23 شهريور 1398 - 16:54

چرا نتانیاهو با دستانی خالی روسیه را ترک کرد؟

اختلافات عمیق میان مسکو و تل آویو بویژه در موضوع بحران سوریه و مبارزه مؤثر با تروریسم موجب شد تا نتانیاهو با دستان خالی از سفر مسکو بازگردد
کد خبر : 3868

پایگاه رهنما:

به نقل از الوقت- به فاصله کمتر از چند روز به برگزاری انتخابات پارلمانی در سرزمین‌های اشغالی فلسطین که سرنوشت دولت صهیونیستی طی 5 سال آینده را مشخص خواهد کرد، بنیامین نتانیاهو عازم سوچی شد تا با ولادمیر پوتین رئیس‌جمهور این کشور دیدار کند. از طرف دیگر این سفر در آستانه نشست سران سه کشور ایران، روسیه و ترکیه که قرار است 16 سپتامبر (25 شهریور) در ترکیه برگزار شود صورت گرفت. بنابراین اهداف نتانیاهو از انجام این سفر حول محور این دو موضوع بود تا بتواند با تأثیرگذاری بر معادلات، وضعیت نه چندان مساعد کنونی خود را در جبهه رقابت‌های داخلی بهبود بخشد. بر همین اساس رسانه‌های اسرائیلی سفر نتانیاهو را بخشی از تلاش انتخاباتی وی برای جلب آراء روس‌تبارهای اسرائیل دانسته‌اند چنانکه سفر سه هفته پیش او به کی‌یف نیز با هدف جلب آراء اوکراینی‌تبارهای اسرائیل صورت گرفت.

با این حال پس از انجام این دیدارها رسانه‌هایی مانند خبرگزاری امریکایی «یونایتدپرس» از دستان خالی نتانیاهو در بازگشت از سفر مسکو خبر داده اند.

تنها چند ساعت پیش از ورود نتانیاهو به خاک سوریه، وزارت خارجه این کشور در بیانیه‌ای از مواضع اخیر او درباره الحاق بخش‌هایی از کرانه باختری به سرزمین‌های اشغالی انتقاد کرد و هشدار داد عملی شدن چنین تصمیمی موجب تشدید بحران و از سرگیری دور تازه‌ای از خشونت‌ها خواهد شد.

این بیانیه تنها مقدمه ای برای یادآوری مذاکرات سخت پیشِ روی نتانیاهو با پوتین بود که به هیچ وجه زمینه و چشم‌انداز روشنی از رسیدن به تفاهم و توافق مشاهده نمی‌شد. مهمترین موضوع گفتگو برای نتانیاهو سوریه بود.

نتانیاهو و پوتین در سال‌های اخیر به‌طور مرتب برای هماهنگی فعالیت‌های نظامی در سوریه با یکدیگر دیدار داشته‌اند و عمده تلاش تل آویو ایجاد شکاف میان اتحاد بوجود آمده میان تهران و مسکو بویژه در موضوع سوریه بوده است. اما اینکه تأثیر این دیدارهای پرتعداد چه بوده؟ پرسشی است که به طور جدی از سوی منتقدین نتانیاهو مطرح می شود.

المیانیتور اعلام کرد که نتانیاهو از پوتین درخواست برگزاری دومین نشست سه جانبه مشاورین امنیت ملی آمریکا، روسیه و اسرائیل را در حضور روسای جمهور داشته است که با پاسخ منفی پوتین مواجه می شود. نخستین اجلاس سه‌جانبه مشاوران امنیت ملی این سه کشور، اوایل تابستان امسال در سرزمین های اشغالی برگزار شد و نتیجه مشخصی از آن به دست نیامد. در مقابل اما بنابر اعلام سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه ولادیمیر پوتین در جریان مذاکره با نتانیاهو بر ضرورت احترام به تمامیت ارضی سوریه و غیرسازنده بودن تحریم‌های غرب علیه دولت قانونی این کشور و نیز ضرورت بازگشت مردم سوریه به زندگی عادی تأکید کرده است.

این خواسته روس‌ها از نتانیاهو عملاً معنایی جز مخالفت کرملین با حملات گاه و بیگاه صهیونیست ها به خاک سوریه ندارد. در همین رابطه ایندیپندنت در گزارشی به‌نقل از یک منبع آگاه روس اعلام کرد که مسکو به بنیامین نتانیاهو درباره حملات رژیم صهیونیستی به پایگاه‌های ارتش سوریه هشدار داد و گفت جنگنده‌های این رژیم در حملات بعدی به مواضعی در لبنان و سوریه ساقط خواهند شد.

این منبع افزود: مانند این اتفاق دو بار دیگر در چند وقت اخیر رخ داده بود و اواخر آگوست (اوایل شهریور ماه جاری) مسکو مانع از حمله به پایگاه ارتش سوریه در قاسیون شد، چراکه اسرائیل درصدد بود موشک‌ها و سیستم‌های ردیابی و راداری سامانه‌های اس ۳۰۰ روسیه را هدف قرار دهد. مسکو با پی بردن به این نقشه اسرائیل جنگنده‌های خود را برای هدف قرار دادن و تهدید جنگنده‌های اسرائیلی به پرواز درآورد و سامانه‌های اس ۴۰۰ فعال شدند.

همچنین تأکید بر حفظ تمامیت ارضی سوریه می تواند معنای حمایت مسکو از دمشق در طلب آزادسازی جولان اشغالی نیز باشد چنانکه مسکو به مخالفت با اقدام ترامپ برای به رسمیت شناختن اشغال جولان توسط صهیونیست ها پرداخت.

از بعدی دیگر تأکید مسکو بر ضرورت رویارویی با تروریسم قسمت دیگری از نمایش اختلافات در سفری بود که نتانیاهو کسب بهره انتخاباتی از آن را مد نظر داشت. پوتین با اشاره به رویدادهای دو دهه پیش در داغستان گفت: «روسیه خیلی خوب می‌داند تروریسم چیست، اسرائیل هم مستقیماً این را می‌داند». تأکید بر ضرورت همکاری برای مبارزه با تروریسم، در حالی که رژیم صهیونیستی در طول بحران سوریه نه تنها کوچکترین نقشی در مبارزه با تروربسم تکفیری نداشته است بلکه خود یکی از اصلی ترین حامیان آشکار و پنهان گروه های تروریستی بوده طبیعتاً یادآوری بخشی دیگر از اختلافات عمیق میان مسکو و تل آویو در موضوعات منطقه ای می باشد.

منبع: الوقت

ارسال نظرات