«هادی محمدی» در یادداشت روزنامه «جوان» نوشت:
جوهره ساخت حکومتی در لبنان که نتیجه یک تدبیر استعماری برای عدم شکلگیری نظام سیاسی کارآمد است، بر مؤلفههای طایفهای و پیوندهای خارجی هدفمند و بهرهمندی و ویژهخواری رهبران سیاسی و حزبی و طایفهای شکل گرفته است و هیچگاه بر محور اراده و مطالبات مردمی مستقیم استوار نبوده است. طرفهای طایفهای و حزبی برای کسب امتیازات درون ساختاری بیشتر، همواره مجری پروژههای کشورهای غربی و عربی مرتبط با لبنان بوده و صحنه سیاسی لبنان و جدالهای سیاسی، نماد اراده قدرتها و کشورهای خارجی بوده است.
سران طوایف و احزاب سیاسی و حلقههای پیرامونی آنها، اصلیترین بازیگران بهرهمند از ساختار قدرت و چپاول ثروت و اقتصاد در لبنان بوده و هستند و آنچه لبنان را به یک بدهکار بیش از یکصدمیلیاردی تبدیل کرده و برتری ارزش واحد پولی لبنان که دو یا سه برابر دلار بود را به شرایطی تبدیل کردهاند که هر دلار بیش از ۱۵۰۰ لیر لبنانی است و این فشار و تورم اقتصادی و فساد گسترش یافته و نهادینه شده، بر دوش مردم سنگینی میکند. آنچه تمامی اقشار جامعه لبنانی را نسبت به ساختار طایفهای بیاعتماد کرده و باعث شده مطالبات فراطایفهای داشته باشند، درک درست از کارکرد نظام فاسد و حاکم است. ریاست مارونی همواره عامل رقابت خونین بین احزاب مسیحی و ریاست کابینه و نخستوزیری عامل رقابت گروههای سنی، ولی عمدتاً در اختیار چهرههای وابسته به عربستان و غرب بوده است. سهم شیعه که ریاست پارلمان است و سالها به دور از رقابت فرسایشی که حاصل تدبیر حزبالله و همبستگی با حرکت امل است، دستنخورده باقی مانده است.
بهدلایل نامعلومی، سعد حریری از دو سال قبل گزینه سعودی نیست و برای سرنگونی آن تلاش میکنند و سمیر جعجع که یک نماد اسرائیلی در لبنان است و تاریخی خونین دارد برای کسب پست ریاستجمهوری، به دنبال بهزیر کشیدن میشل عون است که همپیمان حزبالله لبنان است. مردم لبنان قربانی رانتخواری و اختلاس و همه نمادهای فساد رهبران سیاسی در ساختار قدرت هستند، در آخرین اقدام وزیر ارتباطات که بر مکالمات واتساپ مالیات وضع کرده، خشم مردمی را به نهایت رساند و تظاهرات بیسابقه را که روز پنجم را پشت سر گذاشته، موجب شد. احزابی مانند تقدمی اشتراکی و قوات و کتائب و اغلب احزاب دیگر بهجز ویژهخواریهای حکومتی، از اسرائیل، عربستان، امارات، امریکا، انگلیس و فرانسه پول دریافت میکنند.
اولویت امروز امریکا و اسرائیل و عربستان این است که با شعار اسقاط نظام، عون و حریری را برکنار کرده و بر موج اعتراضات و مطالبات مردمی سوار شوند تا ساختاری یکدست و مطیع را بر سرکار آورند و لذا میلیونها دلار در داخل تظاهرات خرج کرده و رسانههای مجازی و غیرمجازی را فعال و برای یک کودتای سیاسی در تلاش هستند، چراکه فشارهای گوناگون به مقاومت در لبنان اثرگذاری ریشهای دربر نداشته و باید برای بازگرداندن هژمونی امریکایی و صهیونیستی، لبنان و عراق دچار یک براندازی کامل شوند. بهترین و کمهزینهترین رویکرد آنها، موجسواری بر نتایج همان ساختار طایفهای و فاسد است تا به سمت مطالبات براندازی به پیش برود، ولی مطالبات مردمی با همه وسعت آن، بهدنبال حرکت بهسوی فروپاشی اقتصادی یا امنیتی و سیاسی نیست و بهخوبی میدانند که سرنگونی دولت و انتخابات زودرس یک فریب پرهزینه برای مردم است که چیزی جز شرایط فعلی را تکرار نخواهد کرد.
حریری که مطرود سعودی است با عون و حزبالله، اصلاحات جدید و بیسابقهای را در ساختار حکومتی و بودجه و موضوعات نظارتی و مبارزه با فساد، امروز در کابینه تصویب کرد و با اینکه جعجع و دو وزیر جنبلاط در کابینه حضور نداشتند و در توهم کودتای سیاسی بهسر میبرند، مرحلهای جدید را در لبنان آغاز کردهاند. آنچه بهصورت پنهان مدیریت میشود، ممانعت از سقوط حریری و عون نیست، بلکه مقابله با کودتای سیاسی و تحقق مطالبات مردمی و مبارزه با خروج از نظام طایفهای استعماری است.
ارسال نظرات