چگونگی رفع مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم یکی از سوالات اساسی است که این روزها ذهن اغلب مردم ایران به خصوص اقشار محروم و یا دارندگان درآمدهای متوسط به پایین را به خود مشغول ساخته است،اگرچه آگاهی مردم نسبت به راهبرد دشمنان نظام برای تشدید فشارها و تحریم های اقتصادی برای به زانو درآوردن مردم ایران، آستانه تحمل مردم را افزایش داده و اهداف قدرت های استکباری در تحریک توده های اجتماعی علیه نظام را ابتر گذاشته است، اما تجربه نظام اسلامی در گذر از بحران ها و چالش های سخت نظیر جنگ تحمیلی، این انتظار را در مردم ایجاد کرده است تا مسئولان و مدیران کشور بتوانند با بهره گیری از ظرفیتها و توانمندیهای داخلی بر این چالش کشور نیز فائق آمده و شرایط را برای بهبود وضعیت زندگی آحاد مردم آماده کنند.
مجموعه بیانات مقام معظم رهبری(مدظله العالی) در آغاز سال جدید؛ از انتخاب شعار سال، بیانات در دیدار با زائران و مجاوران حرم رضوی و همچنین بیانات در دیدار رمضانی با مسئولان کشور در 15 فروردین را باید نقشه راهی برای عبور از این چالش اساسی کشور دانست. به تعبیری دیگر مقام معظم رهبری(مدظله العالی) با انتخاب شعار سال «مهار تورم و رشد تولید» و تبیین دقیق ظرفیت ها و فرصت های اقتصادی کشور و همچنین چالش ها وضعف های موجود کشور، عملاً نقشه راه عبور از این شرایط را در سال ۱۴۰۲ ترسیم نمودند. آنچه که به تحقق این امر کمک میکند، اراده و عزم مسئولان اجرائی کشور برای تحقق این شعار و وجود گزاره ها و نشانه های امکان پذیر بودن آن است .
مقام معظم رهبری(مدظله العالی) در همین بیانات خود در دیدار رمضانی با مسئولان کشور، با تأکید بر اینکه اقتصاد و مسئلهی معیشت مردم، اوّلین و مهمترین مسئلهی کشور است؛ با اشاره به اینکه این به معنای بیاعتنائی به مسائل فرهنگی و اجتماعی و مانند اینها نیست؛ آنها هم به جای خود مهم است امّا یک اقتصاد نابسامان بر روی فرهنگ جامعه هم اثر می گذارد،یادآور شدند که: «ما ظرفیت های زیادی در کشور داریم. بعضی از امکانات ما امکانات سختافزاری است. منابع طبیعی داریم، موقعیت جغرافیا داریم، زیرساخت های اقتصادی داریم، کارخانجات، دستگاه ها، بعضی امکانات نرمافزاری است، نیروی انسانی خلّاق داریم، جوان های پرانگیزه داریم، ظرفیت های علمی داریم، ظرفیت های فناوری داریم، فکرهای نو داریم.اینها امکانات کشور است. اینها همهاش باید در خدمت مهار تورم و رشد تولید قرار بگیرد. امکانات اجرایی داریم، امکانات تقنینی داریم، امکانات قضایی داریم، امکانات رسانهای داریم، تجربهها و عناصر مجرّب داریم، کسانی هستند که کارآزمودهاند، کار کردهاند، می شناسند، بلدند. از همهی اینها باید استفاده بشود. از ارتباطات خارجی استفاده کنیم. ارتباطات خارجی، ارتباط خارجی فقط ارتباط با آمریکا و با چهار کشور اروپایی که نیست. دنیا دویست و خردهای کشور هستند. اینها هرکدام یک ظرفیتیاند. از این ارتباطات خارجی می شود استفاده کرد .»
مهمترین الزامات تحقق این امر مبتنی بر بیانات مقام معظم رهبری(مدظله العالی) و ظرفیت های کشور را به شرح زیر می توان بر شمرد:
۱-باور مسئولان کشور و اینکه این امر باید در اولویت برنامههای کشور قرار بگیرد؛
۲- کمک دستگاههای مختلف به هم؛ اعم از مجلس، دولت، قوه قضائیه و نیروهای مسلّح و... همه باید عمل کنند؛ همه به هم کمک کنند تا کار پیش برود؛
۳- پیگیری جدّی تصمیمها؛ گاهی تصمیمهای خیلی خوبی گرفته میشود، امّا، چون درست پیگیری نمیشود، تصمیم زمین میماند؛
۴- ثبات در سیاستها و تصمیمهای اقتصادی؛ این که در سیاستهای پولیمان، در سیاستهای مالیمان مدام تغییرات پیدرپی بدهیم برای کشور، خیلی مضرّ است؛
۵-مشارکت دادن مردم؛ ما در این بخش ضعیف عمل کردهایم، اگر بتوانیم مشارکت مردم را جلب کنیم، رشد تولید قطعی خواهد بود و رشد تولید نقش مهمی در مهار تورّم خواهد داشت؛
۶-کاهش تصدی گری دولت؛ مهمترین مشکل اقتصادی کشور تصدی گری دولت است؛
۷-تحرک در سیاست خارجی؛ یکی از مشکلات اقتصادی ما کم تحرکی در تجارت خارجی است؛
۸-کاهش وابستگی کشور به نفت خام، ما بایستی بند ناف اقتصاد را از صادرات نفت خام ببریم؛
۹-کاهش وابستگی اقتصاد کشور به دلار؛
۱۰-تحول در بخش تقنین وقانونگذاری در کشور؛
رهبر انقلاب پس از تشریح الزامات تحقق شعار سال، عمل به چند توصیه مهم برای اصلاح شرایط اقتصادی را به شرح زیر ضروری دانستند:
۱-مبارزه جدی و بدون رودربایستی با هرگونه فساد؛
۲-انضباط مالی از جمله اصلاح ساختاری بودجه ؛
۳- پرهیز از تعهدات مالی که منافع پایدار مطمئن ندارند؛
۴-اهتمام در افزایش بهره وری ؛ پایین بودن بهرهوری در اقتصاد کشور یعنی مصرف زیاد و بازده کم؛
۵- تعیین و تنظیم رابطه منطقی شرکتهای بزرگ دولتی با دولت؛
۶- قدرت پیشبینیپذیری نظام برنامهریزی ؛
۷-استفاده از ظرفیت های خدادادی کشور نظیر ؛ ظرفیتهای دریا و اقتصاد دریا پایه،بهرهگیری از موقعیت حساس و ممتاز جغرافیایی کشور برای حمل و نقل بینالمللی بخصوص در مسیر شمال- جنوب و...؛
البته در کنار تلاش دولتمردان، رفع مشکلات اقتصادی وتحقق شعار سال نیازمند همکاری مردم نیز هست،رهبر معظم انقلاب در بیانات خود در روز اول سال به بخشی از عیوب موجود اشاره ویادآور شدند: «بعضی عیوب هم در خود ما مردم هست که اتّفاقاً مرتبط با مسائل اقتصادی است، اینها را هم باید برطرف کنیم. اسراف در مصرف منابع، تجمّلگرایی افراطی،نداشتن تعصب در مصرف تولیدات داخلی و نداشتن گذشت ...از جمله این عیوب است که تحقق شعار سال وبهبود شرایط اقتصادی کشور منوط به آن است.»
ارسال نظرات