نماینده مجلس: دولت ارز آزاد را قبول ندارد

نایب رئیس کمیسیون تلفیق بودجه مجلس گفت که وقتی ما در جلسات می‌گوییم ارز آزاد، دولت می‌گوید ارز آزاد چیست؟ ارز آزاد اصلاً وجود ندارد.
کد خبر : 18171
محسن زنگنه، نایب رئیس کمیسیون تلفیق بودجه مجلس در خصوص جزئیات نظر هیئت عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره سیاست‌های ارزی دولت اظهار داشت: هیئت عالی نظارت با توجه به بند ۲ سیاست‌های ابلاغی برنامه هفتم، سیاست‌های ارزی دولت را دارای اثرات تورمی در جامعه می‌دانند و از این جهت آن را رد کردند.وی افزود: اعضای هیئت نظارت معتقدند که در لایحه دولت و مصوباتی که مجلس داشته است راه حلی برای جبران کسری تراز تجاری دیده نشده است. چون یکی از دلایل افزایش قیمت ارز و تورم است کسری تجاری است. این کسری طبق آمارهای بانک مرکزی در ۶ ماهه اول سال ۱۴۰۳ نسبت به شش ماه سال قبل بیشتر شده است. نایب رئیس کمیسیون تلفیق بودجه مجلس گفت: مطلب دوم در مورد افزایش قیمت ارز کالاهای اساسی بود که هیئت عالی نظارت این موضوع را هم تورم‌زا دانست. علاوه بر این افزایش نرخ مرکز مبادله به نرخ توافقی را هم دارای اثرات تورمی دانسته‌اند.زنگنه با بیان اینکه در هیچ بخشی از ساختار بودجه مستقیما درباره ارز بحث نمی‌شود، اظهار کرد: موضوع ارز در بودجه بر اساس مفروضاتی است که دولت در جداول خود می‌آورد. دولت در دفاعی که از جداول انجام می‌دهد مفروضات پشت جداول را در کمیسیون تلفیق یا صحن بیان می‌کند. وی ادامه داد: دولت در کمیسیون تلفیق بیان کرد به دنبال این هستیم که نرخ ارز نیما را به نرخ ارز بازار آزاد نزدیک و این شکاف را پر کنیم. وقتی ما قیمت ارز نیمایی را افزایش می‌دهیم و به سمت ارز آزاد نزدیک می‌کنیم عملاً درآمدهای شرکت‌های بورسی، درآمدهای شرکت‌های صادرکننده که بخش زیادی از آنها شرکت‌های دولتی هستند، میزان مالیاتی که پرداخت می‌کنند، تغییر می‌کند.
این نماینده مجلس با اشاره به اینکه آثار این موارد در جداول بودجه هویدا می‌شود، گفت: وقتی عوارض گمرکی فلان میزان است یعنی یک برآوردی از میزان ارزش صادرات داریم. حالا صادرات با ارز نیمایی ۶۵ میلیارد دلار است با راز آزاد 85 میلیارد دلار باشد.

دولت ارز آزاد را رها کرده است

زنگنه بیان کرد: در خصوص سیاست‌های ارزی در صحن مجلس پیشنهادات زیادی مطرح شد و بر اساس آن پیشنهادات نمایندگان می‌خواستند اصلاحاتی را در سیاست‌های ارزی دولت در لایحه بودجه انجام دهند ولی این کار انجام نشد؛ چون بر اساس بند (ب) ماده ۱۳ قانون برنامه هفتم، مجلس در هنگام بررسی لایحه بودجه امکان تغییر احکام دائمی را ندارد. قانون دائمی هم می‌گوید سیاستگذاری در خصوص ارز منحصراً در اختیار بانک مرکزی است. بنابراین ما هیچ ورودی به سیاست‌های ارزی دولت در بودجه ۱۴۰۴ نداشتیم.وی با بیان اینکه پر کردن شکاف بین ارز آزاد و ارز حاصل از صادرات خوب است، توضیح داد: متاسفانه دولت ارز آزاد را رها کرده است و می‌خواهد ارز توافقی را به ارز آزاد برساند در حالی که این ایراد است. دولت باید ارز آزاد را به ارز توافقی برساند. ضمن اینکه وقتی ما در جلسات می‌گوییم ارز آزاد دولت می‌گوید ارز آزاد چیست؟ ارز آزاد اصلاً وجود ندارد این ارز قاچاق است.نایب رئیس کمیسیون تلفیق بودجه مجلس ادامه داد: دولت ارز آزاد که واقعیت جامعه است را به عنوان ارز قاچاق نام می‌برد و حاضر نیست که واقعیت جامعه را بپذیرد. مجلس با اینکه ارز توافقی و ارز آزاد به هم نزدیک شوند مشکلی ندارد. ما می‌گوییم اگر شما ارز آزاد را به رسمیت نمی‌شناسید چرا می‌گویید که باید شکاف بین ارز توافقی را کم کنیم پس ارز آزاد یک واقعیت است شما نمی‌توانید آن را نفی کنید.
زنگنه با بیان اینکه دولت نخواهد توانست قیمت ارز را کنترل کند مگر اینکه سیاست خود را بر مهار ارز آزاد بگذارد، گفت: دولت باید ارز آزاد را از بالا سرکوب کند و به قیمت نیما برساند. دولت الان به دنبال این است که می‌خواهم شکاف بین ارز آزاد و توافقی را کم کنم و این پر کردن شکاف به این معناست که ارز رسمی باید بشود 75 و ۸۰ هزار تومان که این باعث می‌شود قیمت ارز ما را به دنبال خود بکشاند.وی ادامه داد: کاری که ما در بودجه و مجلس انجام دادیم این بود که آمدیم اثرات افزایش قیمت ارز را در حقوق ورودی کالاهای وارداتی تا حدودی مهار کردیم. آن زمان گفتیم بر اساس قیمت ارز اسفند ماه قیمت ارز را اسفندماه که اگر قیمت ارز در طول سال ۱۴۰۴ بالا برود این تغییر اثرات زیادی روی قیمت کالاهای وارداتی نداشته باشد. البته نمی‌دانستیم قرار است ارز اینقدر افزایش داشته باشد. الان که عدم انطباق خورد دست مجلس باز می‌شود که در سیاست‌های ارزی سال آینده ورود جدی داشته باشد.
منبع: فارس
برچسب ها: بودجه مجلس ارز

ارسال نظرات