پنجشنبه ؛ 08 خرداد 1404
دستگاه دیپلماسی موضع‌گیری کرد

کنسرسیوم، جایگزین غنی‌سازی در داخل نیست

موضوع تشکیل کنسرسیوم هسته‌ای در ایران، بیش از پنج دهه قدمت دارد. در سال ۱۳۵۲ ایران در جهت برنامه هسته‌ای خود به «اورودیف» به عنوان یکی از نخستین کنسرسیوم‌های چندملیتی غنی‌سازی اورانیوم در جهان پیوست. در آن سال، ایران یک میلیارد دلار به کمیسیون انرژی اتمی فرانسه وام داد تا تأسیسات غنی‌سازی اورانیوم اورودیف را بسازد
کد خبر : 19069

تبیین:

سخنگوی وزارت خارجه با تأیید اینکه تهران مخالفتی با حضور در روندی از غنی‌سازی متشکل از کشور‌های منطقه ندارد، در عین حال تأکید کرد که این اقدام را نمی‌توان نفی‌کننده غنی‌سازی در داخل خاک ایران تلقی کرد. 
 
موضوع تشکیل کنسرسیوم هسته‌ای در ایران، بیش از پنج دهه قدمت دارد. در سال ۱۳۵۲ ایران در جهت برنامه هسته‌ای خود به «اورودیف» به عنوان یکی از نخستین کنسرسیوم‌های چندملیتی غنی‌سازی اورانیوم در جهان پیوست. در آن سال، ایران یک میلیارد دلار به کمیسیون انرژی اتمی فرانسه وام داد تا تأسیسات غنی‌سازی اورانیوم اورودیف را بسازد. قرار بود به ازای این سرمایه‌گذاری، ایران حق دریافت ۱۰درصد از اورانیوم غنی‌شده تولیدی را به دست آورد. این هدف اگرچه محقق نشد، اما در سال‌های بعد از انقلاب اسلامی و زمانی که غنی‌سازی، یک بار دیگر به موضوع روز ایران تبدیل شد، مورد توجه قرار گرفت و تا به امروز هم ادامه دارد. حالا با گذشت پنج دور از مذاکرات غیرمستقیم ایران و امریکا، یک بار دیگر شکل‌گیری کنسرسیوم رسانه‌ای شده است. روز دوشنبه در جریان نخستین جلسه خردادماه سخنگوی وزارت خارجه با خبرنگاران، این موضوع یکی از پرسش‌های خبرنگاران بود. به گزارش «جوان»، اسماعیل بقایی با اشاره به برگزاری مجمع گفت‌وگوی تهران با حضور وزیران خارجه برخی از کشور‌های منطقه از جمله وزرای عمان، قطر و عراق در ایران، به پرسشی در این راستا و مرتبط با موضوع کنسرسیوم هسته‌ای این‌طور پاسخ داد: «در رابطه با موضوع خاص غنی‌سازی و بحثی که موسوم به کنسرسیوم است، پیش‌تر من توضیح دادم. ما متوجه این واقعیت هستیم که کشور‌های منطقه به استفاده بیشتر از انرژی هسته‌ای صلح‌آمیز تمایل دارند، بنابراین طبیعی است که موضوع فراهم کردن سوخت یک موضوع واقعی باشد.» بقایی خاطرنشان کرد: «از هر روندی که مبتنی بر مشارکت کشور‌های منطقه برای غنی‌سازی و تولید سوخت مورد نیاز برای طرح‌های هسته‌ای صلح‌آمیز باشد، حمایت می‌کنیم، اما این ابتکار قاعدتاً به هیچ عنوان نمی‌تواند جایگزین بحث غنی‌سازی در داخل ایران باشد.» 
 
 غنی‌سازی، خط قرمز هرگونه پیشنهاد
«توافق موقت» و پیشنهاد بینابینی عمان به طرفین مذاکره، که در رسانه‌های غربی و بعضاً صهیونیست برجسته شده است، دو محور مهم سؤالات خبرنگاران در نشست دیروز بود. سخنگوی وزارت خارجه، در پاسخ سؤالی در ارتباط با برخی گمانه‌زنی‌های رسانه‌ای مبنی بر صحبت ایران و امریکا درباره توافق موقت در دور پنجم مذاکرات در رم گفت: «توافق موقت تا الان در دستور کار ما نبوده و طبیعی است که در این نشست در مورد این موضوع صحبتی نشده است.» وی در مورد ابتکار طرف عمانی برای رفع موانع در دور پنجم مذاکرات گفت: «طبیعی است که عمان به عنوان تسهیل‌گر این روند در جا‌هایی که فکر می‌کند می‌تواند کمک کند، نظرات خود را مطرح می‌کند و با دو طرف مذاکرات هماهنگی می‌کند.» بقایی خاطرنشان کرد: «آن چیزی که کاملاً واضح است این است که موضوع غنی‌سازی جزء‌لاینفک حق ایران برای داشتن انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای است و ما به هیچ عنوان مجاز نیستیم که کوچک‌ترین نرمشی در این زمینه نشان دهیم.» سخنگوی دستگاه دیپلماسی یادآور شد: «بنابراین در پیشنهاد‌هایی که از سوی طرف‌های مختلف از جمله عمان مطرح می‌شود، قاعدتاً این خط قرمز پررنگ ما مدنظر قرار خواهد داشت.»
 
 امریکا به دنبال نقض حق ایران نباشد
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سؤال خبرنگار سی‌ان‌ان در مورد اظهارات یک‌شنبه شب دونالد ترامپ رئیس‌جمهور امریکا در ارتباط با مذاکرات ایران و امریکا و ابراز رضایت وی از روند جاری گفت: «ما از ابتدا به صراحت گفته‌ایم که اگر هدف امریکایی‌ها این باشد که برنامه هسته‌ای ایران تسلیحاتی نشود و صلح‌آمیز بماند، این تحصیل حاصل است و ما هیچ‌گاه به دنبال استفاده نظامی از انرژی هسته‌ای نبوده‌ایم.» این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران ادامه داد: «اما اگر هدف آنها محروم‌سازی ایران از حق مسلم خود (داشتن انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای و غنی‌سازی در داخل خاک ایران) باشد که در معاهده منع اشاعه برای کشور‌های عضو چنین حقی در نظر گرفته شده ما معتقد هستیم که این روند به نتیجه نمی‌رسد، چرا که این بخشی از خواسته ملت ایران و حق ایران است و ما برای تأمین برق هسته‌ای و استفاده صلح‌آمیز از این انرژی در سایر بخش‌ها، به این انرژی نیازمند هستیم.» این در حالی است که به دنبال اظهارات ترامپ، ریچارد نفیو که از او به عنوان یکی از معماران شبکه تحریم‌ها علیه ایران یاد می‌شود، اذعان کرد که دولت ترامپ چاره‌ای جز پذیرش غنی‌سازی ندارد. نفیو معتقد است که امریکا باید غنی‌سازی توسط ایران را بپذیرد.

ارسال نظرات