پایگاه رهنما به نقل از ایرنا، انتخابات پارلمانی لبنان قرار است ششم ماه مه آینده (16 اردیبهشت) برگزار شود.
لبنان دارای نظامی پارلمانی است و ترکیب این نهاد آرایش دولت آینده را نیز تعیین خواهد کرد.
بر اساس قانون انتخابات لبنان که بر اساس الگوی نسبیت تدوین شده، مردم به لیست های انتخاباتی رای می دهند و هر لیست بر اساس میزان آراء بدست آمده در پارلمان کرسی خواهد داشت.
این در حالی است که کرسی های پارلمان بین طوایف مختلف لبنان در همه حوزه ها تقسیم بندی شده است. به صورت کلی هم نیمی از کرسی های پارلمان به مسیحیان و نیمی دیگر به مسلمانان تعلق می گیرد.
اما لیست های انتخاباتی در حوزه های مختلف چگونه میان احزاب و گروه های سیاسی مختلف تقسیم شده اند؟ و بارزترین رقابت های انتخاباتی در کدام حوزه هاست؟
**نقشه لیست های انتخاباتی
در شرق لبنان، بر اساس تقسیمات جغرافیایی منطقه موسوم به «بقاع» به سه حوزه انتخابیه تقسیم شده است: حوزه بقاع 1 با نام «زحله»، حوزه بقاع 2 «بقاع غربی-راشیا» و حوزه بقاع 3 نیز «بعلبک-هرمل».
5 لیست برای رقابت در حوزه انتخابیه زحله به ثبت رسیده است که میان گروه های سیاسی مختلف تقسیم شده است. این حوزه به علت داشتن تنوع در طوایف و مذاهب مختلف رقابت سختی را برای دستیابی به 7 کرسی مجلس شاهد خواهد بود.
در حوزه انتخابیه بقاع غربی-راشیا برای رقابت بر سر 6 کرسی، سه لیست وجود دارد؛ یکی از آنها از سوی گروه های اصلی جریان موسوم به هشتم مارس یا حامی مقاومت حمایت می شود؛ لیست دوم ائتلاف حزب المستقبل با حزب «سوسیالیست ترقی خواه» به رهبری «ولید جنبلاط» و حزب «جریان ملی آزاد» به رهبری «جبران باسیل» وزیر خارجه لبنان و لیست سوم نیز متعلق به جامعه مدنی است.
اما در سومین حوزه بقاع با نام بعلبک-هرمل، 5 لیست جهت دستیابی به 10 کرسی در پارلمان با یکدیگر رقابتی شدید و حساس دارند. معروف ترین لیست ها، لیست مشترک حزب الله و جنبش امل با متحدانشان است. دومین لیست، مشترک میان «یحیی شمص» نماینده سابق شیعه و حزب «نیروهای لبنانی» به رهبری «سمیر جعجع» با المستقبل است.
بر اساس گزارش ها و واکنش های چند هفته اخیر به روشنی می توان دریافت که رقابت در این حوزه حساس ترین رقابت در سراسر لبنان به شمار می آید، به ویژه اینکه حزب الله و متحدانش به دلیل حضور در سوریه برای نبرد علیه تروریسم و حضور ژنرال «جمیل السید» رئیس سابق دستگاه امنیتی لبنان در این لیست، هدف آماج حملات گروه های ضد مقاومت است.
جمیل السید به همراه سه افسر عالی رتبه دیگر امنیتی، به اتهام دست داشتن در ترور «رفیق الحریری» نخست وزیر پیشین این کشور از سال 2005 به زندان افتاد و در سال 2009 پس از چهار سال رفع اتهام و آزاد شد.
«نادر الحریری» رئیس دفتر سعد الحریری، چندی پیش در یک سخنرانی ارزش 127 کرسی مجلس را معادل سرنگون کردن السید و ناکام گذاشتن او در ورود به مجلس دانسته بود.
جنوب لبنان نیز به سه حوزه تقسیم شده است؛ حوزه «جنوب 1» یعنی «صیدا- جزین» دارای 4 لیست برای رسیدن 5 نماینده به مجلس است. لیست نخست متعلق به المستقبل است. دومین لیست، ائتلاف دو شخصیت اهل سنت و مسیحی مخالف با المستقبل یعنی «اسامه سعد» با «ابراهیم عازار» است. لیست سوم ائتلاف جریان ملی آزاد با «جماعت اسلامی» و «عبد الرحمن البزری» است و چهارمین لیست نیز مورد حمایت حزب های نیروهای لبنان و الکتائب قرار گرفته است.
در حوزه «جنوب 2» شامل صور و بخش های الزهرانی همانطور که اشاره شد، دو لیست وجود دارد. لیست نخست که مشترک میان جنبش امل و حزب الله است و دیگری که متشکل از گردهم آمدن «ریاض الاسعد» شیعی با احزاب مارکسیست و جامعه مدنی است. هدف لیست دوم، ناکام گذاشتن لیست مشترک امل و حزب الله ولو با کسب یک یا دو سهم از 7 کرسی این حوزه است.
سومین حوزه جنوب «نبطیه-بنت جبیل-مرجعیون وحاصبیا» است که 11 کرسی از مجلس آینده به آن اختصاص یافته است. در این حوزه نیز 5 لیست به ثبت رسیده است که برجسته ترین آنها لیست مشترک حزب الله با جنبش امل و دیگری جریان ملی آزاد با شخصیت های مستقل است. سومین لیست مورد حمایت احزاب چپ گرا و مارکسیست و چهارمین لیست هم از آن «احمد الاسعد» است. لیست پنجم نیز به سرلیستی «علی الامین» روزنامه نگار لبنانی است.
اما بیروت، به دو حوزه تقسیم شده است؛ میان لیست های 5گانه حوزه «بیروت 1» رقابت، بیشتر میان لیست جریان ملی آزاد با لیست مشترک نیروهای لبنانی- الکتائب و «میشل فرعون» است. البته نباید حضور لیست جامعه مدنی که شخصیت های مستقل در آن وجود دارند را برای رسیدن به 8 کرسی مجلس در این حوزه از یاد برد.
در حوزه «بیروت 2» نیز همانگونه که ذکر شد 9 لیست وجود دارد و بی شک یکی از سخت ترین رقابت ها در انتخابات سال 2018 مجلس لبنان، در این حوزه خواهد بود. بر اساس نظر کارشناسان، قدرتمندترین لیست از آن المستقبل با سرلیستی سعد الحریری است که با لیست مشترک حزب الله- امل- الاحباش رقابت خواهد کرد. از دیگر لیست های این حوزه برای کسب 11 کرسی در مجلس می توان به ائتلاف خانواده های بزرگ بیروت به سرکردگی «صلاح سلام» با جماعت اسلامی یا لیست های جامعه مدنی و اشخاص مستقل اشاره کرد.
رقابت ها در شمال لبنان نیز در 3 حوزه دنبال خواهد شد. در حوزه «شمال 1» یعنی «عکّار» 5 لیست برای کسب 7 کرسی در تلاش هستند. لیست نخست از آن المستقبل و دومین لیست متعلق به «وجیه البعرینی» است. لیست سوم نیز میان جریان ملی آزاد و جماعت اسلامی مشترک است. چهارمین لیست، ویژه زنان و لیست پنجم هم ویژه شخصیت های مستقل است.
در حوزه «شمال 2» 343هزار رای دهنده از طرابلس، المنیه و الضنیه که حدود 82 درصد آنها از اهل سنت هستند به یکی از 8 لیست به ثبت رسیده باید رای دهند. از آنجا که لیست المستقبل باید در این حوزه با لیست «نجیب میقاتی» نخست وزیر پیشین لبنان و لیست «اشرف ریفی» از سران سابق و افراطی المستقبل که از این حزب جدا شده است، رقابت کند، در این حوزه نبردی سخت بر سر 11 کرسی را شاهد هستیم. البته لیست مورد حمایت جریان ملی آزاد و لیست مشترک جماعت اسلامی با «مصباح الاحدب» بعلاوه لیست جامعه مدنی را نیز باید بخشی از این رقابت دانست.
حوزه «شمال 3» یا «الکوره – بشری – البترون – زغرتا» نیز شاهد رقابتی تنگاتنگ میان احزاب مسیحی است؛ جایی که در 4 لیست، حزب «جریان المرده» به رهبری «سلیمان فرنجیه»، سیاستمدار مشهور مسیحی و نامزد سابق ریاست جمهوری با جریان ملی آزاد یعنی حزب نزدیک به رئیس جمهوری و حزب های نیروهای لبنانی و الکتائب بر سر 10 کرسی نمایندگی می جنگند.
منطقه «جبل لبنان» نیز تقسیم بر 4 حوزه انتخابیه شده است؛ در نخستین حوزه یعنی «جبیل – کسروان» که در آن 4 لیست به ثبت رسیده است، جریان ملی آزاد و متحدانش، با نیروهای لبنانی و متحدانش رقابت دارند. لیست سوم متعلق به نماینده سابق مجلس «فرید هیکل الخازن» و چهارمین لیست از ائتلاف «جان لوی قرداحی» وزیر پیشین دولت لبنان با شخصیت های مستقل و حزب الله تشکیل شده است تا هفت نماینده مسیحی و 1 نماینده شیعی از این حوزه به ساختمان مجلس در «میدان نجمه» بیروت برسند.
برای حوزه «المتن الشمالی» در جبل لبنان 6 لیست به ثبت رسیده و میان جریان ملی آزاد، نیروهای لبنانی، «میشل مر» سیاستمدار لبنانی و جامعه مدنی تقیسم شده است تا هشت نماینده مسیحی انتخاب شوند.
در «بعبدا» یعنی حوزه سوم جبل لبنان، 3 لیست برای 2 کرسی شیعی، 1 کرسی دروزی و 3 کرسی مسیحی مارونی و مجموعا 6 کرسی رقابت دارند. یکی از مناطق بعبدا، حومه جنوبی بیروت است که از آن به عنوان پایگاه حضور حزب الله یاد می شود.
در این حوزه لیست نخست، لیستی مشترک میان حزب الله، جنبش امل، جریان ملی آزاد و «حزب دموکرات» به رهبری «طلال ارسلان» از وزرای دروزی لبنان است که با لیست مشترک حزب سوسیالیست ترقی خواه، نیروهای لبنانی، المستقبل و البته یک لیست از شخصیات های مدنی رقابت می کند.
چهارمین حوزه جبل لبنان نیز حوزه «الشوف – عالیه» است. بارزترین رقابت لیست های 6گانه این حوزه، ائتلاف میان حزب سوسیالیست ترقی خواه با نیروهای لبنانی و المستقبل از یک طرف و ائتلاف جریان ملی آزاد با حزب «سوری قومی اجتماعی»، جماعت اسلامی و حزب دموکرات است که به آن باید لیست سوم به سرلیستی «وئام وهاب» سیاستمدار دیگر دروزی و لیست حزب الکتائب را هم اضافه کرد.
یکی از جذابیت های رقابت در این حوزه، ورود «تیمور جنبلاط» فرزند ولید جنبلاط سیاستمدار معروف دروزی و تثبیت جانشینی پدرش است و در مقابل او طلال ارسلان تلاش می کند تا با تاکید بر حضور مردمی از این رقابت پیروز خارج شود. از سوی دیگر نیز وئام وهاب می خواهد نقش سیاسی و مردمی خود را به اثبات برساند.
ارسال نظرات