به تازگی و در جریان برگزاری نشست سازمان بریکس در ژورهانسبورگ آفریقای جنوبی، با عضویت ایران به همراه 5 کشور عربستان سعودی، آرژانتین، مصر، امارات متحده عربی و اتیوپی در این سازمان به عنوان عضو دائم موافقت شده است.
آیتالله سید ابراهیم رئیسی رئیسجمهور ظهر امروز پنجشنبه به وقت محلی در پانزدهمین نشست گروه «بریکس» که در ژوهانسبورگ آفریقای جنوبی برگزار میشود، در سخنانی پس از اعلام پذیرش رسمی عضویت جمهوری اسلامی ایران در این گروه، گفت: ایران از ظرفیتهای بینظیری برخوردار است و آمادگی دارد در هر سه حوزه اصلی فعالیتهای بریکس؛ یعنی حوزههای سیاسی- امنیتی، اقتصادی- مالی و اجتماعی مشارکت نماید. همکاریهای راهبردی مختلف بین ایران و اعضای بریکس از جمله در حوزههای ترانزیت، انرژی و تجارت، دستور کار جهانی بریکس را حمایت میکند.
وی همچنین تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران به صورت قاطع از تلاشهای موفق بریکس در راستای دلارزدایی از روابط اقتصادی میان اعضاء و همچنین استفاده از ارزهای ملی و تقویت سازوکارهای بریکس برای پرداخت و تسویه مالی حمایت میکند.
بریکس حجمی در حدود یک سوم اقتصاد جهان را به خود اختصاص داده است و طبق پیش بینیهای مراجع آماری، برآورد میشود تا ۲۰۳۰ میلادی این رقم به ۵۰ درصد برسد. نرخ رشد اقتصادی کشورهای بریکس میان سه تا هفت درصد است، اما اقتصادهای بزرگ غربی در چند سال اخیر رشد یک تا سه درصدی داشتهاند. تولید ناخالص داخلی پنج عضو بریکس تا سال ۲۰۲۰ میلادی نزدیک به از ۱۸ هزار میلیارد دلار بود و پیش بینی می شود تا سال ۲۰۳۰ میلادی تولید ناخالص داخلی اعضای این گروه رشد ۴.۵ درصدی داشته باشد.
یکی از مهمترین مزایای عضویت ایران در تشکیلات بریکس، فراهم شدن زمینه ها و امکانات گسترده و قابل توجه برای کشورمان جهت دور زدن تحریم های یکجانبه جهان غرب و به طور خاص آمریکا علیه ایران است. سازمان بریکس از سازوکارهای مالی نظیر "بانک توسعه جدید" برخوردار است که در نوع خود مجموعه ای از امکاناتِ آلترناتیو را در قیاس با امکاناتی نظیر سوئیفت و دیگر سازوکارهای مالی بین المللی که در کنترل کشورهای غربی هستند، ارائه می کند و عملا فضای مساعدی را برای فعالیتهای مالی و اقتصادی بین المللی کشورمان ایجاد میکند.
در عین حال، یکی از اصلی ترین دستورکارهای لحاظ شده در قالب تشکیلات بریکس، اراده و عزم جدی اعضای این سازمان جهت دلار زدایی و توسعه مناسبات و روابط کشورهای در حال توسعه با یکدیگر است. مسائلی که همه و همه جزوِ دستورکارها و اولویت های کشورمان در عرصه بین المللی هستند و به ویژه در شرایط کنونی حامل منافع و مزایای قابل ملاحظه ای برای کشورمان هستند.
باید توجه داشت که ابتکارهای مالی و اقتصادی تشکیلاتی نظیر بریکس، به مراتب گسترده تر از آن چیزی است که ما فکر می کنیم و همین موضوع، آن را به سازمانی جذاب برای کشورمان در حوزه همکاری با قدرت های مختلف و منتقدِ جهان غرب تبدیل می کند.
باید گفت که ایران به عنوان کشوری که سال هاست از رویه های استعماری و امپریالیستی قدرت های غربی در چهارچوب معادلات سیاسی، نظامی و اقتصادی جهان شکایت دارد و این دسته از قدرت ها را به چالش می کشد، با عضویت در تشکیلات بریکس، از ظرفیت های بیشتری در تقابل و رویارویی خود با امپریالیسم غربی به واسطه همکاری با بلوکی از قدرت های نوظهور که آن ها نیز همچون ایران، انگیزه های مشابهی جهت مقابله با رویه های نامشروع و غیرقانونی قدرت های غربی دارند، برخوردار می شود.
در واقع، هم افزایی میان این قدرت ها سبب خواهد شد تا دامنه قدرت آن ها در عرصه بین المللی گسترده تر شده و اقدامات تقابلی جهان غرب علیه آن ها، ماهیت و قدرتِ ضعیف تری را به خود گیرد. معادله ای که در کلیت خود به نفع کشورهای در حال توسعه جهان است و البته که مدت هاست زنگ های خطر و هشدار را در پایتختهای غربی به صدا درآورده است.
ارسال نظرات