یحیی آلاسحاق در نشست خبری امروز خود با اشاره به مشکلات کشور و لزوم آمادگی و اتخاذ تدابیر مناسب برای سال آینده، اظهار کرد: متأسفانه براساس داشتههای کشورمان، وضعیت کشور اینچنین نباید باشد و قطعاً اگر نظام تدبیر مناسب نداشته باشیم خسارتهایی را خواهیم دید ولی در عین حال این امکان نیز وجود دارد که با اتخاذ تدابیر مناسب میتوانیم شرایط را کنترل کرده و بعضاً تهدیدها را نیز به فرصت تبدیل کنیم و سال 98 را با حداقل آسیب پشت سر بگذاریم.
وی با انتقاد از سیاستزدگی اقتصاد کشور گفت: در حال حاضر ما از نظر شاخصهای اقتصادی نقاط قوت زیادی داریم مثلاً نیروی انسانی جزو بالاترین منابع در اقتصاد دنیا مطرح است و 15 میلیون فارغالتحصیل دانشگاهی و سه میلیون دانشجوی کشورمان ایران در در رتبه اول منطقه قرار داده و حتی در تعداد مهندسان نیز ما بعد از چین و آمریکا رتبه سوم قرار داریم.
وزیر اسبق بازرگانی ادامه داد: علاوه بر این در منابع تجمیعی نفت و گاز در رتبه اول یا دوم هستیم و از نظر ژئوپولیتیک نیز هاب منطقه محسوب میشویم و زیرساختهای کشور اعم از زیرساختهای حملونقل بنادر و شهرکهای صنعتی زیرساختهای قابل قبولی است.
آلاسحاق با اشاره به برخی از مشکلات امروز کشور گفت: متأسفانه علیرغم همه داشتهها ما با کسری بودجه غیرمتعارف روبهرو هستیم مثلاً میگویند در سال 98 حدود 100 هزار میلیارد تومان کسری بودجه داریم که این رقم معادل یکپنجم کل بودجه است.
نظام تدبیر اقتصادی کشور لَنگ میزند
وی با تأکید بر اینکه نظام تدبیر اقتصادی کشور لَنگ میزند، گفت: معیشت مردم امروز یکی از مشکلات اساسی کشور است و در حالی که دولت 14 میلیارد دلار ارز 4 هزار و 200 تومانی در بودجه پیشبینی کرده مشکلات معیشتی جزو مشکلات اساسی است مثلاً در خصوص گوشت میگویند "یک میلیارد دلار برای تأمین گوشت تخصیص دادهایم" ولی میبینیم گوشتی که باید با قیمتی بین 30 تا 40 هزار تومان به دست مردم میرسید به قیمتی در حدود 100 هزار تومان رسیده این درحالی است که گوشت جزو کالاهای تحریمی قرار ندارد.
وزیر اسبق بازرگانی با اشاره به تجربه مدیریت خود در وزارت بازرگانی طی دهه 70 گفت: آن زمان کل بودجه کشور حدود 10 میلیارد دلار بود و سهم وزارت بازرگانی سه میلیارد دلار که بهصورت یوزانس 6ماهه تأمین میشد، ولی در آن زمان علیرغم همه مشکلات، قیمت کالاهای اساسی در کشور بین 5 تا 10 درصد نوسان داشت، این در حالی است که امروز نه از نظر پول مشکلی داریم و نه از نظر امکانات، ولی متأسفانه نظام تدبیر اقتصادی کشور لَنگ میزند.
دست رد دولت به طرحهایی برای حل مشکل کالاهای اساسی
آلاسحاق با انتقاد از نادیده گرفتن طرحها و کمک برای حل این مشکل از سوی دولت، گفت: تعدادی از مدیران سابق وزارت بازرگانی برای حل مشکل کالاهای اساسی طرح جامعی را تهیه و تدوین کردهاند و این طرح را به وزارتخانههای مسئول و سایر نهادها و مجلس شورای اسلامی ارائه دادند ولی متأسفانه این طرح را قبول نکردند، این درحالی است که در طرح تدوینشده، تمامی فرایند از تخصیص ارز تا تأمین کالا، پشتیبانی لجستیکی، قیمتگذاری، و نحوه توزیع با جزئیات ذکر شده و این طرح براساس تجارب موفق گذشته تدوین شده بود.
ذینفعان در شرایط امروز اجازه حل مشکلات را نمیدهند
وی ادامه داد: متأسفانه ذینفعان بازدارندهای وجود دارند که اجازه نمیدهند مشکلات حل شود ذینفعانی که افراد مختلفی اعم از دارندگان امضای طلایی تا توزیع کنندگان این کالاها را شامل میشود ولی برای منافع خود اجازه نمیدهند اوضاع درست شود.
وزیر اسبق بازرگانی با بیان اینکه یکی از نگرانیهای امروز، افسردگی و وادادگی در حوزه اقتصاد است، گفت: اعلام شد که 14 میلیارد دلار با ارز 4 هزار و 200 تومانی برای کالاهای اساسی اختصاص یافته ولی آمار بانک مرکزی نشان داده که قیمت این کالاها 50 تا 60 درصد تورم داشته است و این درحالی است که هیچ یک از این کالاها جزو کالاهای تحریمی نیستند.
آلاسحاق خاطرنشان کرد: این یک واقعیت است فرآیند موجود از تخصیص ارز تا تأمین و توزیع کالاهای اساسی اصلاح شود قطعاً شرایط قابل مدیریت است.
فضای اقتصادی امروز باعث ایجاد جریان فساد در کشور شده/تنها با مفسدان برخورد میشود نه با نظام فسادزا
وی در ادامه این نشست با تأکید بر اینکه فضای اخیر کشور جریان فساد در کشور را ایجاد کرده است، گفت: متأسفانه این جریان فساد بهصورت شبکهای و سیستماتیک فعالیت میکند و از این شرایط سود میبرند.
وزیر اسبق بازرگانی اضافه کرد: متأسفانه تنها با مفسدان برخورد میشود نه با نظام سیستماتیک فساد؛ به هر حال در این سیستم فساد یک رانت وجود دارد، یک رانتخوار و یک رانتساز و متأسفانه فضای کشور باعث رانتسازی شده است.
نسخه اقتصاد مقاومتی اجرا نمیشود/ سیاسیون حق وتوی تصمیمات اقتصادیون را دارند
آلاسحاق با تصریح به اینکه الگوی فعلی اقتصاد در کشور متناسب با شرایط امروز نیست، گفت: امروز طی سالهای بعد از انقلاب ما مدلهای مختلفی را در سالهای مختلف تجربه کردهایم و بعد از 40 سال به نسخه اقتصاد مقاومتی در 24 بند رسیدهایم ولی متأسفانه این نسخه اجرایی نمیشود.
وی با انتقاد از سیاستزدگی اقتصاد گفت: امروز در دولت دو دایره تصمیمگیر وجود دارد؛ یکی دایره اقتصادیون و یکی دایره سیاسیون و متأسفانه امروز شاهدیم هر تصمیمی که اقتصادیون میگیرند باید مورد تأیید سیاسیون قرار گرفته و آنها حق وتوی تصمیم اقتصادیون را هم دارند مثلاً در خصوص پرداخت یارانه همه اقتصادیون اعتقاد دارند که یارانه نباید به همه اقشار جامعه داده شود ولی وقتی این تصمیم در دایره سیاسیون مطرح میشود بهدلیل تبعات سیاسی، آن را وتو میکنند.
آمریکا بهدنبال بهرهبرداری از تمام سرمایهگذاریهای خود در سال 98 است
وزیر اسبق بازرگانی در ادامه با توجه به جنگ اقتصادی امروز کشور و فشارهای خارجی گفت: بهنظر میآید آمریکا و دشمنان ما بهدنبال آن هستند که از همه سرمایه گذاریهای تحریمی خود، در سال 98 بهرهبرداری کنند و بهنظر من آنها میخواهند قضیه را یکسره کنند لذت ما باید در سال 98 درایت و هوشیاری بیشتری داشته باشیم.
آلاسحاق با تأکید بر اینکه با درایت و هوشیاری میتوان سال 98 را بهسلامت گذراند، گفت: درحال حاضر ما حدود 110 میلیارد دلار پول در خارج از کشور داریم و این درحالی است که کل نیاز ارزی ما در سال حدود 70 تا 80 میلیارد دلار است لذا هیچ نگرانی در این بخش وجود ندارد و حتی کم شدن میزان فروش نفت نیز چندان نگرانکننده نیست.
وی با تأکید بر لزوم ایجاد اعتماد در مردم و دولت و همه جریانات سیاسی، گفت: همه ما اعم از مجلس، دولت و نخبگان جدای از نگاههای سیاسی باید دست به دست هم دهیم تا از این گذر عبور کنیم.
اعتماد مردم به دولت خدشهدار شده/روحانی کل کابینه اقتصادی دولت را عوض کند
وزیر اسبق بازرگانی با اشاره به نقش کلیدی اعتماد مردم به دولت گفت: زمانی مردم سیاستهای دولت را باور و عملیاتی میکنند که به آن اعتماد داشته باشند و متأسفانه امروز یکی از مشکلات ما خدشهدار شدن این اعتماد است.
آلاسحاق با بیان اینکه اعتماد با حرف درست نمیشود، افزود: مردم باید باور کنند دولت و مسئولین قدرت حل مشکل را دارند.
وی اضافه کرد: اگر کابینه متناسب با شرایط روز باشد مردم به سخنان دولت و سیاستهای آن اعتماد میکنند. بههرحال زمانی یک راننده قادر به راندن یک اتومبیل در جاده اتوبانی و آسفالته است ولی زمانی که اتومبیل در جاده سنگلاخ قرار میگیرد تبعاً باید رانندهای متناسب با این جاده داشته باشیم.
وزیر اسبق بازرگانی تصریح کرد: زمانی آقایان فکر میکردند که مذاکره با کدخدا، ارتباط با اروپا و حتی برجام مشکلات کشور را حل میکند ولی امروز مسئولان دولت اذعان دارند که این موارد نتوانست مشکلات کشور را حل کند، لذا لازم است تا افرادی در مسئولیت قرار گیرند که متناسب با راهکار جدید، حل مشکلات را عهدهدار شوند.
آلاسحاق خاطرنشان کرد: هیچ اشکالی ندارد که دولت آقای روحانی کابینهاش را عوض کند و در برخی از کشورها از جمله ایتالیا بعضاً هر شش ماه برخی وزرا عوض میشوند و لازم است تا در شرایط جدید وزرای جدیدی که سابقه قابل قبول دارند معرفی شوند و دولت آقای روحانی بدون نگاه به کلاه سیاسی افراد ظرف یک یا دو ماه کابینه جدیدی را معرفی کند و در چنین شرایطی که مردم با دیدن تغییر وزرا بهتناسب شرایط امروز به دولت اعتماد میکنند و متوجه میشوند که وضعیت در حال تغییر است.
وی در پاسخ به سؤال درباره شوک منفی تغییر کابینه اقتصادی به بازار، گفت: قطعاً شوک مثبت تغییر کابینه اقتصادی بیش از شوک منفی است.
ارسال نظرات