طور یکدست و متحد در مقابل رژیم اشغالگر قد علم کردهاند، حاصل سالها تلاشهای بیوقفه فرماندهان مقاومت است که برای ایجاد هماهنگی بیشتر بین همه فلسطینیها تلاش کردند.
هسته اولیه اتاق عملیات مشترک در سال 2006 با انتشار فرمول اولیه توسط دو گروه «عزالدین قسام» شاخه نظامی حماس و «گردانهای قدس» شاخه نظامی جهاد اسلامی شکل گرفت. در سند تأسیس اتاق مشترک، تشکیل یک جبهه مقاومت واحد برای مبارزه با اشغالگران، هماهنگی فعالیت آن و تشکیل مرجع سیاسی واحد مورد تایید قرار گرفت. اتاق عملیات مشترک در سال ۲۰۱۸ و با آغاز «راهپیمایی بازگشت» در غزه، رسماً موجودیت خود را اعلام کرد تا دشمن بداند که بعد از این مقاومت یکپارچه است و اجازه تداوم اشغالگری در سرزمین فلسطینیان را نمیدهد.
هدف این اتاق عملیات مشترک، وحدت بخشیدن به مقاومت فلسطین در برابر رژیم صهیونیستی و رهبری مشترک عملیات نظامی و اعلام فعالیتهای خود در رسانهها با صدور بیانیه واحد است. اتاق عملیات مشترک با تامین تسلیحات و آموزش مهارتهای نظامی به سایر گروههای مقاومت، سعی دارد آنها را در برابر ارتش صهیونیستی تقویت کند.
اتاق عملیات شامل ۱۲ بازوی نظامی است که عبارتند از: «گردانهای عزالدین قسام، گردانهای قدس، گردانهای شهدای الاقصی، تیپ العمودی، گردانهای شهید عبدالقادر الحسینی، گردانهای ناصر صلاحالدین، گردانهای مقاومت ملی فلسطین، گردانهای ابوعلی مصطفی و گردانهای جهاد جبرئیل، گردانهای انصار، گردانهای مجاهد، گروههای ایمن جودا و ارتش طوفان».
یکسال پس از تأسیس این مرکز فرماندهی، گردانهای القسام تأیید کردند که اتاق عملیات مشترک دستاورد ارزشمندی است که میتواند نیروهای فلسطینی را متحد کرده و از اتخاذ تصمیم ناگهانی از سوی مقاومت جلوگیری کند. گردان القسام همچنین در سال۲۰۱۹ اعلام کرد:«نیروهای نظامی در مواقع ضروری، تواناییهای خود را در اختیار اتاق عملیات مشترک قرار میدهند که سالهاست با تجهیزات نظامی از جناحها و تشکلهای مقاومت برای مقابله با حملات اسرائیل و حفاظت از جبهه داخلی در غزه حمایت میکند». در نوامبر ۲۰۱۸، یحیی السنوار، رئیس دفتر سیاسی حماس در نوار غزه، اتاق مشترک را نماینده هسته ارتش آزادیبخش فلسطین و الگویی برای اقدام مشترک علیه اشغالگران توصیف کرد.
اتاق عملیات مشترک مقاومت که پیش از این در غزه فعالیت داشت اکنون با اعلام موجودیت گروههای جدید در کرانه باختری، بیش از پیش تقویت خواهد شد و جیهههای متعددی را پیش روی اشغالگران خواهد گشود.
مانورهای نظامی مشترک
اتاق عملیات مشترک برای اینکه بتوانند سطح آمادگی و توان نیروهایش را بالا ببرد، رزمایشهایی را هم برگزار کرده است. در اواخر دسامبر ۲۰۲۰ اتاق عملیات مشترک اولین مانور نظامی خود را تحت عنوان «تکیهگاه محکم» در غزه برگزار کرد که در آن زمان بسیاری از کارشناسان آنرا مقدمهای برای تشکیل ارتش فلسطین در آینده عنوان کردند. گروههای فلسطینی در این مانور پیام وحدت بخش خود را به اشغالگران صهیونیستی اعلام کردند تا در هر گونه درگیری با مقاومت همه جوانب را بسنجد.
در این مانور که برای اولین بار با حضور ۱۲ شاخه نظامی برگزار شد گروههای مقاومت ضمن تمرین آمادگی، اقدام نظامی متحد را برای نخستین بار در قالب مانور تجربه کردند. فرماندهان مقاومت در توصیف اهداف این مانور، آنرا یک مانور دفاعی برای مقابله با دشمن صهیونیست و کمک به ملت فلسطین برای رسیدن به اهداف حقیقی و برحق خود تعریف کردند. این مانور شامل اجرای تمرینات زمینی، دریایی، هوایی و استفاده از مهمات واقعی تحت پوشش پهپادها بود که بر فراز نوار غزه به پرواز درآمدند و موشکهای آزمایشی به سمت دریا شلیک شدند.
یک سال بعد، اتاق عملیات مشترک مانور جدیدی را با عنوان «تکیهگاه محکم ۲» برگزار کرد که در زمان مناسب و در چارچوب آموزش و آمادگی برای مقابله با اشغالگران برگزار شد. در این مانور آزمایش موشکها، اجرای عملیات نفوذ به سرزمینهای اشغالی و آموزش نحوه اسیر کردن سربازان دشمن برای داشتن برگ برنده در پرونده تبادل اسرا انجام شد.
در دسامبر ۲۰۲۲، اتاق عملیات مشترک سومین مانور خود را با عنوان «تکیهگاه محکم ۳» انجام داد که شامل تیراندازی، آموزش حمله به اماکن نظامی و ساختمانهای مسکونی در سرزمینهای اشغالی و عملیات فرود و آدمربایی در پشت خطوط دشمن بود. آثار و نتایج این مانورهای مشترک را میتوان در نبردهای اخیر غزه به خوبی دید که گروههای مقاومت با شلیک صدها موشک به سرزمینهای اشغالی، خواب را از چشمان صهیونیستها ربودهاند.
واحد نظامی اتاق عملیات مشترک
طلال عوکل، نویسنده و تحلیلگر سیاسی در گفتگو با «الخیلج آنلاین» معتقد است که اتاق عملیات مشترک یک واحد نظامی برای گروههای مقاومت فلسطین در غزه است و عملیات نظامی علیه اسرائیل را طراحی میکند. به عقیده این تحلیلگر عربی «یکی از اهداف اصلی اتاق مشترک این است که از تلاش ارتش اسرائیل برای ایجاد شکاف در بین گروههای مقاومت در غزه جلوگیری کند». این درحالی است که رژیم صهیونیستی در یک دهه گذشته همواره سعی داشت حماس و جهاد اسلامی را از هم جدا کرده و با یکی از شاخههای مقاومت در غزه وارد نبرد شود. در روزهای اخیر هم قصد داشت تا از این حربه استفاده کرده و حماس را از میدان نبرد دور نگه دارد و حتی تهدید کرده بود که در صورت مداخله حماس در درگیری تلآویو و جهاد اسلامی، فرماندهان آنرا ترور خواهد کرد اما این هشدارها هم نتوانست خللی در اتحاد گروههای فلسطینی ایجاد کند و حماس دوشادوش برادران خود در جهاد اسلامی عملیات مشترک را به پیش میبرند و خود فرماندهان این جنبش هم به این مسئله اذعان کردهاند که متحد و یکپارچه عمل میکنند و جنگیدن با گروههای متعدد در غزه، کار را برای صهیونیستها دشوار کرده است. به همین خاطر مقامات تلآویو دست به دامن مصریها شدهاند تا شاید با آتشبس، خود را از معرکه نجات دهند، اما با وجود تقلای اشغالگران برای فرار از میدان نبرد، گروههای مقاومت تحت رهبری اتاق عملیات مشترک ترسی از طولانی شدن جنگ ندارند و آمادگی خود را برای جنگ چند ماهه اعلام کردند و حتی گفتند که طولانی شدن نبردها به نفع مقاومت خواهد بود که ترس و وحشت را در سرزمینهای اشغالی حاکم کرده است.
تندروهای رژیم صهیونیستی تمایلی به ادامه جنگ ندارند زیرا هزینههای انسانی و مالی زیادی را برای این رژیم خواهد داشت اما برای گروههای مقاومت که هر روزه برای نبرد با دشمن لحظه شماری میکنند، نبردهای کنونی کسب تجربه و تقویت توانمندیهای نظامی است و البته آزمون بزرگی برای اتاق عملیات مشترک به شمار میرود که نشان دهد اتحاد یکدست بودن، رمز پیروزی فلسطینیها در برابر دشمن اشغالگر است.
رژیم صهیونیستی که طی هفت دهه گذشته از وجود شکافهای جزئی بین گروههای فلسطینی توانسته بود برنامههای اشغالگرانه خود را اجرایی کند اکنون دیوار مستحکمی به نام اتاق عملیات مشترک مقاومت را پیش روی خود میبیند که گذر از آن به راحتی امکانپذیر نیست. فلسطینیهای ساکن غزه و کرانه باختری به این حقیقت پی بردهاند که رژیم اشغالگر چیزی جز زبان زور نمیفهمد و تلاش میکنند تحت لوای مرکز فرماندهی مشترک، هدف نهایی خود یعنی آزادسازی سرزمینهای از دست رفته را محقق کنند و برآیند تحولات هم نشان میدهد که این مهم دور از دسترس نیست.
ارسال نظرات