16 اسفند 1396 - 10:31

تغییرات رده‌بالای نظامی عربستان؛ تصمیمی داخلی یا تحمیلی؟

تغییر شمار زیادی از فرماندهان رده‌بالای نظامی عربستان هرچند از سوی رسانه‌های این کشور در چارچوب «جوان‌گرایی» تفسیر شده است، اما نمی‌توان این تحولات را بی‌ارتباط با حمله به یمن و ناکامی این کشور در این جنگ دانست.
نویسنده : رسول سنایی راد
کد خبر : 282

به گزارش رهنما به نقل از تسنیم، پادشاه عربستان سعودی شب گذشته در حکمی تعدادی از فرماندهان رده‌بالای نظامی از جمله رئیس ستاد کل ارتش و نیز فرماندهان نیروهای زمینی و هوایی این کشور را از مقام خود برکنار کرد. خبرگزاری رسمی عربستان با اعلام این خبر به دلایل این برکناری هیچ اشاره‌ای نکرد. این تغییرات در حالی صورت می‌گیرد که جنگ یمن در آستانه ورود به چهارمین سال خود قرار دارد.

ملک سلمان پادشاه عربستان پس از رسیدن به قدرت در سال 2015 پسر کم‌تجربه و جوانش را به سمت وزیر دفاع منصوب کرد. محمد بن سلمان بعد از رسیدن به وزارت دفاع و برای اینکه از خود چهره‌ای آهنین به‌نمایش بگذارد، جنگ یمن را به‌راه انداخت ولی نتایج این جنگ عملاً در مسیر دلخواهش پیش نرفت. بر اساس گزارش‌های منتشرشده، از آغاز تجاوز عربستان به یمن تاکنون 10363 یمنی کشته و همچنین 21233 شهروند این کشور مجروح شده‌اند.

جنگ یمن علاوه بر تخریب زیرساخت‌های یمن و فاجعه انسانی در این کشور، خسارت‌های اقتصادی به عربستان وارد کرد و برای اولین بار اختلافات بین سران این کشور که همیشه سعی در سرپوش گذاشتن بر آن را داشتند، آشکار کرد که برکناری «محمد بن نایف»، ولیعهد سابق عربستان که گفته می‌شود با ماجراجویی خارجی محمد بن سلمان مخالف بوده، نمونه‌ای از آن است.

گرچه رسانه‌های سعودی تلاش دارند که این تغییرات را در چارچوب جوان‌گرایی و سند چشم‌انداز 2030 و در راستای گسترش وزارت دفاع عنوان کنند ولی نمی‌توان این تغییرات را بی‌ارتباط با جنگ یمن و ناکامی این کشور در این جنگ دانست.

در واقع می‌توان این تغییرات را نوعی اعتراف به شکست این کشور در جنگ با یمن ارزیابی کرد که با وجود محاصره همه‌جانبه، عملاً در جنگ زمینی و هوایی (موشکی) ابتکار عمل در دست رزمندگان انصارالله بوده و با شلیک موشک‌های خود به کشورهای متجاوز، محاسبات نظامی دشمن را به‌هم ریخته و معادله جنگ را به‌سود خود رقم زدند.

همچنین این تغییرات را می‌توان نوعی چالش برای مسئولان جدید عربستان ارزیابی کرد که این کشور در دو عرصه داخلی و خارجی با آن مواجه است و در نتیجه شکست در این عرصه‌ها، قطعاً به شکاف بین هیئت حاکمه دامن خواهد زد و موقعیت این کشور را در جهان عرب بیش از بیش تضعیف خواهد کرد.

حسن رستمی،  کارشناس مسائل منطقه

 

منبع: تسنیم

ارسال نظرات