پنجشنبه ؛ 14 فروردين 1404

وزیر خزانه‌داری ترامپ «حرف آخر» درباره FATF را زد

وزیر خزانه‌داری آمریکا در بیانیه این وزارتخانه پس از نشست اخیر FATF، از تداوم موضع‌گیری سخت‌گیرانه‌ی FATF در رابطه با ایران و تلاش‌های این نهاد برای تقویت سازوکارهای لازم برای مقابله با دور زدن تحریم تمجید کرد.
کد خبر : 18531

تبیین:

وزارت خزانه‌داری آمریکا هفته گذشته بیانیه‌ای صادر کرد و از ابتکار جدید FATF برای مشورت با عموم در جهت بررسی طرح‌های پیچیده تامین مالی سلاح‌های کشتار جمعی و دور زدن تحریم‌ها خبر داد.وزارت خزانه‌داری در بیانیه‌ی خود از تداوم موضع‌گیری سخت‌گیرانه‌ی FATF در رابطه با جمهوری اسلامی ایران و تلاش‌های این نهاد برای تقویت سازوکارهای لازم برای مقابله با دور زدن تحریم نیز تمجید کرد. در این بیانیه همچنین بر اهمیت رویکرد ریسک‌محور در ارزیابی و سرکوب پول‌شویی و تأمین مالی تروریسم تاکید شده است.

حمایت آمریکا از هرگونه اقدام FATF که به اجرای تحریم کمک می‌کند نشان می‌دهد که رابطه‌ای مشخص بین «تحریم» و «FATF» وجود دارد.درک ساختار تحریم‌های ریسک‌محور آمریکا در کنار آگاهی از مأموریت‌های FATF می‌تواند پیوند پنهان اما پایدار و خلل‌ناپذیر این دو مقوله به یکدیگر را آشکار کند.

فشار بر ایران با تحریم ثانویه‌ی ریسک‌محور

آمریکا پس از یک دوره اِعمال تحریم علیه ایران در بین سال‌های ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۰ میلادی، نسل جدیدی از تحریم‌ها موسوم به «تحریم‌های ثانویه‌ی ریسک‌محور» را برای اِعمال فشار بر جمهوری اسلامی ایران در دستور کار قرار داد.این نوع از تحریم، با سوءاستفاده از وابستگی بانک‌ها و مؤسسات مالی بزرگ جهان به چرخه‌ی دلار، به‌نوعی آن‌ها را مجبور کرد تا خودشان از طریق اتخاذ ترتیبات لازم (مبتنی بر ارزیابی ریسک هم‌کاری با کشورهای تحریمی)، روابط مالی خود با جمهوری اسلامی ایران را محدود کنند.آمریکا با این کار درواقع اجرای تحریم‌های خود را به‌نوعی برون‌سپاری کرد و همه‌ی بانک‌ها و مؤسسات مالی جهان را در معرض جریمه‌های سنگین، از جمله انقطاع از چرخه‌ی دلار و نظام مالی بین‌المللی قرار داد.
 
هسته‌ی اصلی و بن‌مایه‌ی پیاده‌سازیِ مؤثر این نوع از تحریم، دسترسی وزارت خزانه‌داری آمریکا به «اطلاعات» مرتبط با تراکنش‌های مالی در سطح جهان است. پردازش داده‌های مرتبط با تراکنش‌های بانکی و تحلیل آن‌ها می‌تواند «دفتر پایش دارایی‌های خارجی» (اوفک) در وزارت خزانه‌داری را به این نتیجه برساند که هر تراکنش بانکی، بخشی از کدام زنجیره‌ی تراکنش‌ها بوده و نهایتاً این زنجیره قرار است به کدام «ذینفع واقعی» منفعت برساند.
 
«دیوید کوهن» رئیس وقت «معاونت تروریسم و اطلاعات مالی» در وزارت خزانه‌داری آمریکا در سال ۲۰۱۴ صریحاً از وابستگی موفقیت تحریم‌های آمریکا به «وجود یک نظام مالی شفاف و منظم» سخن می‌گوید. این حقیقت در کتاب مشهور «جنگ خزانه‌داری» نوشته‌ی «خوآن زاراته» نیز بارها مورد تأکید قرار گرفته است. بنابراین، شفافیت حداکثری در تراکنش‌های بانکی، پیش‌نیاز اساسیِ پیاده‌سازی و اثرگذاری حداکثری تحریم‌های ثانویه‌ی ریسک‌محور به‌حساب می‌آید.
 

مأموریت FATF برای شفاف‌سازی حداکثری تراکنش‌های مالی

نهاد FATF اقداماتی چون مبارزه با پول‌شویی، تأمین مالی تروریسم و تأمین مالی اشاعه را در دستور کار خود قرار داده است.در این راستا، FATF استانداردهایی جهانی تعریف کرده و کشورهای جهان را بر اساس میزان پایبندی به آن استانداردها، ارزیابی و دسته‌بندی می‌کند. در تارنمای رسمی این نهاد در رابطه با روش‌شناسی عملکرد FATF آمده است:«نهاد FATF به‌طور پیوسته نظارت می‌کند که چگونه مجرمین و تروریست‌ها منابع مالی لازم را جمع‌آوری، استفاده و منتقل می‌کنند.»
 
برای رسیدن به این هدف، «هم‌کاری‌های بین‌المللی» در راستای «شفاف‌سازی و اشتراک‌گذاری حداکثری اطلاعات» مربوط به تراکنش‌های مالی و ذی‌نفع‌های واقعی را جزو اصلی‌ترین مأموریت‌های خود تعریف کرده است. در توصیه‌های شماره‌ی ۲۴ و ۲۵ و بیانیه‌های تفسیری آن‌ها و هم‌چنین در توصیه‌ی شماره‌ی ۴۰ بر این ماموریت‌ها تأکید شده است. فقط به‌عنوان یک نمونه، در بند ۷ بیانیه‌ی تفسیری توصیه‌ی شماره‌ی ۴۰ FATF این‌طور آمده است:«واحدهای اطلاعات مالی باید با واحدهای اطلاعات مالی سایر کشورها تبادل اطلاعات داشته باشند.»
منبع: فارس
برچسب ها: آمریکا تحریم fatf

ارسال نظرات