تبیین:
ماهواره تحقیقاتی «چمران- ۱» توسط گروه فضایی صنایع الکترونیک ایران (صاایران) با همکاری و مشارکت پژوهشگاه هوافضا و شرکتهای خصوصی دانشبنیان طراحی و ساخته شده است.این ماهواره حدود ۶۰ کیلوگرم وزن دارد و مأموریت اصلی آن آزمایش سیستمهای سختافزاری و نرمافزاری برای اثبات فناوری مانور مداری در ارتفاع و فاز است.ارزیابی زیرسامانه پیشرانش گاز سرد در سامانههای فضایی و عملکرد زیر سامانههای ناوبری و کنترل وضعیت از مأموریت فرعی ماهواره «چمران- ۱» به شمار میرود.
چمران یک چیست؟
مدار حرکت ماهواره «چمران- ۱» دایرهای شکل بوده و نوع پایدارسازی آن، چرخان است. ماهوارهبر سوخت جامد قائم ۱۰۰ نیز که توسط متخصصین نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی طراحی و ساخته شده است در دومین عملیات مداری خود توانست عملیات مدارگذاری ماهواره «چمران- ۱» را با موفقیت به انجام برساند.
در این نوشته به موفقیت صنعت هوافضای ایران در سایه تحریمهای سنگین اقتصادی میپردازیم. صنعتی که علاوه بر ایجاد اقتدار منطقهای میتواند آورده اقتصادی بسیار زیادی هم برای کشور ما در آینده نزدیک داشته باشد.
عنوان میشود سیگنالهای اولیه ماهواره «چمران یک» حاکی از آن است که زیرسیستم تأمین توان ماهواره درست کار میکند. به گفته رئیس سازمان فضایی کشورمان «داده جی پی اس ماهواره را دریافت کردیم و مدار تزریق شده تایید شده است، حتی زیرسیستم پایدارسازی ماهواره نیز براساس اطلاعاتی که در دو رد متوالی روز داشتیم، نشان میدهد که به درستی کار کرده است..»
باید اذعان داشت که ماهواره تحقیقاتی «چمران ۱»، ساخت مجموعه صاایران وزارت دفاع به همراه مجموعهای از شرکتهای دانش بنیان و مراکز تحقیقاتی از جمله پژوهشگاه هوافضای وزارت علوم است و عملکرد اصلی آن، تست زیرسیستمهای کنترل وضعیت و اصلاح موقعیت مداری است. به گفته رئیس سازمان فضایی کشور «اصلاح موقعیت مداری برای ماهوارههای ما بسیار اهمیت دارد؛ به دلیل اینکه در آینده نزدیک، بحث «منظومهسازی» را در دستور کار داریم تا ماهوارههای متعددی در مدار قرار بگیرند و موقعیت این ماهوارهها نسبت به یکدیگر کنترل شود.
دستاوردهای چمران یک
یکی از آوردهها و دستاوردهای مهم «چمران یک» برای کشور خصوصا در حوزه هوا فضا همین بحثی است که رئیس سازمان فضایی کشور عنوان کرده است لذا با پرتاب این ماهواره گام بسیار مهمی در توسعه صنعت فضایی در حوزه ساخت منظومه برداشته شده است.چمران یک را باید پیشقراول تحقیقاتی و آزمایش فضایی کشور در «مانور فاز» به عنوان پرکاربردترین و پرمصرفترین مانورهایی دانست که ماهوارهها انجام میدهند، مانوری که ماهواره در یک صفحه مداری، موقعیت خود را جا به جا میکند و چمران یک چنین مأموریتی دارد تا مورد تحقیق قرار گرفته و در طراحی و ساخت ماهوارههای بعدی مورد استفاده قرار گیرد. پس باید این ماهواره تحقیقاتی را گام بسیار مهمی در توسعه صنعت فضایی در حوزه ساخت منظومه محسوب کرد. ماهوارهای که در آینده ماموریت دارد روی فرآیند داکینگ هم تاثیرگذار باشد. پرتاب موفقیتآمیزی که حیرت و بازتاب گستردهای در رسانههای دنیا داشته و اوج اقتدار علمی ما را در جهان به رخ همگان کشید.
گامهای بعدی
حالا دانشمندان کشورمان با وجود همه تحریمها و تهدیدات به این موفقیت عظیم دست یافته و به قول مثال معروف «آپلو» هوا کرده است و تهدیدات نه تنها ما را و فعالیت فضاییمان را کُند نخواهد کرد بلکه شاهد پیشرفت روز افزون در این بخش هستیم.
این موفقیت همچنین نشان داد که «در عین کثرت میتوانیم به وحدت برسیم» چرا که در این زمینه، همکاری خوبی میان بخشهای مختلف هوافضا، دانشمندان و شرکتهای دانش بنیان انجام شد.
بهت و تعجب دنیا وقتی بیشتر میشود که بداند گام بعدی دانشمندان کشورمان در این حوزه ساخت ماهواره بر قائم ۱۰۵ است که در یکسال آینده آزمایش آن انجام میشود و ماهواره در ۲۰۰ کیلومتری مدار قرار خواهد گرفت و در مرحله بعد ساخت ماهوارهبر قائم ۱۲۰ چهار مرحلهای پیش خواهد رفت و ماهواره را به مدار ۳۶ هزار کیلومتری میرساند. این همان دغدغه و خواسته رهبری است که از دانشمندان میخواهند برای رسیدن به اوج اقتدار علمی کشور از هیچ خدمتی فرو گذار نکنند.این مهم همان رسالتی است که شهید رئیسی بعد از یک دوره رکود آغازگر انجامش بود و چرخ فعالیت فضایی را به حرکت درآورد و قطعا در دولت چهاردهم ادامه خواهد داشت.
ارسال نظرات