در شرایطی که مذاکرهکنندگان کشورمان در گفتوگوهای اخیر برجامی تلاش کردند با ارائه ایدهها و ابتکارهای جدید، بنبست بهوجود آمده ازسوی آمریکاییها در مذاکرات را حل کنند، اما بهنظر میرسد واشنگتن همچنان درحال وقتکشی است و با رویآوردن به یک بازی چندوجهی، تلاش میکند توجهها را از لزوم اجرای تعهدات خود دور کند.
برهمین اساس است که مقامهای واشنگتن در روزهای اخیر با تمرکز بر راهبرد «مقصرنمایی ایران»، مثل همیشه از اجرای تعهدات برجامی خود طفره میروند و صرفا از ایران میخواهند تعهدات خود ذیل توافق هستهای سال2015 را اجرا کند. این درحالی است که رفع موثر تحریمها همچنان بهعنوان اصلیترین موضوع، در دستورکار مذاکرات قرار دارد و روند گفتوگوهای اخیر در دوحه نشان داد واشنگتن قصد دست برداشتن از طناب پوسیده تحریمها را ندارد.
«بایدن » در مسیر شکستخورده ترامپ
اقدام اخیر وزارت خزانهداری آمریکا در اعمال تحریمهای جدید برعلیه جمهوریاسلامی نشان داد دولت بایدن، با وجود اعتراف به خطاهای محاسباتی دولت ترامپ در فشار حداکثری بر ایران، عملا درهمان مسیر گام برمیدارد و اعتیاد تحریمی در کاخسفید به این زودیها درمانشدنی نیست.
بر اساس تحریم های غیرقانونی وزارت خزانهداری آمریکا 2شخص، ۱۳ نهاد و دو شناور در این راستا، در فهرست تحریمهای آمریکا قرار گرفتهاند؛ موضوعی که نشان دهنده عمق تناقضهای آمریکا در قبال جمهوریاسلامی ایران است.
این در شرایطی است که برخی کارشناسان معتقدند تحریمهای اخیر «اقدامی صرفا «نمادین» برای توجیه ناتوانی واشنگتن در ممانعت از تعامل شرکتها و دولتهای مختلف خارجی با ایران برای خرید نفت است.» کارشناسان براین اعتقادند که بایدن هیچگاه سیاست فشار حداکثری که در زمان ترامپ دنبال شد را کنار نگذاشته و ادامه تحریمها برعلیه ایران در همین چارچوب است؛ اقدامی که در شرایط کنونی به دو دلیل بیتأثیر است؛ نخست، چابکی ایران در دور زدن تحریمها و دوم، بحران انرژی در اروپا تحت تاثیر جنگ روسیه با اوکراین.
بایدن و دیگر مقامات کاخ سفید در حالی ایران را تهدید به تحریم جدید و مسدود کردن مسیر برای فروش نفت و محصولات پتروشیمی می کنند که خودشان بدرستی می دانند که توان این کار را با توجه به وضعیتی که در نیاز به انرژی دارند را به هیچ وجه ندارند. چراکه در ماههای آینده شرایط برای اروپاییها، بهویژه بهدلیل نزدیک شدن به فصل سرما و زمستان و ضرورت تأمین انرژی، بدتر خواهد شد و دراین شرایط تحریمها و محدودیتهای آمریکا امری نیست که مانع اروپاییها و دیگران در تأمین انرژی مورد نیازشان از ایران شود و این را آمریکاییها بهخوبی میدانند.
غلط های زیادی « بایدن»
هفته گذشته در آستانه اعمال تحریم های جدید آمریکا علیه ایران ، رئیسجمهور آمریکا با انتشار یک یادداشت برای «واشنگتن پست» اعلام کرد، تا زمانی که ایران به توافق هستهای برجام برنگردد، فشار اقتصادی و دیپلماتیک واشنگتن ادامه مییابد. جو بایدن دراین یادداشت به تشریح چرایی سفر خود به عربستان سعودی پرداخته و در آن علیه ایران لفاظی کردهاست.
بایدن در بخشی ازاین یادداشت نوشت:«در رابطه با ایران، ما با متحدان و شرکای خود در اروپا و سراسر جهان متحد شدیم تا انزوای خود را از بین ببریم. اکنون این ایران است که منزوی شدهاست تا زمانی که به توافق هستهای بازگردد. ماه گذشته، بیش از ۳۰کشور به ما پیوستند تا عدم همکاری ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مورد فعالیتهای هستهای گذشتهاش را محکوم کنند. دولت من به افزایش فشار دیپلماتیک و اقتصادی ادامه خواهد داد تا زمانی که ایران آماده بازگشت به پایبندی به توافق هستهای ۲۰۱۵ (برجام) باشد، همانطور که من همچنان آماده انجام این کار هستم».
آژانس؛ حرکت درپازل آمریکا
درحالی که مذاکرات برجامی همچنان چشمانداز مبهمی پیش رو دارد و واشنگتن از تصمیمگیری برای بازگشت به میز مذاکره در دوحه طفره میرود، بهنظر میرسد آژانس بینالمللی انرژیاتمی همچنان درمسیر فضاسازی بر علیه فعالیتهای صلحآمیز هستهای کشورمان گام برمیدارد؛ برهمین اساس هم بود که رسانه های غربی در روزهای اخیر با استناد به گزارش این نهاد بینالمللی اعلام کردند ایران با آغاز غنیسازی اورانیوم توسط سانتریفیوژهای پیشرفته در فردو، میزان غنیسازی خود را افزایش دادهاست.
گسترش فرافکنیها پیرامون فعالیتهای صلحآمیز هستهای کشورمان در شرایطی است که طرفهای غربی حاضر در گفتوگوهای برجامی تلاش میکنند بیعملی خود در این عرصه را در پس فضاسازیها رسانهای و سیاسی پنهان کنند. در راستای پیشبرد چنین راهبردی هم بود که خبرگزاری رویترز در روزهای اخیر مدعی شد آژانس بینالمللی انرژی اتمی در جدیدترین گزارش خود، اعلام کرده است که ایران غنیسازی اورانیوم توسط سانتریفیوژهای پیشرفته IR-6 را در تأسیسات فردو آغاز کردهاست.
هرچند این گزارش با واکنش مسئولان سازمان انرژیاتمی کشورمان مواجه و اعلام شد که اقدامهای اخیر در راستای اجرای تکالیف قانونی این سازمان بوده و آژانس در جریان فعالیتهای جمهوریاسلامی بودهاست.
همه اینها درحالی است که عملکرد آژانس بینالمللی انرژیاتمی در قبال جمهوریاسلامی در ماههای اخیر ثابت کرده این نهاد بینالمللی از اتخاذ مواضع بیطرفانه پیرامون فعالیتهای صلحآمیز هستهای ایران عاجز است و هرگونه همکاری ازسوی سازمان انرژیاتمی کشورمان، با پاسخ دلسرد کننده از طرف مقابل همراه میشود.
در چنین شرایطی هم بود که پساز تصویب قطعنامه ضدایرانی ازسوی شورایحکام آژانس بینالمللی انرژیاتمی، جمهوریاسلامی نیز همکاریهای فراپادمانی خود را با این نهاد بینالمللی کاهش داد و بخشی از دوربینهای آژانس در تأسیسات اتمی کشورمان خاموش شد.
راهبرد اتخاذ شده ازسوی جمهوریاسلامی با واکنش مدیرکل آژانس هم مواجه شد و رافائل گروسی در همان مقطع در گفتوگویی با یک رسانه عربی اعلام کرد که «دوربینهایی که ایران از تأسیسات هستهای خود برداشته، وظیفه ما در نظارت بر فعالیتهای هستهای ایران را با مانع مواجه کردهاست».
وی به این نکته هم اشاره کرده بود که «ایران قابلیتهای هستهای خود را افزایش داده، اما به آستانه تولید سلاح هستهای نرسیده و امروز هیچ اطلاعاتی در دست نداریم که نشان دهد ایران سلاح هستهای در اختیار داشته یا برنامهای برای ساخت سلاح هستهای دارد و این موضوع بسیار مهم است». ایران در طول شش دور مذاکره در دولت روحانی و دو دور مذاکره در وین در دولت رئیسی و حتی مذاکره مقدماتی در قطر برای آغاز مذاکرات جدید هسته ای در دوحه، همواره یک سخن داشته است و آن دادن تضمین توسط آمریکایی ها مبنی بر عدم خروج مجدد از برجام و انتفاع اقتصادی ملت ایران از برجام بوده است. طبیعی است تا زمانی که مقامات کاخ سفید به تعهدات برجامی خود پایبند نباشند و هر روز شاهد تحریم جدید یا تکرار تحریم های گذشته از سوی آمریکا باشیم، از نگاه ایران چرخ بر همان پاشنه می چرخد و جمهوری اسلامی زیر بار فشارتسلیم نخواهد رفت.
ارسال نظرات