طبق سنوات گذشته، رقابت اصلی در انتخابات میان دو طیف اصولگرایان و اصلاح طلبان خواهد بود. در جریان اصولگرایان، یکی از تشکل های اصلی، شورای ائتلاف نیروهای انقلاب(شانا) است.
شورای ائتلاف نیروهای انقلاب (شانا) در انتخابات سال 98 براساس تجربه جبهه نیروهای انقلاب (جمنا) شکل گرفت و با توجه به پیروزی چشمگیر در اسفندماه همان سال، در انتخابات 1400 با قدرت بیشتری ورود پیدا کرد و با معرفی آیتالله رئیسی و فهرستی برای شورای اسلامی شهر تهران بهسرلیستی مهدی چمران، پیروزی دوم را پشتسر گذاشت.
اما تشکلهای دیگری هم در جریان اصولگرایی هستند که در حال تدارک برای حضور در عرصه رقابت هستند. «شورای وحدت» نیز تشکل دیگری است که در حال تدارک برای انتخابات مجلس شورای اسلامی است. تشکیل شورای وحدت به انتخابات ریاستجمهوری 1400 برمیگردد که بخشی از احزاب متعلق به جریان راست سنتی در عرض شورای ائتلاف اقدام به تشکیل سازوکاری جدید کردند؛ علت شکلگیری این شورا را شاید بتوان کمرنگ شدن طیف راست سنتی از جریان برنامهریزی انتخاباتی اصولگرایان دانست.
بعد از انتخابات مجلس یازدهم در واکنش به مرجعیت شورای ائتلاف، احزاب قدیمی اصولگرا شورای وحدت را راهاندازی کردند؛ در زمان شکلگیری این شورا زمزمههایی مبنی بر تشکیل آن برای حمایت از یک کاندیدای خاص (علی لاریجانی) در انتخابات 1400 منتشر شد اما در نهایت این شورا هم درکنار سایر گروهها از آیتالله رئیسی حمایت کردند اما در انتخابات شورای اسلامی شهر تهران، لیستی جداگانه را روانه کارزار انتخابات کردند.
شبکه راهبردی یاران انقلاب اسلامی (شریان) نیز تشکل دیگری از طیف اصولگرایی است که چندین ماه است فعالیت انتخاباتی خود را آغاز کرده است. 11 اسفندماه 1401 سال گذشته نخستین مجمع عمومی شبکه راهبردی یاران انقلاب اسلامی (شریان) در تهران برگزار شد و اولین شورای مرکزی و دبیرکل این تشکیلات نوپا انتخاب شدند؛ شورای مرکزی این تشکیلات را چهرههای جوان و کمترشناختهشده تشکیل میدهند که عمدتاً اطرافیان مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهرسازی هستند.
در مجموع در جریان اصولگرایی، 3 طیف در حال فعالیت انتخاباتی هستند؛ شورای ائتلاف، شورای وحدت و شریان.
و اما جریان اصلاح طلبان نیز برای انتخابات تحرکاتی داشته است. در روزهای گذشته خبری در برخی صفحات فضای مجازی و کانالها منتشر شد که مدعی بودند سه تن از اعضای اصلی حزب اتحاد ملت یعنی مهدی شیرزاد، سید فرید موسوی و میترا جلوداری بهدلیل ثبتنام در انتخابات مجلس شورای اسلامی از عضویت در این حزب اخراج شدهاند؛ در این بین، سید فرید موسوی سابقه نمایندگی مجلس شورای اسلامی در دوره دهم و عضویت در فراکسیون امید را در کارنامه دارد.
این ادعا موجب شد یکی از کانالهای خبری اصلاحطلب که از سوی یکی از چهرههای رسانهای شناختهشده این جریان اداره میشود، در واکنش به این خبر، فهرست بلندی از اصلاحطلبان عضو حزب اتحاد ملت را معرفی کند که در انتخابات ثبتنام کردهاند.
علی شکوریراد عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت در واکنش به اینکه تعدادی از اعضای این حزب بهدلیل ثبتنام در انتخابات اخراج شدند، گفت: این خبر صحت ندارد و داخل حزب اتحاد ملت با هیچ کدام از اعضای حزب بهدلیل ثبتنام در انتخابات برخورد و مؤاخذه نشده است چه برسد به اینکه اخراج شوند.
حزب اتحاد ملت که اکثریت شورای مرکزی آن را چهرههای حزب منحله مشارکت تشکیل میدهند، در سال 1394 با برگزاری اولین کنگره حزبی اعلام موجودیت کرد و علی شکوریراد اولین دبیرکل آن بود و در زمان حاضر آذر منصوری جایگزین وی شده است.
جبهه اصلاحات ایران که شاکله آن را طیف تندروی این جریان همچون اعضای حزب اتحاد ملت تشکیل میدهد و رئیس این جبهه نیز آذر منصوری است، پیش از شروع ثبتنام انتخابات مجلس دوازدهم، با ژست عدم نامزدی وانمود میکردند که برنامهای برای انتخابات ندارند و با تعلل فراوان در ایام پیشثبتنام در نهایت اعلام کردند که افراد مختارند در انتخابات شرکت کنند یا نکنند!
با وجود این، پس از انتشار خبر احراز صلاحیتها از سوی هیئتهای اجرایی، واکنشهای مختلفی را از سمت اصلاحطلبان شاهد بودیم. دفتر سیاسی حزب اتحاد ملت در نشست خود اعلام کرد: این اقدام لوازم خودتحریمی در انتخابات مجلس دوازدهم را کامل کرده و در این شرایط نمیتوان از جریانهای سیاسی منتقد وضع موجود انتظار فعالیت انتخاباتی داشت!
حسین مرعشی دبیرکل سازندگی هم در مصاحبه با روزنامه سازندگی گفت: این رقابت میان رئیسی و قالیباف است نه اصلاحطلبان و اصولگرایان!
اظهارنظرهای تند اصلاحطلبان و واکنشهای هیجانی آنها نشان میداد که
و باید دید در روزهای آینده آیا فهرستهای دیگری از اصلاحطلبان ثبتنامکرده منتشر میشود یا خیر؟
بررسی ها نشان می دهد که برخی از اعضای حزب اتحاد ملت، ریاست آذر منصوری را به نفع این حزب ارزیابی نکرده و در عین حال به دلیل تکثر موجود در جبهه اصلاحات، ادامه حیات آن را ضروری نمی دانند.
این بخش از اعضای حزب اتحاد ملت که شامل جوانان این طیف می باشد، ریاست آذر منصوری بر جبهه اصلاحات را متاثر از اغتشاشات سال گذشته تعریف کرده و در عین حال تاکید می کنند که انتخاب وی موجب شده که ریاست خانم منصوری بر جبهه اصلاحات، او را در ملاحظاتی قرار داده که گاهی آن گونه که باید نمی تواند مثل قبل اعلام موضع کند. لذا اگر این مسئولیت به او واگذار نمی شد، به نفع حزب اتحاد ملت بود.
این طیف از اعضای حزب اتحاد ملت همچنین با اشاره به شکاف های ایجاد شده در جبهه اصلاحات تاکید می کنند که ادامه حیات جبهه اصلاحات با وجود تکثر گفتمانی و مرامی و نگاه های مختلف و گاه متضاد آنها به مسائل سیاسی، ضرورتی ندارد.
گفتنی است این اظهارات در حالی صورت می گیرد که حزب اتحاد ملت با پیگیری راهبرد فراکسیونیسم در جبهه اصلاحات و شکل دهی به احزاب اقماری نزدیک به خود عملا در این جبهه هژمونی یافته است. اما علی رغم این مسئله، شکاف میان این حزب با حزب کارگزاران، به نزاع در جبهه اصلاحات و آشکارشدن آن در فضای رسانه ای منجر شده است.
ارسال نظرات