حجت الاسلام والمسلمین سید محمدحسن ابوترابی فرد امام جمعه موقت تهران در خطبه نخست نماز جمعه امروز تهران با قدردانی از اقامهکنندگان نمازجمعه در سراسر کشور که با مصوبات ستاد کرونا همراهی کردند و پیشگام این عرصه بودند، گفت: برای حفظ سلامت عامه مردم اقامه نمازجمعه برای مدتی متوقف شد. اما شیوهنامهها باید بیش از گذشته رعایت شود.
وی در ادامه با اشاره به نامه امیرالمومنین (ع) به مالک اشتر و توصیه رهبر انقلاب در آغاز دولت سیزدهم مبنی بر فهم این نامه عنوان کرد: امام علی (ع) در دوران و شرایط خاصی اقدام به انتصاب مالک اشتر به عنوان استاندار مصر کردند. در آن دوره معاویه شرایطی در برابر حکومت حضرت به وجود آورده بود که دوره "غارات" یاد میشود. معاویه گروههای را ایجاد و به نقاط مختلف برای قتل، غارت و ناامنی اعزام کرد. اکنون نیز این وضعیت را از سوی استکبار شاهد هستیم. داعش برای خلق ناامنی و در برابر حکومتهایی که منافع آنان را تامین نمیکنند و در برابر آنها میایستند، ایجاد و پشتیبانی شد.
وی با تاکید بر اینکه صدام نیز مورد حمایت مستکبران برای مقابله با انقلاب اسلامی بود، خاطرنشان کرد: امام علی (ع) در چنان شرایطی، مالک اشتر را برای هدایت مصر انتخاب فرمودند. ایشان با همه احترامی که برای محمد بن ابیبکر استاندار وقت مصر قائل بودند، مالک را منصوب کردند. حضرت در نامهای برای ایشان مرقوم فرمودند که تو در نزد من از منزلت ویژهای برخورداری و مسئولیت سنگین دیگری به تو خواهیم سپرد. مهمترین پیام این انتصاب جایگاه شایستهسالاری در اندیشه دینی و نظام سیاسی الهی است و یک درس عملی برای همه ماست.
وی اظهار داشت: اگر چهرهای شایستهای است و دارای تمامی صلاحیتهاست، اما اگر در آن مسئولیت دیگری شایسته است، نباید اهمال کرد. اگر این اصل مورد توجه قرار گیرد، با یک تحول و انقلاب عظیم در همه عرصهها روبرو خواهیم شد.
امام جمعه موقت تهران گفت: امام علی (ع) در توصیف مالک اشتر برای مردم مصر به نکاتی اشاره میکنند که نیازمند تامل است. ایشان میفرمایند که "من مالک اشتر را به عنوان والی و استاندار انتخاب میکنم. سخن او را به گوش بسپارید. از او اطاعت کنید." اگر پیوند دولت و ملت نباشد، مالک اشتر با همه شخصیتش فرمانده موفقی نخواهد بود. جایگاه مردم در اندیشه سیاسی علی بن ابیطالب بسیار برجسته است. امام در ادامه میفرمایند که "او را چون زره و سپر نگاهبان برای خویش قرار دهید." مالک شخصیتی است که میتواند برای مردم امنیتآور و اقتدارآفرین و تضمینکننده سعادت باشد. در کنار او میتوان به آرامش و اقتدار دست پیدا مرد.
حجتالاسلام ابوترابیفرد ادامه داد: امام در ادامه در دلایل توصیه خود میفرماید که "بیم سستی در مالک نمیرود." مدیران در نظام اسلامی باید از بالاترین سطح عزم، اراده و انگیزه برخوردار باشند. مردم در آنها سستی مشاهده نکنند. یکی از عوامل آسیبهای امروز ما فقدان این عزم، اراده و شخصیت است. باید مدیران را در سطوح کلانی، میانی و حتی خُرد اینگونه انتخاب کنیم.
وی اظهار داشت: امام در ادامه میفرمایند که "مالک شخصیتی است که نماد عدالت و پایبند به اصول عقلی و علمی است." مالک در جایی که باید به سرعت تصمیم بگیرد و اقدام کند، سستی مشاهده نمیشود. آنجایی که جای تصمیم سریع است، تصمیم درست اتخاذ میکند و آنجایی که باید درنگ نماید، بادرنگ تصمیم میگیرد. مالک شخصیتی است که امام به ایشان میفرماید که تو در جایگاهی قرار داری که من برای به پاداشتن دین خدا از تو کمک میگیرم؛ همان جایگاهی که سردار سرافراز سپاه اسلام سردار شهید سلیمانی نزد مقام معظم رهبری داشت.
خطیب نمازجمعه اضافه کرد: باید به گونهای خود را تربیت و اصلاح کنیم تا زعیم امت اسلامی نگاهشان به مدیران اینگونه باشد.
وی خاطرنشان کرد: نکته دیگری که از این نامه به شایستگی استفاده میشود، اصل نظامسازی و دولتسازی در اندیشه دینی است که رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز در بیانات اخیر به آن اشاره کردند. صدها سند در قرآن کریم، سیره پیامبر اکرم، امیرالمونین و اولیای دین وجود دارد که حکایت از این واقعیت دارد که انبیا الهی به ویژه پیامبر اکرم (ص) در این مسیر قدم برداشتند. انبیا الهی برای ساختن انسانی که قیام او به عدل است و جامعهای که مبتنی بر عدالت است اقدام نمودند. این اقدام نیز بدون یک نظام سیاسی کارآ و مبتنی بر اصول وحیانی و عقلی امکان تحقق وجود ندارد.
خطیب جمعه تهران خاطرنشان کرد: امیرالمومنین در پاسخ به این سخن خوارج که گفتند لا حکم الالله فرمودند که "آری احکام الهی و قرآن کریم باید در جامعه به پا داشته شود." یک جامعه دینی و اسلامی آن جامعهای است که آموزههای قرآن در آن حاکم است، اما خوارج این جمله حق را میگویند، اما از آن نتیجه باطل میگیرند. آنها می خواهند بگویند حکومت برای خداست. بعد امام پاسخ میدهند که "بدانید جامعه نیازمند به حکومت و نظام سیاسی است." اگر شما مردم ایران اسلامی اقدام کردید و راه را برای رهبری و زعامت شخصیتی چون امام امت و خلف صالح ایشان هموار کردید، اساس یک نظام الهی را بنیان گذاشتید. اما اگر از او فاصله گرفتید، جامعه بدون نظام سیاسی نمیماند و قاجار و پهلوی حکومت خواهند کرد و تمام هویت و شخصیت دینی و ملی و همه حوزههای زندگی به نفع منافع نامشروعشان مصادره میکنند.
حجتالاسلام ابوترابیفرد در ادامه بیان داشت: نامه امام علی بیانگر آن است که ایشان به عنوان امام و پیشوا و رهبر و زعیم و مدیر یک نظام سیاسی استانداری را انتخاب میکند. بنابراین باید در مسیر حکومتسازی، دولتسازی، نظام سیاسی اسلامی ساختن قدم برداشت. ایشان ویژگیهای این نظام سیاسی را هم بیان و شاخصها را تعریف میکنند.
نخستین شاخص این است که مدیران شایسته انتخاب شوند. مالک اشترها باید در چارچوب قانون و قاعده و اصول و مبانی اسلامی قدم بردارند. امیرالمومنین (ع) دقیقا این چارچوب را برای مالک تبیین میفرمایند.
وی خاطرنشان کرد: امام پاسخ میدهند که ما برای چه قدرت سیاسی را به دست گرفتیم؟ مالک برای کدام هدف به مصر فرستاده شد؟ آیا آرمان و هدفی وجود دارد؟ چگونه این اهداف محقق خواهد شد؟ مالک باید چگونه قدم بردارد تا آن اهداف محقق شود؟ بنابراین اصول و مبانی، روشها و راهبردها، سیاستها و اخلاق به طور دقیق تعریف شده است که انشاالله در خطبههای دیگر اینها را شرح خواهم داد.
حجتالاسلام والمسلمین ابوترابیفرد همچنین در خطبه دوم نماز جمعه تهران خاطر نشان کرد: توصیهی حکیمانه رهبر معظم انقلاب اسلامی خطاب به دانشآموزان عزیز را یادآوری میکنم که "وقت خود را به تحصیل علم، تهذیب نفس و ورزش اختصاص دهید"، خود را به علم آراسته کنید تا برای کشوری مدیری عالِم، خردمند و با تصمیماتی مبتنی بر علم باشید.
وی افزود: در دوران تعطیلی فیزیکی مدارس، هرچند با همت مدیران و معلمان عزیز و همت بلند مادران که واقعا در اینزمینه سختکوش بودند، امر آموزش انجام گرفت ولی تربیت بدنی و حوزه ورزش پاسخ داده نشد و مسئولان آموزش و پرورش علاوهبر تلاش برای جبران کاستیهای آموزشی، ورزش و سلامت جسم و روح دانشآموزان را در دستورکار قرار بدهند.
امام جمعه موقت تهران در ادامه سخنان خود، با اشاره به اصل 43 از فصل چهارم قانون اساسی، عنوان کرد: به دولتمردان، رئیسجمهور محترم، وزرای معزز، مجلس شورای اسلامی و دستگاه قضایی توصیه میکنم که اسناد بالادستی نظام را بهطور دقیق مورد توجه قرار دهند. کم نیستند مدیرانی که گاهی از این اسناد بیاطلاع هستند؛ قانون اساسی مهمترین سند اداره کشور و حکمرانی است و همان نقشی را برای اداره کشور دارد که نامهی امیرالمومنین امام علی(ع) برای مالک اشتر داشت.
ابوترابیفرد تصریح کرد: همانطور که مالک اشتر موظف بود تا تمام بندهای نامهی امیرالمومنین(ع) را خود و همکارانش در همه قوا مورد توجه، مطالعه و عمل قرار بدهند، امروز هم مدیران ارشد، میانی و خرد در نظام اسلامی موظف هستند این سند مهم را که نقشهی راه حکمرانی در نظام اسلامی است و همهی افتخار و هویت جمهوری اسلامی است را بهطور دقیق اشراف علمی داشته و بندهای آن را مورد توجه و عمل قرار دهند.
وی در تشریح فرازهای فصل چهارم قانون اساسی بیان کرد: این فصل درباره مسئله اقتصاد و امور مالی است؛ ببینیم که بعد از چهار دهه، از اصل 43 چقدر فاصله داریم؛ در این اصل که الهامگرفته از قرآن، سیره انبیا و معصومین و نامهی امام علی(ع) به مالک اشتر است، آمده است:"برای تأمین استقلال اقتصادی جامعه و ریشهکن کردن فقر و محرومیت و برآوردن نیازهای انسان در جریان رشد با حفظ آزادی او، اقتصاد جمهوری اسلامی ایران بر اساس ضوابط زیر استوار میشود" که در ادامه به آن میپردازیم.
امام جمعه تهران گفت: یکی از اهداف حکمرانی در اندیشه دینی تحقق این اصل است؛ آزادی که در حکومت انبیا، پیامبر اکرم(ص) و امام علی(ع) بود. ذیل این اصل آمده است: "1- تامین نیازهای اساسی، مسکن، خوراک، پوشاک، بهداشت، درمان، آموزش و پرورش و امکانات لازم برای تشکیل خانواده برای همه"؛ متذکر میشوم که این اصل باید به عنوان یک تابلو مقابل دیدگان همه مدیران کشور قرار بگیرد و باید برای رسیدن به این هدف تلاش کنیم.
ابوترابیفرد ادامه داد: نکته بعدی نیز عبارت است از:"2- تأمین شرایط و امکانات کار برای همه به منظور رسیدن به اشتغال کامل و قرار دادن وسایل کار در اختیار همه کسانی که قادر به کارند ولی وسایل کار ندارند، در شکل تعاونی، از راه وام بدون بهره یا هر راه مشروع دیگر که نه به تمرکز و تداول ثروت در دست افراد و گروههای خاص منتهی شود و نه دولت را به صورت یک کارفرمای بزرگ مطلق درآورد. این اقدام باید با رعایت ضرورتهای حاکم بر برنامهریزی عمومی اقتصاد کشور در هر یک از مراحل رشد صورت گیرد."
وی درخصوص این ماده بیان کرد: بیکاری در جامعه اسلامی معنا ندارد؛ سیاستهای مدیریتی و اقتصادیِ ما با این اهداف تنظیم شود و پاسخی به همهی این نیازها باشد؛ باید یک جامعه مرفه و اشتغال مناسب برای همه داشته باشیم. جای وام بدون بهره خالی است؛ نظام بانکی و اقتصادی ما چند قدم برای تحقق این هدف برداشته است؟ امروز دولت متصدی همه امور شده و این بلایی است که با آن هستیم؛ این یعنی ما خلاف قانون اساسی عمل کردهایم. دولت امروز به یک کارفرمای بزرگ و مطلق تبدیل شده و تمام بودجه عمومی کشور فقط و فقط برای پاسخ به هزینههای این دولتِ بزرگ تدوین و تصویب میشود و پاسخگو نیست.
امام جمعه موقت تهران با بیان اینکه هماکنون بودجه در آستانهی تدوین قرار دارد، اظهار داشت: خوشبختانه رئیسجمهور محترم دستورالعمل جامعی را تدوین و ابلاغه کرده و انتظار دارم مجلس با دولت همراهی کاملی برای کاهش حداکثری هزینههای جاری اداره کشور داشته باشد. مردم از شما سوال میکنند که آیا میشود کشور را ارزانتر اداره کرد؟ اگر ارزانتر اداره میشود، این مردم به دولت و مجلس اجازه نمیدهند کشور را گران اداره کنند.
ابوترابیفرد در پایان خاطر نشان کرد: خوشبختانه این مهم به یکی از مهمترین دغدغههای رئیسجمهور محترم و سازمان برنامه تبدیل شده و دولتمردان باید در سطوح میانی و خرد و همچنین نمایندگان محترم مردم در خانهی ملت کمک کنند تا در این مسیر قدمی شایسته برداریم.
گفتنی است؛ در بین دو نماز از خانواده شهیدان داود و محمدحسین فهمیده، عوامل فیلم سینمایی یدو که با موضوع دفاع مقدس ساخته شده است و برگزیدگان دانش آموزی تقدیر شد. خواهر شهیدان داود و محمدحسین فهمیده و رییس کنگره ملی همفکری بسیج دانشآموزی نیز به مناسبت سالروز شهادت محمدحسین فهمیده و در آستانه روز دانش آموز پیش از خطبه ها به ایراد سخن پرداختند.
ارسال نظرات