جنگ ارادهها - ایجاد تغییر بنیادی در مسئولین اقتصادی- فصلی نوین در جنگ یمن - دولت فعّال یا قوّال - جنگی نمیشود - ریچارد هاس: جنگ ایران را قدرتمندتر میکند
پایگاه رهنما :جنگ ارادههاابتکار: نزاع میان ایران و آمریکا هر آن بالاتر میگیرد. اکنون حرکت در منطقه مانند حرکت بر لبه تیغ است. یک اشتباه سیاسی یا نظامی از هر طرف میتواند عواقب غیرقابل پیشبینی داشته باشد. امروز باید با حداکثر حساسیت موضع گرفت. خوشبختانه در این مدت مواضع ما در منطقه در جهت کنترل تنشها بوده است. این رفتار مسئولانه دست ما را در مناسبات سیاسی بازتر کرده است. در چند سال اخیر «صبر استراتژیک» همزمان با «عمق راهبردی» ما، یک سدی از مصونیت برای ما ساخته است. نفوذ نظامی و دیپلماسی فعال و هوشمندانه، ذیلِ سیاستی واحد، توانسته «امنیت ملّی» ما را تا حد مطلوبی در ناامنترین منطقه جهان تضمین کند. اگر همیشه همینگونه باشد و تمام قوا و ظرفیتهای کشور در سیاست خارجی، ذیل ایده واحد و با محورِ دفاع از منافع ملّی به کار گرفته شود حتماً قدرت ملی تولید میکند و اقتدار کشور را ارتقا میدهد. به وضوح تیم کاخ سفید در دوران ترامپ به دنبال افزایش تنش و تغییر رژیم است. تمام هم و غم خود را بر فشار حداکثری گذاشته است. سیاست هوشمندانه ما تا کنون اجازه نداده که در این کارزار، بازی را ببازیم. هرچه بیشتر پیش میرویم دست ما در این نزاع پُرتر میشود لذا انتهای این نزاع، آمریکا سودی نخواهد برد. به همین سبب ما با اعتمادبهنفس میگوییم نه جنگ میشود و نه با این وضعیت مذاکره میکنیم. معتقدم ما درنهایت از این گردنه هم عبور خواهیم کرد و در مقابل فشار آمریکا نخواهیم شکست.
ایجاد تغییر بنیادی در مسئولین اقتصادی
جمهوری اسلامی: در یک نظام اسلامی، اقتصاد زیربنا نیست، ولی نمیتوان این واقعیت را انکار کرد که سهم مهمی در زمینهسازی پیشرفت، مقاومت در برابر دشمن و برخورداری از پشتوانه مردمی نظام دارد. باتوجه به همین واقعیت، نظام جمهوری اسلامی باید موضوع اقتصاد را جدی بگیرد و مانع تبدیل شدن آن به یک بحران شود. متاسفانه وضعیت امروز جامعه ما نشان میدهد موضوع اقتصاد جدی گرفته نشده و بگونهای رها شده و گرفتار هرج و مرج است. برای درک صحیح این واقعیت تلخ، توجه به چند نکته کافی است، نکاتی که با زندگی روزمره مردم سروکار دارند و همه آنها را لمس میکنند.
۱- با اینکه از سه هفته قبل از ماه مبارک رمضان، هر روز تعدادی از مسئولین به مردم اطمینان دادند که ارزاق مربوط به ماه رمضان دچار گرانی نخواهند شد و همهچیز به اندازه کافی در انبارها موجود است، اقلام ویژه موردنیاز در ماه رمضان در چنبره گرانی قرار گرفتند و تا امروز که در آستانه نیمه این ماه قرار داریم هیچ تغییری در جهت کاهش قیمت این اقلام ایجاد نشده است. این درست است که مثلاً خرما و شکر در کشور وجود دارد و از این بابت کمبودی نداریم، ولی با اینحال این اقلام بین ۳ تا ۵ برابر قیمت واقعی به مردم فروخته میشوند.
۲- این درست است که عدهای از مردم دچار حرص خریدهای غیرضروری هستند، ولی آنچه میتواند این حرص را کاهش دهد یا ریشهکن کند، جلب اعتماد مردم به مسئولین اقتصادی و نظارتی است.
۳-، ولی نباید این واقعیت تلخ را نادیده گرفت که فقدان اراده لازم در مسئولین برای برخورد قاطع با اخلالگران، حرکت لاکپشتی در نظارت و متاسفانه وجود عناصر فاسد در بعضی دستگاهها زمینه را برای اخلالگران آماده میکند و فساد اقتصادی اینگونه استمرار مییابد.
۴- تردید نباید کرد که دولت به یک پالایش گسترده و عمیق در بالاترین سطوح اجرائی بهویژه مسئولین اقتصادی نیاز مبرم دارد. با اینهمه تخلف، کمکاری، سوءاستفاده و فساد که در دستگاههای اقتصادی و نظارتی دیده میشود، آقای رئیسجمهور منتظر چه سند و مدرکی برای اثبات ناکارآمدی وزرای اقتصادی است؟ قطعاً اگر دولت مستقر کنونی با این مسئولین اقتصادی به کار خود ادامه بدهد مشکلات اقتصادی حل نخواهند شد. فرصت بیش از دو سال باقیمانده از دولت کنونی که فرصت کمی نیست نباید با این ناکارآمدیها تلف شود. از این فرصت میتوان با ایجاد تغییرات ریشهای و بنیادی در مسئولین اقتصادی، به اقتصاد سروسامان داد، اعتماد مردم را جلب کرد و نقشه دشمن را که در صدد است با حربه اقتصادی به ما ضربه بزند، نقش بر آب کرد.
فصلی نوین در جنگ یمن
خراسان: ارتش یمن که مبارزه سالجاری میلادی خود را بهعنوان «سال پهپادی» معرفی کرده و عملیات موفقی در پایگاه نظامی العند سعودیها داشته است، توانست تاسیسات نفتی متعلق به شرکت آرامکو را هدف قراردهد. پیش از حمله پهپادهای یمنی به تاسیسات نفتی عربستان، راهبرد نبرد میدانی یمنیها در برابر ارتش عربستان، جنگ در میدانهای ناهموار و استفاده از موشکهای راهبردی و تاکتیکی بود. موضوعی که توانست چند بار شهر ریاض و ابوظبی را تهدید کند و تاحدودی در هدف گیریها موفق عمل کرد. البته راهبرد نفوذ و حمله برق آسا در دو استان عسیر و نجران دستاوردهای مهمی داشت و نمیتوان از کنار آن بدون توجه به موقعیت این دستاوردها عبور کرد. اما حمله نظامی به تاسیسات نفتی عربستان از چند منظر اهمیت ویژه دارد:
۱- این عملیات توسط پهپادهایی انتحاری انجام شد. هدایت این پهپادها به عمق ۱۲۰۰ کیلومتری عربستان و انجام عملیات موفقیت آمیز، حاکی از شناسایی نقاط کور پدافندی ارتش ریاض توسط یمنیهایی است که در طول چهار سال نبرد اخیر هیچ ارتباطی با خارج از خود نداشتند و در محاصره زمینی، هوایی و دریایی قرار دارند. به دست آوردن این فناوری حرکت جدی انصار ا... برای تغییر سرنوشت جنگ است.
۲- فراموش نشود تاسیسات نفتی عربستان تنها زیرساخت مهم و حساس این کشور پس از آب شیرین کنهای مستقر در سرزمین شبه جزیره عربستان است. هدف قرار گرفتن هر یک از تاسیسات میتواند خساراتی به مراتب مهمتر از زدن ریاض یا جده یا حتی کاخ پادشاهی سعودی داشته باشد. به واقع عربستان به همین تاسیسات دل خوش کرده و آسیب دیدن آن میتواند صنعت و اقتصاد عربستان را با چالشی اساسی مواجه سازد.
۳- از سویی این حمله در شرایطی انجام شد که ناوهای آمریکایی مستقر در منطقه بارها ماموریت خود را حمایت از عربستان و متحدان حاشیه خلیج فارس اعلام کردند. حمله نشان داد که یمنیها اهمیتی به این حضور ندادند و در واقع در معادلات نظامی، آمریکاییها هم تمایل چندان و رغبتی به درگیری در یمن ندارند. بدین صورت این عملیات یک پیام هشدار برای ناوهای آمریکایی است که در منطقه حاضرند و به نوعی مدعی حمایت از عربستان هستند.
۴-در چندروز اخیر خبری منتشر شد که اهمیت ویژهای دارد. انصار ا... و ارتش یمن سه بندر استراتژیک این کشور را در حمایت از مردم یمن به مدت سه روز تخلیه کردند تا کمکهای انسانی سازمان ملل بدون بهانه ریاض به دست مردم آسیب دیده منطقه برسد. در چنین شرایطی که تبلیغات عربستان برای این خروج به گونهای بود که محاصره جواب داد، انصار ا... در شرق یمن دست به عملیات مهمی زد و توانست منطقه استراتژیکی را پاک سازی کند. در کنار آن، این عملیات بزرگ در عمق انجام شد. هر دو عملیات حکایت از قدرت بالای امنیتی انصارا... داشت و به نوعی تبلیغات سعودیها را خنثی ساخت.
دولت فعّال یا قوّال
رسالت: هرچه بررسی میکنم، بیشتر به این نتیجه میرسم که واقعا یکی از مشکلات اساسی و کلان مقوله زمامداری در ایران، آن است که زمامداران بیش از حد و در هر موضوعی حرف میزنند. حاصل این همه حرف زدن، آن است که گاهی خود هم حرفهای قبلی خود را فراموش میکنند و اگر به مجموعه سخنانشان بنگری، واقعا حاصل یک منظومه فکری جامع نیست و به وضوح مشخص است که فرد گوینده، چندان اهل اندیشه و نظر نبوده، بلکه در اجتماعات و محافل مختلف، به ضرورت و متناسب با جو جلسه حرفی زده است.
به عنوان مثال، این دو اظهار نظر کاملا خلاف هم را ببینید: «حمایت اروپا از برجام بهتر از انتظارها بود» «اروپا کمتر از یک درصد تعهدات خود را انجام داده است» و شاید بتوان فرض کرد که این دو جمله در مناظرهای با موضوع عملکرد برجامی اروپا از دو چهره کاملا موافق و کاملا مخالف با برجام صادر شده باشد، اما جالب است بدانید هر دو را وزیر محترم امور خارجه آن هم در فاصله چند ماه از هم گفته است. هر دو هم در شرایطی بوده که آمریکا از برجام خارج شده است.
«برنامهای برای دولت دوازدهم تهیه کرده ایم که یک حداقلی برای همه ملت ایران است. هیچ ایرانی نباید از آن حداقلی که بتواند یک زندگی را از نظر مالی تامین کند، کمتر درآمد داشته باشد. به همین دلیل با اطمینان میگویم که اگر موفق شویم – یعنی در انتخابات پیروز شویم – هیچ کس در هیچ نقطه ایران سر گرسنه بر بالین نخواهد گذاشت، هیچ کارتن خوابی نخواهد بود و هیچ کودک کاری نخواهیم داشت.» این جملات، وعدههای معاون اول محترم دولت در انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۶ است و جالبتر آن که در ادامه میگوید بخش اول این امور انجام شده و ادامه اش در دولت دوازدهم پیاده خواهد شد.
اما مواضع رئیس دولت، تقریبا آینه تمام نمایی از آن چیزی است که در دولتهای یازدهم و دوازدهم در جریان است. پس از آن که ملت پای دستاوردهای خود هزینههای گزاف داد و حتی دانشمندان خود را در این راه تقدیم کرد، پنج سال عمده فعالیتهای هستهای تعلیق شود، تاسیسات هستهای یا با سیمان پر شود، یا پلمب شود و یا با انواع بازرسی کنترل شود و در این مدت حتی آب خوردن مردم به برجام گره زده شود، بارها بگویند که تمام تحریمها از روز اجرای توافق بالمره لغو خواهند شد و حالا چه؟
حالا میگویند برجام قرار بود سایه جنگ را دور کند! حالا پس از ۶ سال بی عملی و ناکارآمدی، بگویند ما اختیار نداریم!
جناب رئیس جمهور! شما اختیار داشتید دستاوردهای بزرگ ملت ایران را که حتی پایش خون ریخته شده بود، معامله کنید و به ثمن بخس واگذار کنید، اختیار نداشتید اقتصاد را سامان دهید؟ اختیار ندارید که نظام بانکی را اصلاح کنید؟ اختیار ندارید که نقدینگی را کنترل کنید؟ اختیار ندارید وزرا و مدیران نالایق و ناکارآمد را برکنار کنید و شایستگان را بر مناصب بنشانید؟ خیر جناب رئیس جمهور! اشکال شما این است که بیشتر دولت حرفید تا عمل، نیک میدانید که اختیار همه چیز را داشته اید. دقیقا اختیار چه چیز را میخواستید داشته باشید که ندارید؟
جنگی نمیشود
صبح نو: در آتیه نزدیک ایران، جنگی نوشته نشده و نزول هارت و پورتهای آمریکاییها در دو، سه روز گذشته (و البته یقهچاکدادن سعودیها در این روزها)، مُهر تاییدی است بر آن. طبیعی است که وقتی در کمتر از یک هفته، منابع نفتی سعودی توسط بخشی از محور مقاومت مورد تهدید قرار گرفت، بر همه طرفها روشن شده که درگیرشدن با ایران، چه هزینههای خطرناکی بهدنبال خواهد داشت؛ البته همه اینها بدان معنا نیست که ایران، توان دفاعی و امنیتی خود را مضاعف کند. اینکه «جنگ نمیشود» بر این مبنا نیست که ترسی از جنگ نیز وجود ندارد و اگر کسی چنین خطایی مرتکب شود تا منکوبکردنش به پیش میرویم. اکنون به نظر میرسد آرایش تازهای در منطقه در حال شکلگیری است و با تضعیف محور اسرائیلی-سعودی، پایان کار آمریکا در آسیای جنوبغربی نیز چندان دور نیست. این مهم در کنار سر بازکردن اختلافات داخلی هیات حاکمه رژیم آمریکاست و سرکشیهای مقطعی اسپانیا و آلمان و شعارهای ضدامپریالیستی در شمال آفریقا؛ این یعنی فرصتی طلایی برای جمهوری اسلامی که با تقویت ساخت درون و ابتکار عمل در اقتصاد مقاومتی، اعتبار ملیاش را ارتقا داده و وضعیتی پایدار در منطقه ایجاد کند.
ریچارد هاس: جنگ ایران را قدرتمندتر میکند
کیهان: ریچارد هاس در پاسخ سناتور کاتن که مدعی شده بود «آمریکا در جنگ با ایران به سرعت و فقط با دو ضربه پیروز میشود»، نوشت: برخلاف نظر کاتن، جنگ با ایران آسان و سریع نیست. نه تنها نمیتوان ایران را در جنگ نظامی به سرعت شکست داد بلکه ایران را در منطقه تقویت میکند. او میافزاید: ایران نه تنها در حوزه نظامی بلکه در حوزه سایبری هم قدرت دارد. جنگ موجب افزایش قیمت جهانی میشود و برخلاف تصور ما، جمهوری اسلامی ایران را تقویت خواهد کرد. در همین حال ایان برمر، تحلیلگر آمریکایی هم در واکنش به توئیت کاتن، نوشت: «افغانستان و عراق سلام میرسانند.»
ارسال نظرات