جمعه ؛ 30 شهريور 1403
25 دی 1400 - 13:22
پرونده هسته‌ای

پذیرش ایران هسته ای؛ ضرورتی اجتناب ناپذیر

پرونده هسته‌ای ایران در پاییز سال ۱۳۹۱ با یک گزارش مهم از سوی سازمان امنیت ملی آمریکا آغاز می‌شود. در این گزارش آمده است که پرونده هسته‌ای ایران یکی از مهم‌ترین عوامل تعیین کننده آینده منطقه ظرف ۱۸ سال آینده است. روزنامه الحیات، چاپ لندن در شرح این گزارش می‌نویسد: از سال ۲۰۰۸ تا کنون برای نخستین بار است که گزارشی به صورت منحصر به یک پرونده خاص در ۱۴۰ صفحه منتشر می‌شود.
کد خبر : 10747

پایگاه رهنما:

پرونده هسته‌ای ایران در پاییز سال 1391 با یک گزارش مهم از سوی سازمان امنیت ملی آمریکا آغاز می‌شود. در این گزارش آمده است که پرونده هسته‌ای ایران یکی از مهم‌ترین عوامل تعیین کننده آینده منطقه ظرف 18 سال آینده است. روزنامه الحیات، چاپ لندن در شرح این گزارش می‌نویسد: از سال 2008 تا کنون برای نخستین بار است که گزارشی به صورت منحصر به یک پرونده خاص در 140 صفحه منتشر می‌شود.

 نویسنده الحیات ادامه می‌دهد: این گزارش با همکاری مراکز امنیتی و اطلاعاتی آمریکا و نیز با همکاری متفکران و پژوهشگران جهانی تهیه شده است، در این گزارش آمده است که هرچه ایران بیشتر گرایش‌های لیبرالی داشته باشد، فشارهای بیشتری برای پایان دادن به تحریم‌ها و مذاکره برای ایجاد حد وقف در انزوای بین المللی اش وجود خواهد داشت. اگر ایران از تلاش‌هایش در راه گسترش تاسیسات هسته‌ای و رسیدن به سلاح هسته‌ای منصرف شود و بر مدرن سازی اقتصادی تمرکز کند، این مسئله باعث می‌شود تا جایگاه آن در منطقه تقویت شده و فرصت‌های بیشتری برای ثبات خاورمیانه به وجود آید. و اگر بر عکس، جموری اسلامی ایران به دنبال گسترش تسلیحات هسته‌ای باشد، خاورمیانه شاهد بی ثباتی بیشتر در آینده خواهد بود.

جمهوری اسلامی ایران بارها تاکید کرده است که تلاشش برای دستیابی به فناوری هسته‌ای تنها اهداف صلح آمیز داد، در حالی که قدرت‌های بزرگ با بهانه‌های واهی مانع دستیابی ایران به این هدف می‌شوند. در این گزارش تاکید شده است که با این وجود نتایج ایجابی‌ای برای آینده خاورمیانه پیش بینی می‌شود، به خصوص که حکومت‌های معتدل‌تر و دموکراتیک‌تری به قدرت می‌رسند و برای حل منازعات فلسطینی واسرائیلی تلاش خواهند کرد.

سازمان امنیت آمریکا در گزارش خود همچنین یادآور می‌شود که احتمال بروز تروریسم اسلامی توسط جریان‌های تندرو تا پایان سال 2030 وجود دارد و حتی می‌توان گفت که تروریسم عموماً در منطقه به پایان نخواهد رسید. چرا که کشورهای منطقه ممکن است از چنین جریان‌هایی به دلیل احساس وجود نیروهایی برای از بین بردن امنیت کشورشان بهره برداری کرده و از آنها برای منافع خود استفاده کنند. در این گزارش همچنین آمده است که پیش بینی می‌شود جنگ‌های الکترونیک و استفاده از سلاح‌های بیوتروریسم افزایش یابد که این مسئله باعث ایجاد اختلال در فعالیت‌های اقتصادی و مالی جهان خواهد شد.

در این گزارش همچنین بر ضرورت ایجاد تنوع در اقتصاد کشورهای منطقه تاکید شده و آمده است که کشورهای خاورمیانه باید از وابستگی خود به نفت و گاز بیش از پیش بکاهند. در گزارش سازمان امنیت آمریکا درباره کشورهایی که بیشترین شکوفایی اقتصادی را در جهان خواهند داشت، آمده است که ترکیه در کنار کلمبیا، نیجریه و هند بیشترین فرصت را برای رشد تا سال 2030 در جهان خواهند داشت. سازمان امنیت ملی آمریکا در گزارش خود همچنین هشدار می‌دهد که کشورهای منطقه‌ای به دلیل وجود نقصان در انرژی، مواد غذایی و آب باید از منازعات منطقه‌ای پرهیز کنند و بدانند که بی ثباتی آن‌ها تأثیر مستقیمی در فروپاشی اقتصاد جهانی خواهد داشت.

این گزارش همچنین پیش بینی می‌کند که هیمنه آمریکا در جهان پایان یابد و نیروهای فردی قدرت بگیرند، همچنین اقتصاد چین به یک رقیب جدی برای اقتصاد آمریکا تبدیل شود و حداقل برای دو دهه اقتصاد آسیا، اروپا و آمریکای شمالی را رهبری کند. در مقابل اقتصاد روسیه، اروپا و ژاپن سیر نزولی بیابند و اقتصاد چین بتواند در دو دهه آینده اقتصاد آمریکا را به زانو در آورد. در این میان هند نیز دوشادوش چین تا سال 2030 رشد اقتصادی خواهد داشت و در کنار چین اقتصاد آسیا، اروپا و آمریکای شمالی را پوشش خواهد داد.

این گزارش همچنین پیش بینی می‌کند که همکاری نزدیکی میان پکن و واشنگتن در سطح جهانی به خصوص در زمینه‌های تکنولوژی، بانکداری و بهداشت به وجود بیاید.در گزارش سازمان امنیت آمریکا درباره رشد طبقه متوسط در جهان نیز آمده است که این طبقه به سرعت خود را به ابزارهای پیشرفته رسانه‌ای خواهد رساند. یک سوم کره خاکی در حال حاضر در شهرها زندگی می‌کنند که اکثریت آنها را طبقه متوسط تشکیل می‌دهند که تلاش دارند به پیشرفته‌ترین امکانات تکنولوژیک برسند و از حمایت نظام پیشرفته بهداشتی برخوردار شوند.

  • پرسش آزاردهنده برای اعراب

پس از انتشار گزارش سازمان امنیت ملی آمریکا درباره پرونده هسته‌ای کشورمان؛ احمد محمود عجاج تحلیل گر ارشد سیاست خارجه در وب سایت الجزیره تحلیل قابل تأملی از فضای آن روزها نوشته و یک سؤال مهم را طرح می‌کند، نویسنده قطری می‌نویسد، باید کشورهای خلیج فارس که این روزها شمشیر را علیه تهران از رو بسته‌اند به این سؤال پاسخ دهند که در صورت حل مناقشه هسته‌ای میان ایران و غرب سیاست آن‌ها چگونه خواهد بود؟

این روزنامه نگار عرب زبان می‌نویسد: اعراب نمی‌توانند بیش از این به غرب اعتماد کنند؛ چرا که غرب دیر یا زود برای مشکل هسته‌ای ایران راه حل خواهد یافت. دعوت اعراب به منطقه خالی از سلاح هسته‌ای و ربط دادن پروژه هسته‌ای ایران به برنامه هسته‌ای اسرائیل نیز تنها بر پیچیده‌تر شدن مشکلات داخلی خود اعراب می‌افزاید. در عالم واقع ایران از تکنولوژی بالایی برخوردار است که این تکنولوژی سبب شده تا غرب به وحشت بیفتد. ایرانی‌ها خطوط قرمز جهانی را خوب می‌دانند و خیلی خوب می‌دانند که چگونه به آن نزدیک بشوند ولی از آن عبور نکنند. این حقیقت را باید پذیرفت که حتی اگر روزی غرب ضربات محدودی را هم به تاسیسات هسته‌ای ایران وارد کرد، باز هم غربی‌ها خواهند پذیرفت که ایران غنی سازی اورانیوم خود را آن هم با غلظت بالا ادامه دهد مشروط بر این که به سمت ساخت سلاح هسته‌ای نرود. ایران نیز قبول خواهد کرد که غنی سازی‌اش زیر نظر آژانس بین المللی انرژی اتمی باشد؛ چرا که در آن صورت به هر آن چه می‌خواسته رسیده است. مثل ژاپن که اورانیوم را با غلظت بالایی غنی می‌کند ولی سلاح هسته‌ای ندارد.

بخش پایانی این گزارش از اهمیت بالایی برخوردار است؛ جایی که نوشته شده است: در نهایت رژیم صهیونیستی نیز به رغم تهدیدهایی که از ناحیه ایران احساس می‌کند، ایران هسته‌ای را خواهد پذیرفت چرا که بر خلاف آن چه ادعا می‌کند ایران هسته‌ای تهدیدی برای امنیت آن محسوب نمی‌شود. آن چه اسرائیل از آن واهمه دارد این است که اعراب به فناوری هسته‌ای برسند؛ چرا که به اعتقاد اسرائیلی‌ها اعراب دشمن دائمی آن هستند. آن چه اسرائیل را از ناحیه ایران می‌ترساند نفوذ منطقه‌ای آن است که وجودش را به خطر انداخته است.

ارسال نظرات