به نقل از تسنیم «سید هادی افقهی» با اشاره بهاحتمالقوی عملیات نظامی ارتش ترکیه در منطقه شرق فرات در خاک سوریه گفت: این اقدام ترکیه قطعاً یک تجاوز آشکار به سوریه محسوب میشود و بر اساس حقوق و تمام معاهدات بینالمللی محکوم است. قطعاً این حمله یک نوع اشغالگری است، البته ممکن است ترکیه به بهانه برقراری امنیت ملی خود و دفاع از مرزهایش، اقدام به عملیات نظامی در سوریه کند و دست به چنین ماجراجویی بزند، اما این اقدام بههیچوجه قابلقبول نیست و این اقدام بسیار خطرناکی است.
این کارشناس تحولات غرب آسیا افزود: تصور میکنم باتلاقی که آمریکا برای سعودیها در یمن طراحی و آنان را در آنجا زمینگیر کرد، در اینجا همین سناریو در حال تکرار است. با چراغ سبزی که آمریکاییها به اردوغان دادند و روسیه هم با عملیات ارتش ترکیه در سوریه بهصورت ضمنی موافقت کرد، ترکیه به سوریه حمله کرد. آنکارا در این اقدام قطعاً آسیب خواهد دید چراکه ارتش سوریه در این زمینه دخالت خواهد کرد. شنیدیم فیصل المقداد معاون وزیر خارجه سوریه بهشدت عملیات ارتش ترکیه در خاک کشورش را محکوم و اعلام کرد که دمشق قطعاً در قبال این تجاوز ساکت نخواهد نشست. وی با بیان اینکه ایران با عملیات ارتش ترکیه در سوریه مخالفت کرد، اظهار داشت: تهران آمادگی خود را برای میانجیگری بین آنکارا و دولت سوریه اعلام کرد و خواستار حلوفصل مشکلات بین ترکیه و سازمانهای کُرد مسلح شد که باعث به وجود آمدن نگرانیهایی برای دولت آنکارا شده است؛ بنابراین اصل عملیات ارتش ترکیه در منطقه شرق فرات محکوم است چراکه این عملیات به نفع مردم ترکیه نیست و ممکن است عملیات مزبور تبدیل به باتلاقی شود که ترکیه دیگر نتواند به این زودیها از آن خارج شود.
افقهی با تأکید بر اینکه اقدام ارتش ترکیه در منطقه شرق فرات تجاوز به سوریه به شمار میرود، اظهار داشت: هیچ تجاوزی نتوانسته به اهداف خود برسد؛ مثلاً مردم فلسطین بیش از 70 سال است که کشورشان توسط رژیم صهیونیستی اشغالشده اما آنان همچنان مبارزه میکنند و مرتب بر روی دست این رژیم هزینه میگذارند. فلسطینیان شهید و مجروح میدهند ولی از پای نمینشینند. وقتیکه رژیم بعث صدام به ایران حمله کرد این جنگ 8 سال طول کشید، اما ملت ایران تا آخرین وجب خاک خود را آزاد کرد.
این کارشناس تحولات غرب آسیا با بیان اینکه روسیه، جمهوری اسلامی ایران و حزبالله لبنان از جمله همپیمانان سوریه هستند، اظهار داشت: هنوز دمشق از همپیمانان خود استفاده نکرده است تا با ترکیه مقابله کند. اگر اینها بخواهند با آنکارا مقابله کنند قطعاً ترکیه شکست خواهد خورد و متحمل هزینه سنگینی میشود. در حقیقت، تعادل راهبردی و امنیتی منطقه نیز به هم خواهد خورد. وی درباره امکان دستیابی ترکیه به اهداف خود در حمله به شرق فرات گفت: اهدافی که آنکارا برای این عملیات اعلام کرده بیشتر شبیه توهم است. به این معنا که ترکیه میگوید که ما میخواهیم در منطقه امن ایجاد کنیم. شما میدانید که ایجاد منطقه امن حتماً نیاز به قطعنامه شورای امنیت دارد. منطقه امن دارای قوانین و مقررات ویژه خود است. اینکه یک کشوری بیاید و منطقهای را اشغال کند و بگوید اینجا منطقه امن است؟! مگر به متجاوز باید امان داد؟ شما از کی میخواهید منطقه امن را بگیرد؟ شما تجاوز میکنید و مدعی ایجاد منطقه امن میشوید؟! ترکیه میگوید در این کشور پناهندگان سوری مستقرند و آنکارا نمیتواند برای همیشه میزبان آنان باشد. لذا ترکیه در نظر دارد منطقه امنی ایجاد کند و پناهندگان سوری را به آنجا منتقل و در آنجا برایشان مسکن، مدرسه، مراکز بهداشتی و کارگاه... ایجاد کند. معلوم میشود که ترکیه میخواهد کشورگشایی کند. لذا این موضوع ازلحاظ قوانین بینالمللی قابل پذیریش نیست. آیا کسانی که در اردوگاههای ترکیه هستند تماماً سوری هستند. خیلی از اینان سوری نیستند؛ یعنی تروریستهایی که از در بیرونشان کردند حالا شما میخواهید از پنجره وارد سوریه کنید؟ گفته میشود 30 درصد آوارگان غیر سوری جزء تشکلات تروریستی هستند. افقهی در پایان گفت: متأسفانه ترکیه در دام افتاده است و آمریکا به دلیل خرید سامانه اس 400 از روسیه در حال انتقام گرفتن از ترکیه است. واشنگتن با خرید این سامانه مخالف بود و به همین دلیل قرار داد فروش جنگندههای اف 35 به ترکیه را لغو کرد. هشدار دیگری که آمریکا به آنکارا داده این است چنانچه از خطوط قرمزی که کاخ سفید برای آنکارا مشخص کرده عبور شود، آمریکا اقتصاد ترکیه را نابود خواهد کرد. این خطوط قرمز چیست؟ پادگانها و مراکز استقرار نیروهای کرد مورد حمایت واشنگتن هستند. این کردها تا دیروز مورد حمایت آمریکا بودند.
ارسال نظرات