روز ۱۳ رجب سالروز ولادت امیرمؤمنان اما علی علیهالسلام است. به دنیا آمدن امیرمومنان در درون خانه خدا کعبه، فضیلتی است که محدثان شیعه و دانشمندان علم انساب آن را در کتابهای خود نقل کردهاند و در میان دانشمندان اهل تسنن نیز گروه زیادی به این حقیقت، تصریح و آن را یک فضیلت بینظیر خواندهاند.
امام علی علیه السلام از دوران کودکیشان جایگاه ویژه ای نزد رسول خدا صلی الله علیه و آله داشتند. خود ایشان در رابطه با عمق محبت و رابطهشان با نبی خاتم در نهجالبلاغه میفرمایند؛ «شما موقعیت مرا نسبت به رسول خدا (ص)، درخویشاوندی نزدیک و در مقام و منزلت ویژه میدانید. پیامبر (ص) مرا در دامن خویش مینشاند در حالی که کودک بودم و در آغوش پر مهر خود میگرفت و در بستر مخصوص خود میخوابانید. بوی پاکیزه و دلانگیز خود را به من میبویانید و گاهی غذا را لقمه لقمه در دهانم میگذارد. هرگز دروغی در گفتار من و اشتباهی در کردارم نیافت... آن بزرگوار هر روز نشانهی تازهای از اخلاق نیکو و زیبا برایم آشکار میفرمود و به من فرمان میداد که به او اقتدا نمایم... در آغاز رسالت پیامبر (ص)، من نور وحی و رسالت را می دیدم و بوی نبوت را میبوییدم. هنگامی که وحی بر پیامبر فرود میآمد، نالهی شیطان را شنیدم. گفتم ای رسول خدا این نالهی کیست ؟ فرمود ناله شیطان است که از پرستش خویش ناامید گشت» .
سالروز ولادت امام علی علیه السلام در تقویم ما، با عنوان «روز مرد» نامگذاری شده است. چون هر آنچه می تواند در یک مرد کامل جمع شده باشد، در امیرالمؤمنین علیه السلام جمع شده است. بنابراین ایشان نه فقط برای هر مرد، بلکه برای هر جوانمری چه زن و چه مرد، میتواند بهترین الگو باشد. از مهربانی و محبت و نوازش نسبت به یتیمان گرفته تا جنگاوری و شجاعتشان در مواجهه با دشمنان خدا.
ایشان هم در ابعاد شخصی و فردی، هم در رابطه با مسائل خانوادگی و هم در تمامی ابعاد اجتماعی بزرگترین الگو و اسوه برای بشریت هستند. نهج البلاغه که مجموعه ای است از سخنان و نامه های ایشان گنجینه ای است که پس از قرآن، برترین کتابی است که می توان با استفاده از رهنمودهایش به سعادت رسید. در این کتاب آنچنان به مسائل تربیتی و اجتماعی و سیاسی پرداخته شده است، که میتوان در ابعاد مختلف زندگی از آن بهره برد. به طور مثال در رابطه با تربیت فرزند نامۀ امام علی (ع) به امام حسن مجتبی (ع) – نامه 31 نهجالبلاغه – منشوری با محتوای تربیتی و اجتماعی است که امام علی(ع) پس از جنگ صِفّین آن را برای فرزندش نوشته است و یا در نامه های سیاسی ایشان، آنچنان مسائل کشورداری دقیق مطرح شده است که هر مسئولی میتواند امروز نیز آن را بزرگترین راهنمای خود قرار دهد.
قطعا اگر دریاها مرکب بشوند و درختان عالم قلم نمی توانند ذره ای از شخصیت مولا امیرالمومنین را به رشته تحریر درآورند. شاهد بر این مطلب توصیف پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم است که درباره امام علی علیه السلام می فرماید؛ علی جان تو هفت ویژگی داری که هیچکس این هفت تا را ندارد. اگر هم داشته باشد تو در قله هستی و او در دامنه پس هیچگاه به تو نمیرسد.
بر اساس روایات، هفت ویژگی خاص حضرت علی (ع) از زبان پیامبر (ص) بدین شرح است:
*اولین شخصی هستی که ایمان آوردی و به دین من پیوستی؛ تو در خانه خدا به دنیا امدی این بالاترین ایمان است.
*وفادارترین شخص به عهد خدا هستی.
*در همه حال و همه جا امر خدا مهمترین چیز است.
*دارای عدالت علوی هستی.
*بصیرت قضاوت در حکومت خود داری.
*به درد مردم رسیدگی می کردی و بین هیچکس فرق نمیگذاشتی.
*در پیش خدا مقرب هستی.
خوشا به حال کسانی که امیرشان علی علیه السلام است. کسی که قرآن درباره اش می فرماید: ولی شما تنها خدا و پیامبر اوست و کسانی که ایمان آوردهاند همان کسانی که نماز برپا میدارند و در حال رکوع زکات میدهند.
بدون شک یکی از بهترین کتاب هایی که در مورد ولایت امیرالمومنین علی علیه السلام نوشته شده است کتاب «الغدیر» نوشته علامه امینی (ره) است که در اثبات ولایت بلافصل علی بن ابیطالب بعد از پیامبر اسلام و اثبات مذهب شیعه نوشته شده است. کتاب الغدیر ۲۰ جلد است که ۱۱ جلد آن به زبان عربی چاپ شده و آن ۱۱ جلد، در ۲۲ جلد به زبان فارسی ترجمه شده است.
ارسال نظرات