رجوع به تحولات و رخدادهاي مهم تاريخي ، زمينه ساز واکسينه کردن انقلاب و نظام اسلامي در مقابل بسياري از تهديدات و توطئه هاي سياسي ، فرهنگي و اجتماعي است کمااينکه چنانچه برخي از سياستمداران و احزاب از تحولات دوران قاجاريه و رژيم شاهنشاهي درس گرفته و به وعده هاي شفاهي و نه مکتوب مقامات ارشد کشورهاي غربي اعتماد نکرده و خواهان تعديل «استکبارستيزي» به عنوان يکي از مولفه هاي مهم گفتمان انقلاب اسلامي نمي شدند ، امروز جامعه ايراني شاهد هزينه هاي گسترده حاصل از توافق هسته اي نبودند.
در ميان انبوه گزارههاي تاريخي، بررسي نقاط عطف و مقاطع حساس تاريخي از اهميت دو چنداني برخوردار است که يکي از نمونه هاي مهم تحريم توتون و تنباکو به عنوان يک واقعه ي تحولزا در تاريخ معاصر ايران به شمار مي رود.
قيام تحريم تنباکو به عنوان اولين حَرکت و خيزش سياسي فرهنگي در تاريخ معاصر ايران محسوب ميشود و با اينکه کل قيام يک سال هم طول نکشيده است، ولي ظرفيتهاي آن به گونهاي است که تا امروز نيز ميتواند اثر بخش باشد ؛ اين قيام از مهمترين خيزش هاي سلطه ستيزانه در ايران است که برابر نفوذ غرب در فرهنگ، سياست و اقتصاد تمدن ايراني شکل گرفت.
در قضيهي تاريخي تحريم تنباکو، که سرآغاز يک مبارزهي مردمي و آگاهانه بر عليه تسلط غرب بود، مشکل اصلي ايران نه دوري از تمدن غرب که دوري از سرمايههاي دورني و فرهنگي خودش، بايد تفسير شود.
نام آيتالله العظمي شيخ محمدحسن شيرازي مشهور به ميرزاي شيرازي در رأس اين جريان نشان از به کارگرفتن سرمايه هاي فرهنگي و فکري جامعه در مقابل نفوذ تفکرات خانه برانداز مي باشد. اين خط فکري اگر همانگونه که ايجاد شده بود به حرکت خود ادامه ميداد و سياستمداران و نخبگان کشور همان خط را دنبال ميکردند، سرنوشت اين قيام منتهي به دستاوردهاي مهمي مي شد که آثار آن مي توانست تاکنون استمرار داشته باشد. ميرزاي شيرازي در جريان تحريم تنباکو اولين سيلي را به استعمارگران انگليسي زد. ايشان درد ايران را نفوذ بيش از اندازه استعمار در ابعاد مختلف تشخيص و به درمان اين درد پرداخت. تعبير حضرت امام خميني (ره) در خصوص ميرزاي شيرازي و اقدام ايشان چنين است؛ «... اين پيرمرد که در يک شهر کوچک نشسته و سيصد نفر طلبه بيشتر دورش نبود، ناچار شد سلطان مستبد را نصيحت کند. مکتوبات او هم محفوظ است. آن سلطان گوش نميداد و با تعبيرات سوء و بيادبي به مقام شامخ عالم بزرگ رو به رو شد تا آنجايي که آن عالم بزرگ مجبور شد يک کلمه بگويد که استقلال برگردد.».
نهضت تحريم تنباکو در ايران را ميتوان يکي از حلقه هاي اصلي استکبارستيزي در تاريخ ايران تلقي کرد. حلقهاي که در آن جامعه ايران با استفاده از سرمايههاي فکري و فرهنگي دروني خود، به مقابله با استعمار به عنوان مشکل اصلي جامعه ايران پرداخت..
حلقه استکبار ستيزي محدود به دو يا چند رويداد تاريخي نيست و تا امروز نيز ادامه دارد.براي مثال قبل از انعقاد توافق هسته اي ايران و 1+5، برخي تصور مي کردند که آفتاب برجام يخ روابط با استکبار را ذوب و دشمني ها را خاتمه خواهد داد.اما برجام علي رغم انتظارات،کارساز واقع نشد و با چالش هاي بسياري مواجه شد.در برهه فعلي با توجه به خروج ترامپ و رفتارشناسي اروپاييان بايد بيش از پيش آهنگ مقاومت و ايستادگي طنين انداز شود؛چرا که پايداري و مقاومت باطل السحر فتنههاي دشمن و و رمز عبور از پيچهاي تاريخي است.
ارسال نظرات