جمعه ؛ 30 شهريور 1403
18 آبان 1398 - 14:16
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی:

کاهش تعهدات به جای حساس رسیده است

به گزارش تبیین به نقل از خبرگزاری صداوسیما، حجت‌الاسلام مجتبی ذوالنوری با حضور در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری سه‌شنبه‌شب هفته گذشته شبکه دو سیما گفت: با توجه به شرایط ایجاد شده و اینکه سایت هسته‌ای فردو در زیر زمین قرار دارد زدن آن کار ساده‌ای نیست.
کد خبر : 4331

پایگاه رهنما:

به گزارش تبیین به نقل از خبرگزاری صداوسیما، حجت‌الاسلام مجتبی ذوالنوری با حضور در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری سه‌شنبه‌شب هفته گذشته شبکه دو سیما گفت: با توجه به شرایط ایجاد شده و اینکه سایت هسته‌ای فردو در زیر زمین قرار دارد زدن آن کار ساده‌ای نیست. وی افزود: سانتریفیوژ‌های IR۱ معمولاً در نطنز سازمان‌دهی و آرایش یافتند و سعی کردیم سانتریفیوژ‌های نسل برتر را در فردو قرار دهیم، زیرا پدافند غیرعامل و امنیت آن مناسب‌تر است. آقای ذوالنوری با بیان اینکه ۲۷۰۰ سانتریفیوژ در فردو داشتیم، گفت: بر اساس برجام به ما اجازه دادند فقط هزار و ۴۴ عدد آن بماند و اجازه ندادند همه این تعداد نیز روشن باشد و گفتند فقط ۵۰۰ عدد آن روشن باشد و گاز هم نباید به آن‌ها تزریق کرد. رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفت: با آغاز گام چهارم کاهش تعهدات هسته‌ای‏ به این سانتریفیوژ‌ها گاز تزریق خواهیم کرد. آقای ذوالنوری ادامه داد: سانتریفیوژ‌های IR۱ و P۱ حدود ۸۰۰ گرم تا ۱۲۰۰ گرم اورانیوم را در سال غنی‌سازی می‌کنند، اما سانتریفیوژ‌های پیشرفته ما مانند IR۸ بین ۲۴ تا ۲۷ کیلوگرم در سال غنی‌سازی می‌کنند. او اضافه کرد: پیش‌بینی می‌شود در مدت یک سال در فردو حدود ۷۰۰ کیلوگرم به ذخایر اورانیوم غنی‌سازی شده ما افزوده شود. همچنین در حال تولید ایزوتوپ‌های پایدار هم در فردو هستیم. حجت‌الاسلام ذوالنوری با بیان اینکه برخی از آزمایشگاه‌های خاص مواد و بخشی از رادیو دارو‌ها را در فردو راه‌اندازی کردیم، افزود: فردو مجتمع بسیار مهم و حساسی است و با توجه به این حساسیت و بحث افزایش غنی‌سازی، آن‌ها حساسیت نشان می‌دهند، زیرا قله نگرانی آن‌ها در افزایش درصد غنی‌سازی اورانیوم و انباشت آن است و ما هم در گام چهارم دقیقاً روی همین نقطه دست گذاشته‌ایم.

قطار کاهش تعهدات هسته‌ای در حال رسیدن به انتهاست
آقای مهدی محمدی کارشناس مسائل سیاسی هم گفت: حساس‌ترین تأسیسات فردو در جغرافیای هسته‌ای ایران واقع است؛ ازاین‌جهت که دشمن هیچ دسترسی به آن ندارد و اگر تصمیم بگیریم اقدامی را انجام دهیم در امنیت کامل انجام خواهد شد. وی ادامه داد: پدافند عامل و غیرعامل فردو کامل است و فردو به‌عنوان پدافند غیرعامل برای نظنز عمل می‌کند و در شرایطی که فردو فعال است اقدام دشمن علیه نطنز هم معنا ندارد. آقای محمدی افزود: فردو از روز اول با این هدف ایجاد شد که بتوانیم تأسیسات غنی‌سازی اورانیوم را در مقابل عملیات تهاجمی احتمالی دشمن امن کنیم و از این جهت، این طرح موفق بود.

او با تأکید بر اینکه طرف غربی حساسیت فوق‌العاده‌ای نسبت به فردو دارد‏، افزود: وارد شدن فردو به گام‌های کاهش تعهدات برجامی، اقدام راهبردی محسوب می‌شود ضمن اینکه چیز زیادی از اقدامات فنی باقی نمانده است و اکنون فقط بخش دسترسی و بازرسی‌های آژانس باقی‌مانده است که در قالب کاهش تعهدات، هنوز به سراغ آن نرفته‌ایم. او اضافه کرد: در گام‌های قبلی کاهش تعهدات هسته‌ای اعلام کردیم به درصد سه و شصت‌وهفت صدم مندرج در برجام پایبند نیستیم بنابراین از این به بعد اختیار غنی‌سازی بیشتر از آن در دست خودمان است. آقای محمدی با بیان اینکه قطار کاهش تعهدات هسته‌ای در حال رسیدن به انتهاست، گفت: این موضوع اهمیت فوق‌العاده‌ای دارد. وی با اشاره به برخی نکات فنی گام چهارم کاهش تعهدات هسته‌ای کشورمان، افزود: بر اساس محاسبات سازمان انرژی اتمی تا پیش از گام چهارم، ظرفیت غنی‌سازی ما ۸ هزار و ۶۰۰ سو بود، اما اکنون حدود ۱۰۰۰ سو به ظرفیت غنی‌سازی کشورمان افزوده می‌شود و در مجموع ظرفیت غنی‌سازی کشورمان به حدود ۱۰ هزار سو می‌رسد که قابل‌توجه است. آقای محمدی ادامه داد: بهتر این بود که ماشین‌های پیشرفته‌تر را از نطنز به فردو منتقل می‌کردیم، اما این اتفاق نیفتاده است. این کارشناس مسائل سیاسی گفت: اکنون حدود ۵۰۰ کیلوگرم مواد هسته‌ای با غنای ۵ درصد داریم که اگر با ظرفیت غنی‌سازی جدید کارکنیم می‌توانیم در زمان کوتاهی آن را به حدود ۹۰۰ تا هزار کیلوگرم برسانیم که عدد معناداری در برنامه هسته‌ای است.

برای گام پنجم هم باید آماده شویم
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه قطعاً گام پنجم کاهش تعهدات هسته‌ای هم برداشته خواهد شد، ‏ گفت: گام‌ها نباید به‌گونه‌ای باشد که طرف مقابل را مقاوم کند بلکه گام‌ها باید اثربخش و شوک‌آور باشد. حجت‌الاسلام ذوالنوری در ادامه برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری درباره واکنش انگلیس به آغاز گام چهارم کاهش تعهدات هسته‌ای ایران افزود: آن‌ها حرف‌های پرت‌وپلای زیادی می‌زنند و هیچ ارتباطی میان غنی‌سازی ما و امنیت ملی انگلیس وجود ندارد. وی ادامه داد: مدیرکل آژانس در ۱۶ قطعنامه اعلام کرده است که جمهوری اسلامی تعهدات برجامی را بی‌کم‌وکاست انجام داده و آژانس هم نظارت داشته و اینکه اقدامات هسته‌ای ما صلح‌آمیز است. آقای ذوالنوری با بیان اینکه اگر ۶۰ تا ۷۰ درصد هم غنی‌سازی کنیم باز صلح‌آمیز است، اضافه کرد: برای تولید پنل سوخت راکتور ۵ مگاواتی تحقیقاتی رازی که رادیو دارو‌های ۱۰۵ مرکز پزشکی هسته‌ای ما را تأمین می‌کند به سوخت هسته‌ای ۲۰ درصد غنی‌شده نیاز داریم. او گفت: استفاده از سوخت‌های فسیلی برای زیردریایی‌ها، خاصیت آن را کم می‌کند و نیاز به زیردریایی با سوخت هسته‌ای هستیم تا ماندگاری آن را در زیرآب بیشتر کنیم و ارتعاشات آن‌هم کمتر و رادار گریزتر می‌شود و برای باطری‌های این زیردریایی‌ها به غنی‌سازی ۶۰ درصدی نیاز داریم. رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه غنی‌سازی ۵ درصدی تهدیدآمیز نیست، گفت: در راهبرد دفاعی و نظامی ما بر اساس اعلام نظر مقام معظم رهبری (مدظله‌العالی)، ساخت و استفاده از سلاح هسته‌ای، مشروع نیست.
 
آقای ذوالنوری افزود: انگلیسی‌ها برای انجام ندادن تعهدات خود و مداخله در امور داخلی کشور ما و اعمال کینه خود حرف‌هایی می‌زنند که تکمیل پازل تهدیدات آمریکاست. وی اضافه کرد: این‌گونه اظهارات نه‌تن‌ها بی‌اعتمادی ما را بیشتر خواهد کرد بلکه ما را وادار می‌کند عزم ما در مسیر جزم‌تر شود. آقای ذوالنوری با اشاره به اینکه اروپایی‌ها در تنگنا قرارگرفته‌اند، گفت: آن‌ها می‌خواهند کاری را انجام دهند، اما اراده انجام آن را ندارند و نمی‌خواهند هزینه بدهند. او ادامه داد: آن‌ها می‌خواهند برجام بدون هزینه و صد در صد به نفع آن‌ها و صد در صد به ضرر جمهوری اسلامی باقی بماند. آقای ذوالنوری افزود: آن‌ها در دو ماه آینده هم اقدامی نخواهند کرد، غرب و آمریکا تقریباً به این نتیجه رسیده‌اند که دوام تحریم‌ها و فشار حداکثری نه‌تن‌ها جمهوری اسلامی را از پا درنیاورده بلکه نقش مقاوم‌سازی داشته است یعنی سرعت ما را به سمت اقتصاد بدون نفت افزایش می‌دهد.

ارسال نظرات