روزنامه کیهان**
هجمه عجیب غربگرایان به بزرگترین شریک تجاری اروپا!
آمریکا و طرفداران آن در داخل کشور، با همکاری بلندمدت ایران و چین مخالفند و هر تدبیری را که رویکرد ضد تحریم داشته باشد، مورد حمله تبلیغاتی قرار میدهند.
سایت خبر آنلاین وابسته به چند تن از مدیران دولت سابق، در تحلیلی نوشت: بصورت طبیعی، آمریکا و اروپا و هواداران آنها در داخل کشور با ورود ایران به یک همکاری بلندمدت با چین مخالفند. به باور برخی تحلیلگران، غربیها خیلی بهتر از ما در ایران، از جایگاه بیبدیل چین در آینده اقتصاد و سیاست جهان آگاهند، قراردادهای بازرگانی پرحجم و داد و ستد مالی گسترده کنونی آنها با چین بیانگر واقعبینی و فهم و درک درست اروپا و آمریکا درخصوص نقشآفرینی چینیها در اقتصاد امروز و فردای دنیاست.
بر اساس آمار منتشر شده، در سه ماهه دوم 2021، چین به بزرگترین و شریک اول تجاری اروپا در بخش کالا تبدیل شد و آمریکا را به رتبه دوم فرستاد. از سوی دیگر، چین نیز به دنبال ایجاد تنوع گسترده در سبد شریکان تجاری خود در سراسر جهان است و در چارچوب یک سیاست خارجی به شدت عملگرایانه، در پی پیدا کردن کشورهایی به عنوان «مشتری» یا «شریک» یا «همکار اقتصادی» است.
در این میان، به نظر میرسد کشور که دهههاست، با رفتار قهرآمیز غربیها روبهروست، با انجام بازنگری اساسی در سیاست خارجی خودش و در چارچوب رویکرد به دیپلماسی راهبردی «نگاه به شرق» درصدد ارتقای جایگاهش از یک «مشتری» یا «شریک رده پایین» به یک «دوست و همکار» در روابط با جمهوری خلق چین است.
در شرایطی که آمریکا با فشار کمرشکن تحریمهای ظالمانه میخواهد اقتصاد ایران را در تنگناهای بیشتری قرار دهد، هر تدبیر و راهکاری که رویکرد ضدتحریم داشته باشد، به شدت با پروپاگاندای غربی رو به رو میشود تا در حافظه افکار عمومی ایران به موضوعی «سیاه و ضدملی» تبدیل شود.
سود 103 هزار میلیاردی پنج بانک خصوصی از نوسانات نرخ ارز
چند بانک خصوصی در جهشهای نرخ ارز نقش دارند. این بانکها ظرف 3 سال گذشته، بهخاطر بالا رفتن نرخ ارز، مجموعاً 103 هزار میلیارد تومان سود کسب کردهاند.
این خبر را روزنامه ایران منتشر کرده و در توضیح آن نوشته است: تلقی اینکه فقط بانک مرکزی عرضهکننده پول است و میتواند نقدینگی خلق کند اشتباه است، بلکه تغییرات در عرضه پول ناشی از فعالیتهای بانک مرکزی، بانکها یا مردم است. در واقع میتوان گفت این بانکهای تجاری هستند که بخش اعظم پول و نقدینگی را خلق میکنند. بر همین اساس میتوان گفت یکی از علل اصلی افزایش نقدینگی در سالهای اخیر، خلق پول توسط شبکه بانکی بهخصوص بانکهای خصوصی بوده است که خود را در قالب افزایش بدهی شبکه بانکی به بانک مرکزی (که یکی از اقسام تشکیل دهنده پایه پولی است)
نشان داده است.
از سال ۱۳۸۱ که بانکهای خصوصی ایجاد شدند و فعالیت خود را شروع کردند، بعد از آن میزان بدهی این بانکهای خصوصی به بانک مرکزی به طور فزایندهای رشد کرده است. رشد بدهی بانکها و موسسات خصوصی به بانک مرکزی بهگونهای بوده است که از 2/5 هزار میلیارد تومان در سال ۱۳۹۰ به ۶۹ هزار میلیارد تومان تا شهریور ۱۴۰۰ رسیده است. در واقع میتوان گفت میزان بدهی بانکها و موسسات اعتباری خصوصی در دهه ۹۰ تقریبا ۲۵ برابر شده است. در سالهای اخیر افزایش بدهی بانکهای خصوصی به بانک مرکزی اثرات قابل ملاحظهای بر رشد پایه پولی داشته است. سهم بانکهای خصوصی در افزایش پایه پولی از زیر ۱۰ درصد در سالهای ابتدایی دهه ۹۰ به بالای ۵۰ درصد در سالهای اخیر افزایش یافته است. معیار بانکها از سرمایهگذاری یا اعطای تسهیلات، میزان سودآوری آن است. به دلیل نبود قواعد نظارتی و عدم وجود نظام مالیاتی کارآمد، سود دریافتی در بخشهای غیرمولد بسیار افزایش یافت. این موضوع انگیزه بانکها برای ورود به این بخشها و سرمایهگذاری در آن را بسیار افزایش داد. در واقع میتوان گفت این وضعیت باعث شده است شبکه بانکی بهخصوص بانکهای خصوصی به بنگاهداری روی بیاورند.
برخی اوقات ورود بانکها به این بخشها خود باعث ایجاد حباب و جهشهای قیمتی در آن میشود. این جهشهای قیمتی میزان سود دریافتی بانکها را افزایش میدهد. پنج بانک خصوصی در سال ۹۷ حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان از افزایش نرخ ارز سود کسب کردهاند. این رقم در سال ۹۸ به ۱۳ هزار میلیارد تومان و در سال ۹۹ به ۶۰ هزار میلیارد تومان رسیده است؛ این اعداد نشان میدهد چه کسانی پشت جهشهای ارزی هستند.
ورود بانکها به عرصه بنگاهداری با پدیدههایی همانند پرداخت تسهیلات به شرکتهای صوری با سرمایههای اندک، اعطای تسهیلات کلان به ذینفعان واحد برای مقاصد نامشخص، پرداخت تسهیلات به شرکتهای زیرمجموعه و مصرف تسهیلات در پروژههای تجاری مانند ایران مال همراه شده است.
وقتی بانک در این مسیر قرار میگیرد باعث میشود تسهیلات بانکها به بخش غیرمولد تزریق شود. طبق آخرین آمار بانک مرکزی۶۰ تا ۶۵ درصد سپردههای بانکی در بانکهای خصوصی است. در این شرایط انحراف تسهیلات بانکی از بخشهای مولد به غیرمولد از طریق بانکهای خصوصی، مشکلات اساسی ایجاد میکند. براساس آمار بانک مرکزی، ۶۰ درصد تسهیلاتی که بانکهای خصوصی دادهاند به بخشهای خدمات و بازرگانی بوده است درحالی که خدمات در ایران پیشرفته و ناشی از صنایع نیست بلکه دلالی و سفتهبازی است. در سال ۱۳۹۹ حدود ۵۵۰ هزار میلیارد تومان از سوی بانکهای خصوصی به بخش خدمات تسهیلات داده شده که با کل بودجه کشور در سال ۱۳۹۸ برابری میکرد.
واشنگتنپست: دستاوردهای برجام به مراتب بیشتر از دستاورد تحریم است
یک روزنامه آمریکایی میگوید: مقامات اسرائیل نتانیاهو را بهخاطر تشویق ترامپ به خروج از توافق برجام، متهم پیشرفتهای هستهای ایران میدانند.
واشنگتنپست در اینباره نوشت: مقامهای امنیتی پیشین اسرائیل آشکارا دولتشان را به خاطر مخالفت با برجام مقصر میدانند و هشدار میدهند که تحریمهای اقتصادی، ایران را از هستهای شدن باز نمیدارد. بهرغم خرسندی اسرائیل از خروج دونالد ترامپ، رئیسجمهوری پیشین آمریکا از برجام در سال 2018، اکنون مقامهای پیشین اسرائیل به این نتیجه رسیدهاند که سیاست «فشار حداکثری» نتوانسته ایران را از افزایش کیفیت و کمیت اورانیوم غنیشده بازدارد.
در حالی که گفتوگوهای احیای توافق هستهای اکنون در وین با مشکل مواجه شده، نفتالی بنت، نخست وزیر اسرائیل، با تکرار لفاظیهای سلف خود، (بنیامین نتانیاهو)، ایران را متهم میکند که با افزایش غنیسازی در پی «باجگیری هستهای» به عنوان یک تاکتیک چانهزنی است. اما مقامهای امنیتی پیشین اسرائیل، به شکل فزاینده، از نقش نتانیاهو در مخالفت با توافق اصلی و تشویق ترامپ به خروج از آن انتقاد میکنند. این مقامها میگویند برجام ناقص بود اما رویکرد جایگزین آن بدتر بوده است.
یوئل گازانسکی، رئیس پیشین امور ایران در شورای امنیت ملی اسرائیل و عضو ارشد موسسه مطالعات امنیت ملی، میگوید این رویکرد، ایران را قادر ساخت تا اورانیوم غنیشده بسیار بیشتری را ذخیره کند، روی سانتریفیوژهای پیشرفته کار کند و شاید اقدامات دیگری که ما درباره آنها چیزی نمیدانیم، و تمام اینها ایران را بیش از هر زمان دیگری به هستهای شدن نزدیکتر کرد. توافق هستهای اشتباه بود اما دستکم از پیشرفت ایران که اکنون ما مخالفش هستیم، پیشگیری میکرد.
مقامهای سابق اسرائیل میگویند توافق 2015، ایران را در معرض محدودیتها و بازرسیهای گسترده قرار داده بود و عناصر مهم برنامه هستهای را کنترل میکرد، در حالی که دستاورد تحریمهای همهجانبه به مراتب کمتر از دستاوردهای برجام بوده است.
راز زیمت، مشاور پیشین ارتش اسرائیل در امور ایران نیز میگوید: «امروز آشکار شده است که فشار حداکثری نتوانست اهداف سیاسی مورد نظر این کارزار را محقق کند. این سیاست، عملا پیشرفت هستهای ایران را شتاب بخشید و ایران اکنون ظرفیت آن را دارد که ماده شکافتپذیر مورد نیاز برای ساخت بمب هستهای را در طول چهار هفته تولید کند». وی میگوید: «مهم نیست که چقدر به آنها فشار میآورید، ایرانیها اکنون برنامه هستهایشان را تضمینی برای حکومت خود میدانند».
تلاشهای گوناگون اسرائیل برای مقابله با برنامه هستهای ایران، از جمله تشدید اقدامات خرابکارانه و ترور دانشمندان هستهای این کشور، تولید بیسابقه اورانیوم غنیشده با درجات بالا توسط ایران را به همراه داشته است.
در همین ارتباط سرلشکر عاموس یادلین، رئیس پیشین اطلاعات ارتش اسرائیل، در کانال 12 با اشاره به تکنیکهای ساخت بمب هستهای گفت: «مسئله دسترسی ایران به اورانیوم غنی شده چهبسا مساله ناخوشایندی است که اکنون اتفاق افتاده و پیش رفته است.
همچنین دنی سیترینوویچ، رئیس پیشین شعبه ایران در واحد اطلاعات ارتش میگوید حملات علیه اهداف هستهای ایران به نفع تندروهایی در این کشور تمامشده که خواهان گسترش برنامه هستهای هستند. تاریخ ثابت کرده که این حملات شاید معجزهای تاکتیکی، مشابه فیلمهای جیمز باند، بوده باشند، اما در حقیقت شکستهای راهبردی به شمار میروند. فرض کنیم این حملات، برنامه هستهای ایران را به مدت یک هفته یا یک ماه هم به تعویق انداخته باشند، پس از آن چه خواهد شد؟» این پژوهشگر ارشد موسسه سیاست و راهبرد در هرتزلیا همچنین میگوید کنارهگیری غرب از ایران همچنین به تضعیف حسن روحانی، رئیسجمهوری پراگمانیت ایران و متحدانش و پیروزی ابراهیم رئیسی، روحانی تندروی محافظهکار در انتخابات ریاستجمهوری ماه ژوئن، کمک کرد.
طرح جهش تولید مسکن میتواند قیمت خانه را کاهش دهد
طرح جهش تولید و تامین مسکن، در صورت اجرای درست میتواند رکود تولید در این بخش را کاهش دهد. روزنامه اعتماد این تحلیل را منتشر کرده و نوشت: به اعتقاد کارشناسان حوزه مسکن، رکود ساختوساز در سالهای اخیر که یکی از عوامل گرانی مسکن و ورود نقدینگی سرگردان به بازار ارز، بورس و طلا بوده و در صورت اجرای درست قانون جهش تولید مسکن، تا حدودی کاهش خواهد یافت.
نکته مهم در این قانون مربوط به اراضی متعلق به دولت است که باید برای ساختوساز و توسعه شهری در اختیار وزارت راه قرار گیرد و نکته طلایی در این قانون نیز ضمانت اجرایی آن است، چراکه تامین زمین یکی از مهمترین ارکان تحقق ساخت ۴ میلیون واحد مسکونی در ۴ سال دولت به حساب میآید و گفته میشود عمده هزینه یک واحد مسکونی مرتبط با هزینه زمین است. در این طرح البته از الگوی زمین صفر بهره گرفته شده که تا حد زیادی به اجرای برنامه مسکن مهر شباهت دارد. به اعتقاد برخی کارشناسان حوزه مسکن، الگوی زمین صفر روش مناسبی برای توزیع یارانه است که تورمزا هم نخواهد بود و موجب توزیع یارانه به شکل مناسب در بازار مسکن میشود، چون این زمینها عمدتا در اختیار نهاد بالادستی یا نظامی است. با این حال دیدگاه دیگری نیز وجود دارد که معتقد است ورود دولت به حوزه مسکنسازی عایدی درستی نخواهد داشت.
یک کارشناس بازار مسکن معتقد است؛ اصولا زمینهایی که برای ساخت مسکن در نظر گرفته میشود در بسیاری از کشورهای جهان خرید و فروش نمیشوند و مالکیت این زمینها یا برای دولت یا برای استان مربوطه آن کشور است و زمانی که در اختیار سازندگان مسکن قرار میگیرد تنها اعیان آن را میفروشند و عرصه آن خرید و فروش نمیشود. این کارشناس بازار مسکن ادامه داد: معمولا درخصوص زمین در کشورهای دیگر حق مالکیتاندکی به خریدار داده میشود و مشابه این مورد در ایران نیز است، مانند زمینهای وقفی آستان قدس رضوی که زمینهای مشاع و وقفی هستند و مردم این زمینها را برای ساخت ویلا یا آپارتمان دریافت کردهاند منتها زمین این املاک با اجاره ۹۹ ساله است و بابت آن یک وجهاندکی را به صورت سالانه به صندوق مربوطه پرداخت میکنند. اکبرپور تصریح کرد: این نوع از زمینها همانند زمینهای وقفی در ایران هستند که میتواند منبع درآمدی نیز برای دولت باشد، اما این موضوع باعث میشود تا بخش زمین در دل قیمت آپارتمانها نباشد و مسلما قیمت این نوع از آپارتمانها که زمین آن دولتی است شکسته میشود. کارشناس بازار مسکن در پاسخ به این پرسش که زمین چند درصد قیمت یک ملک را تشکیل میدهد؟ گفت: این موضوع به تعداد طبقات آن ملک هم بستگی دارد، به صورت متوسط قیمت زمین برابر قیمت واحد آپارتمان است به عنوان مثال اگر متراژ زمینی ۴۰۰ مترمربع باشد و اگر در این متراژ ۵ طبقه ساخته شود با ۶۰ درصد پوشش خواهد شد و حدودا یکسوم از ارزش متوسط آپارتمانها را قیمت زمین تشکیل میدهد.
اکبرپور در پاسخ به این پرسش که آیا ارایه زمینهای دولتی در طرح نهضت ملی مسکن میتواند بر بازار مسکن تاثیرگذار باشد؟ خاطرنشان کرد: مسلما این قضیه بیتاثیر نخواهد بود، البته دولت فرآیند دیگری را نیز در نظر دارد که درخصوص اعطای وامهاست و اعلام کرده افرادی که میخواهند واحدهای مسکونی بسازند و حتی روی زمینهای خودشان باشد همانند وام مسکن ملی به این افراد نیز وام تعلق خواهد گرفت که بهره کمی هم برای آن در نظر گرفتهاند. دولت به دنبال ساخت مجموعههای بزرگ مسکن و انبوهسازی است. این برنامه تنها مربوط به وزارت راه و شهرسازی نیست و شخصیسازها هم در این برنامه گنجانده شدهاند و با توجه به صحبتهایی که در این خصوص شده است به نظر میرسد نتیجه ساخت مسکن ملی از مسکن مهر بهتر باشد، چراکه مسکن مهر بیشتر در حاشیهها و مکانهایی دور از شهرها ساخته شده که جانمایی درستی ندارند و متاسفانه امکانات شهری نظیر سیستمهای آب و فاضلاب و برق، تلفن و جادهسازی و... در آنها صورت نگرفته است.
صادرات امسال کشور از صادرات دوره برجام جلو افتاد
صادرات 9 ماهه اول امسال، 4 میلیارد دلار بیشتر از 9 ماهه اول سال 96، یعنی زمانی است که آمریکا در برجام بود و برجام اجرا میشد.
این خبر را روزنامه ایران در گزارشی با عنوان «سبقت صادراتی از برجام» منتشر کرده و نوشت: «جدیدترین آمار تجارت خارجی عنوان میکند که میزان مبادلات کشور به حدود ۱۲۲ میلیون تن کالا به ارزش ۷۲ میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار در نه ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۰ رسیده است. در این بین میزان صادرات کالاهای غیرنفتی بالغ بر ۹۲ میلیون تن به ارزش ۳۵ میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل صعود ۸ درصدی در وزن و ۴۰ درصدی در ارزش دلاری داشته است. بررسی وضعیت صادرات نه ماهه سالهای ۱۳۹۴ تا ۱۴۰۰ نشان میدهد که رشد ۸ درصدی در وزن و ۴۰ درصدی در ارزش صادرات کالاهای غیرنفتی در نه ماهه اخیر بهترین عملکرد صادراتی از سال ۱۳۹۵ به بعد هم در بعد وزنی و هم در بعد ارزشی است. بر اساس آمارهای تفکیکی ۵ گروه کالایی «چدن، آهن و فولاد»، «مواد پلاستیکی و اشیای ساخته شده از آن»، «محصولات شیمیایی آلی»، «میوههای خوراکی و پوست مرکبات» و «مس و مصنوعات مسی» بیشترین سهم را در ارزش صادرات کشور و رشد آن داشتهاند. بیش از ۷ میلیارد دلار از افزایش ۱۰ میلیارد دلاری صادرات کشور در نه ماهه ابتدایی سال به این گروهها اختصاص دارند که ۳ مورد آنها با افزایش وزنی صادرات و دو مورد با کاهش رو به رو بودهاند. بنابراین در کالاهایی که عمده ارزش صادرات ما را نشان میدهند علاوه بر افزایش قیمت دلاری کالاها با افزایش صادرات وزنی نیز همراه بودهایم که نکته امیدوارکنندهای است. گمرک ایران اعلام کرده است که «انتظار داریم تا پایان سال صادرات به ۴۷ میلیارد دلار برسد.» ارزیابیها نشان میدهد که رقم اعلام شده از سوی گمرک ایران برای صادرات تا پایان سال (با احتساب میانگین صادرات در ۹ ماهه امسال) محقق خواهد شد.
نگاهی به آمارهای گمرک ایران نشان میدهد صادرات ۳۵ میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلاری نه ماهه ابتدایی امسال رقم بسیار حیاتی است؛ چراکه بررسی وضعیت صادرات نه ماهه سالهای ۱۳۹۴ تا ۱۴۰۰ نشان میدهد رقم صادرات نه ماهه ابتدایی امسال بالاترین رقم از سال ۱۳۹۵ به بعد است. آنطور که در نمودار آمده، رقم صادرات ایران در نه ماهه ابتدایی سال ۱۳۹۴ و ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶ که هنوز تحریمهای جدید آمریکا علیه کشورمان کاملاً اعمال نشده بود و اتفاقاً تجارت در وضعیت امیدواریها به برجام به سر میبرد، روند پُر افت و خیزی داشته و در ابتدا از ۴۲ میلیارد دلار به ۴۴ میلیارد دلار در سال ۹۵ رسیده و در سال ۹۶ به یکباره به ۳۱ میلیارد دلار کاهش پیدا میکند. پس از آن نیز در سالهای ۹۷ و ۹۸ تحت تأثیر تحریمهای ظالمانه آمریکا، صادرات کشور در سه فصل نخست سال به ترتیب به ۳۳ و ۳۲ میلیارد دلار افت پیدا میکند که این میزان با تأثیر مضاعف کرونا در سال ۹۹ تا ۲۵ میلیارد دلار نیز پایین میآید. رشد ۸ درصدی در وزن و ۴۰ درصدی در ارزش صادرات کالاهای غیرنفتی در نه ماهه اخیر بهترین عملکرد صادراتی از سال ۱۳۹۵ به بعد هم در بُعد وزنی و هم در بُعد ارزشی است.
***************
روزنامه آرمان ملی**
ضرورت رفع موانع توسعه پلتفرمهای داخلی
در جلسه شورای عالی فضای مجازی بر توسعه پلتفرمهای داخلی بهویژه در حوزه کسب و کار، اطلاعرسانی و رسانهای تاکید شد. جلسه شورای عالی فضای مجازی عصر دیروز سه شنبه به ریاست سیدابراهیم رئیسی تشکیل شد و در آن با توجه به نقش و اهمیت روزافزون فضای مجازی در زندگی و کسب و کار مردم، موضوع توسعه پلتفرمهای داخلی و ضرورت رفع موانع موجود در این زمینه مورد بحث و بررسی قرار گرفت. همچنین در این جلسه مقرر شد وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، طرح اجرایی خود همراه با زمانبندی آن را برای برطرف کردن موانع موجود در مسیر توسعه پلتفرمهای داخلی در حوزههای کسب و کار، اطلاعرسانی و رسانهای به شورای عالی فضای مجازی ارائه دهد.
قالیباف اظهارنظری درباره استیضاح نداشته
روابط عمومی مجلس در اطلاعیهای نقل قول منتشر شده از رئیس مجلس درباره استیضاح وزرای دولت در برخی کانالهای خبری را تکذیب کرد. روابط عمومی مجلس اعلام کرد: «روز دوشنبه برخی کانالهای خبری تلگرام بیهویت و برخی حسابهای توئیتری بینامونشان واقعی، مدعی شدند که رئیس مجلس استیضاح وزرا را به صلاح ندانسته و گفته که تا فرارسیدن سال جدید هیچ استیضاحی را اعلام وصول نمیکنم. روابط عمومی مجلس ضمن تکذیب چنین نقل قولی از آقای دکتر قالیباف به استحضار میرساند مواضع رسمی رئیس مجلس تنها از تریبونهای عمومی و حسابهای کاربری رسمی ایشان، به اطلاع و سمع و نظر مردم میرسد. متاسفانه از آنجا که در چند هفته اخیر جریانی بینام و نشان به صورت هدفدار مطالب جعلی را منتشر و آنها را منتسب به رئیس مجلس کرده؛ مجدداً از رسانههای محترم و خبرنگاران عزیز درخواست میکنیم تنها از طریق مراجع رسمی خبرها و اظهار نظرهای مربوط به رئیس مجلس شورای اسلامی را پوشش بدهند.»
محور جلسات رئیسجمهور در روسیه
سخنگوی دولت جزئیات جلسات و نشستهای رئیسجمهوری در سفر به روسیه را اعلام کرد. علی بهادری جهرمی در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: «رئیسجمهور در سفر روسیه علاوه بر دیدار با آقای ولادیمیر پوتین، در مجلس دوما سخنرانی خواهند داشت. دیدار با فعالان اقتصادی و نفتی و حضور در دانشگاه از دیگر برنامههای ایشان در روسیه خواهد بود. محور مباحث و جلسات توسعه صادرات به روسیه و تقویت ارتباطات تجاری و اقتصادی است.»
حل مشکل واردات فلفل دلمه از ایران
وزیران امور خارجه ایران و روسیه در آستانه سفر رئیسجمهور کشورمان به مسکو شنبه شب به صورت تلفنی با یکدیگر رایزنی و گفتوگو کردند. حسین امیرعبداللهیان در خصوص مشکل پیش آمده در زمینه صادرات یکی از اقلام کشاورزی ایران به روسیه که اکنون به دلیل برخی تشریفات اداری با مشکل مواجه شده، بر ضرورت تسریع در حل و فصل موضوع تاکید کرد. سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در پاسخ، ضمن تصریح بر فنی بودن مشکل پیش آمده، اظهار کرد : موضوع از طریق نهادهای ذیربط در حال پیگیری و حل و فصل است. وی تاکید کرد که بر اساس توافقات موجود، واردات و صادرات اقلام کشاورزی میان دو کشور به صورت طبیعی جریان دارد و برای حل مشکل واردات فلفل دلمه از ایران نیز جهات ذیربط دو کشور در حال هماهنگیاند و بهصورت وبیناری مباحث فنی را مطرح و حل و فصل خواهند کرد.
شهدای گمنام در دل مردم جای دارند
معاون پارلمانی رئیسجمهور با بیان اینکه شهدای گمنام در دل مردم ما جای دارند، گفت: امیدواریم تدفین شهدای گمنام در دستگاههای کشور انجام شود. سیدمحمد حسینی در مراسم تدفین شهدای گمنام در وزارت کشور اظهار کرد: شهدا بهترین الگو هستند آنها بالاترین همت و غیرت را داشتند که از کشور دفاع کردند و امنیت و آرامش را برای ما به ارمغان آوردند، قطعا ورزشکاران ما با آنها پیوند همیشگی خواهند داشت. امروز همه جمع شدهاند تا با شهدا میثاق ببندند که راه آنها را ادامه دهند. وی ادامه داد: شهدای گمنام در دل مردم ما جای دارند. در جای جای کشور مزار شهدای گمنام را داریم. در دانشگاهها در گذشته شهدای گمنام دفن شدهاند. در وزارت ورزش هم این حرکت ارزشمند انجام شد و امیدواریم این اتفاق در دستگاههای دیگر هم انجام شود تا همه کارکنان دولت همواره به یاد شهدا باشند و نهایت تلاش خود را برای تعالی و پیشرفت کشور به کار گیرند.
ناوگروه ۷۹ ارتش در دریای سرخ
جانشین فرمانده نیروی دریایی ارتش ایران اظهار داشت: نیروی دریایی ارتش بهطور مستمر در عرصه دریاها و آبهای بینالمللی به جهت تأمین خطوط مواصلاتی جمهوری اسلامی ایران حضور دارد و در راستای اهداف مورد نظر و تأمین منافع کشور گام برمیدارد. امیر دریادار کاویانی در خصوص مأموریت ناوگروه ۷۹ نیروی دریایی ارتش گفت: امروز ناوگروه ما متشکل از ناوبندر «مکران» و ناوشکن شهید «بایندر» در دریای سرخ حضور دارد و نفتکشهای ایران را در مسیر تعیین شده اسکورت میکند. این روند همچنان ادامه دارد و نیروی دریایی افتخار میکند که در تداوم تأمین منافع کشور همواره در صحنه دریا حضور تأثیرگذار و راهبردی دارد. وی در خصوص آخرین وضعیت امنیتی خلیجفارس نیز عنوان کرد: با حضور نیروی دریایی راهبردی ارتش ایران و نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی امنیت کامل در مرزهای آبی کشور، تنگه هرمز، سواحل مکران، شمال اقیانوس هند و دریای سرخ برقرار است.
**************
روزنامه خراسان**
درآمد کارگران، کمتر از پیک موتوری و دستفروش
فارس- عضو هیئت نمایندگان اتاق تهران گفت: خارج از دغدغههایی که نهادهای دولتی برای کارخانجات تولیدی به وجود میآورند این روزها با مشکل کمبود واقعی نیروی کار در کارخانهها مواجه هستیم. وی افزود: کسی با حقوق تعیین شده وزارت کار (حداقل حقوق) و حتی بالاتر از آن کار نمیکند و مدیران واحدهای تولیدی با چراغ در تاریکی در فضای کسب و کار به دنبال کارگران افغانستانی هستند. عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران بیان کرد: کارگران پیک موتوری، رانندگان تاکسیهای اینترنتی، کارگران فستفودها و رستورانها درآمدهای بالاتری نسبت به کارگران واحدهای تولیدی کسب میکنند. حتی اگر 30 درصد هم به حقوق سال 1401 کارگران اضافه شود باز هم کسی کارهای غیررسمی مانند دستفروشی را رها نمیکند تا در پای دستگاهی بایستد.
هشدار تحلیل گران درباره ترکیدن حباب رمزارزها
تسنیم- بر اساس فهرست شرکت آمریکایی سرمایهگذاری اینوسکو Invesco موسوم به پیامدهای «غیر محتمل اما ممکن» در سال 2022، بیتکوین در سال جاری میلادی ممکن است با ترکیدن حباب رمزارزها به زیر 30 هزار دلار سقوط کند. به گزارش خراسان، تا دیروز بعدازظهر، نرخ هر بیت کوین با کاهش روزانه بیش از 600 دلار، به حدود 41 هزار و 600 دلار رسید.
تازه ترین آمارها از حجم پروژه های نیمه تمام در کشور
تسنیم- عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی با بیان این که ۷۰۰هزار میلیارد تومان حجم پروژههای نیمهتمام موجود است، گفت: با توجه به بودجههای قطرهچکانی ۵۰ تا ۷۰ سال دیگر زمان خواهد برد تا این پروژهها به اتمام برسد.
آغاز مالیات ستانی از یک میلیون و 317 هزار مسکن خالی؛ به زودی
باشگاه خبرنگاران- فهرست نهایی خانههای خالی برای صدور برگه جریمه مالیاتی به سازمان امور مالیاتی ارسال شد همچین تاکنون یک میلیون و ۳۱۷ هزار واحد مسکونی خالی از سکنه شناسایی و برای صحت سنجی به مالکان پیامک ارسال شده است. با ارسال این اسامی به زودی اقدامات لازم در جهت دریافت مالیات توسط سازمان امور مالیاتی صورت میگیرد.
**************
روزنامه جوان**
خبر دروغ اسرائیل تیتر یک شرق
روزنامه اصلاحطلب شرق، روز دو شنبه تیتر یک خود را به خبری اختصاص داد که تنها منبع آن اسرائیلیها بودند و البته طرف دیگر ماجرا، رسماً آن را تکذیب کرده بود!
شرق با تیتر «توافق بیسابقه دشمنان» و زیرتیتر «لبنان در اقدامی تاریخی با اسرائیل قرارداد انتقال گاز امضا کرد» از جزئیات توافق لبنان و اسرائیل برای صدور گاز نوشت و از «میانجیگری امریکا و چراغ سبز روسیه» برای امضای این قرارداد گفت.
این در حالی است که تنها منبع و جزئیات خبر مذکور روزنامه «جروزالمپست» اسرائیل است و وزارت انرژی لبنان هم بیانیه رسمی داده و همه اخبار پیرامون توافق با اسرائیل را تکذیب کرده است. کانال۱۲ تلویزیون اسرائیل هم در یک گزارش تلویزیونی بدون اشاره به منابع خود مدعی شد که این قرارداد با میانجیگری عاموس هوکشتاین، فرستاده ویژه ایالاتمتحده و هماهنگ کننده ویژه امور انرژی بینالملل در اواخر هفته به شکل مخفیانه امضا شده است. اما شبکه المنار اعلام کرد که وزارت انرژی لبنان قاطعانه از کذب بودن گزارش کانال۱۲ تلویزیون اسرائیل مبنیبر موافقت امریکا با توافقنامه واردات گاز از فلسطیناشغالی به لبنان خبر داد. در بیانیه وزارت انرژی لبنان آمده، در توافق گازی میان دولت لبنان و دولت مصر که بر روی آن کار میشود به شکلی صریح عنوان شده که این گاز از مصر است، مصر مقادیر زیادی از این گاز را در اختیار دارد و داخل کشور خودش صدبرابر آنچه قرار است برای لبنان تأمین کند، مصرف میکند. بنابراین، بخش کوچکی از تولید خود را در اختیار لبنان قرار خواهد داد. در ادامه این بیانیه عنوان شده، این گاز از اردن عبور خواهد کرد و سپس به سوریه میرسد تا در پایان خط لوله از آن استفاده شود. براساس توافقنامه ترانزیت و سوآپ مقادیر موازی گاز از میدانهای گازی در حمص به ایستگاه دیرعمار در شمال لبنان وارد میشود تا برای تأمین برق شهروندان لبنانی مورد استفاده قرار گیرد. وزارت انرژی لبنان همچنین تأکید کرده اخبار منتشرشده مبنی بر آنکه این گاز اسرائیلی است کاملاً کذب است.
از عناوین تیتر و زیرتیتر روزنامه شرق، ذوق زدگی و بهرهبرداری سیاسی هویداست. خبر دروغ از امضای قرارداد لبنان و اسرائیل، در راستای همان سیاستی است که خود فلسطینیها با اسرائیل خوب هستند و ایران کاسه داغتر از آش شده است. از سویی تأکید بر دشمن بودن طرفین این توافق خیالی برای آن است که گفته شود دشمنان هم میتوانند با هم توافق کنند! با این حال سنگ شرق به هدف نخورد، زیرا اصل خبر تکذیب شده و شرق هم در مورد این تکذیبیه سکوت کرده است.
در بخشی از مطلب شرق هم آمده: «به نوشته رسانههای اسرائیلی یکی از مهمترین انگیزههای کابینه بنت برای امضای چنین قراردادی این است که برای لبنانیها جایگزینی برای واردکردن سوخت از ایران فراهم شود و ایران به عنوان حامی اصلی حزبالله لبنان را از نقشآفرینی در حوزه واردات سوخت به لبنان بیرون نگه دارد. در ماههای گذشته و به درخواست سیدحسن نصرالله، دبیرکل حزبالله لبنان، ایران کشتیهای حامل سوخت را از طریق بندری در سوریه برای لبنان ارسال کرد...» البته شرق اشاره نکرده که ایران فقط ارسال نکرد، بلکه در واقع سوخت را به حزبالله لبنان فروخت و ابتدا پول آن را دریافت کرد.
**************
روزنامه ابتکار**
مخالف تحریمهای غیرقانونی علیه ایران هستیم
سخنگوی وزارت خارجه چین «مخالفت قاطع» پکن با تحریمهای یکجانبه و غیرقانونی علیه ایران را اعلام کرد.
ژائو لیجیان، سخنگوی وزارت خارجه چین روز یکشنبه در کنفرانسی خبری گفت: از پست توییتری حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران به زبان چینی استقبال میکنیم. وی در تاریخ ۱۴ ژانویه با وانگ یی، مشاور دولتی و وزیر خارجه گفتگو کرد. طرفین مشترکا از آغاز اجرای برنامه همکاری جامع خبر دادند و توافق کردند تا همکاریها در زمینه انرژی، زیرساختها، ظرفیت تولید، علم و فناوری، مراقبتهای پزشکی و بهداشتی، همکاریها در کشاورزی، شیلات، امنیت سایبری و بازارهای ثالث، تعمیق تبادلات مردمی و فرهنگی افزایش یابد.
وی در ادامه گفت: وانگ یی طی سال گذشته گفته که ایران و چین تحت هدایت سران دو کشور پنجاهمین سالگرد برقراری روابط دیپلماتیک را به عنوان فرصتی برای تقویت همبستگی و همکاری، تعمیق اعتماد متقابل سیاسی و حصول دستاوردهای جدید در روابط دوجانبه در نظر گرفتند.
لیجیان بیان کرد: چین آماده همکاری با طرف ایرانی است تا به طور مداوم شراکت راهبردی جامع میان دو کشور را غنیتر سازد و دوره پنجاه ساله جدید در توسعه روابط دوجانبه بگشاید.
سخنگوی وزارت خارجه چین در ادامه بر عزم چین مبنی بر ارسال واکسن کووید ۱۹ به ایران تاکید کرد.
این مقام ارشد چینی در بخش دیگری از سخنانش گفت: چین به طور قاطع با تحریمهای یکجانبه غیرقانونی علیه ایران، دستکاری سیاسی در زمینه حقوق بشری و مداخله فاحش در امور داخلی ایران و سایر کشورهای منطقهای مخالف است.
سخنگوی چین ضمن ابراز حمایت از روند مذاکرات بر سر احیای برجام، ابراز امیدواری کرد که تمامی طرفین مذاکرات بر مشکلات غلبه کنند و این روند سیاسی را جلو ببرند.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس:
همه چیز برای رسیدن به توافق خوب آماده است
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه شرایط برای رسیدن به یک توافق خوب آماده است، گفت: ما زیر بار توافق بد نمیرویم، علائم هم نشان میدهد که طرف مقابل از هدف تحمیل توافق بد ناامید شده است و خوشبختانه در میدان جمهوری اسلامی ایران بازی میکند.
محمود عباسزاده مشکینی در گفتگو با ایسنا، با اشاره به مذاکرات وین اظهار کرد: مذاکرات روی ریل خود افتاده و اکنون بر روی پرانتزها بحث و بررسی میکنند، پرانتزها بدان معناست که طرفین در چه زمانی چه کاری انجام دهند.
وی توضیح داد: شیوه غربیها این است که فشار آورده و با اعمال فشار بیشتر یک قدم رو به جلو حرکت کنند، اما دست جمهوری اسلامی ایران در این دوره پر است، ما از تحریمها عبور کرده و یاد گرفتهایم که چطور با تحریمها کشور را براساس ظرفیت داخلی اداره کنیم.
عباسزاده با تاکید بر اینکه دست مذاکرهکنندگان پر و پشت آنها گرم است، تصریح کرد: مذاکرات به خوبی و براساس مطالبات قانونی و عادلانه ما پیش میرود، ما عهدشکنی و بیتوجهی به تعهدات نداشتیم و سوء سابقهای در پروندهمان نداریم. مقاومت جمهوری اسلامی در مذاکرات و قدرت ایران ما را به توافق خوب میرساند همه چیز برای توافق در وین آماده است، اما طرف مقابل میخواست به ما توافق بد را تحمیل کند که این خط قرمز ماست.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: ما زیر بار توافق بد نمیرویم، علائم هم نشان میدهد که طرف مقابل از هدف تحمیل توافق بد و یک طرفه به جمهوری اسلامی ایران ناامید شده و خوشبختانه در میدان ایران بازی میکند. همه چیز برای رسیدن به توافق خوب آماده است مشروط بر اینکه طرف مقابل حسن نیت و جدیت داشته باشد.
عباس زاده مشکینی در پایان گفت: شرط ما لغو تحریمهاست و برای آن هم مذاکره میکنیم و موضوع دیگری را نمیپذیریم، چون ما در چارچوب پادمان فعالیتهای هستهای را انجام میدهیم این طرف مقابل است که به دنبال محدودیتها است، مذاکرات برای رفع تحریمهاست.
ارسال نظرات